Transrodni muškarac otkrio kako je shvatio da je drugačiji: "Gledao sam crtani i tada se desilo"

Student Leo Mikac je transrodni muškarac koji je ispričao kako je i kada shvatio da se ne oseća prijatno u ženskom telu. Takođe je opisao šta znači pojam transrodnost.

Život

Izvor: N1/index.hr

Četvrtak, 08.06.2023.

17:18

Transrodni muškarac otkrio kako je shvatio da je drugačiji:
Foto:Shutterstock/Christian Schulz

"Transrodnost je pojam kad se osoba ne poistovećuje sa polom koji je upisan pri rođenju. Meni je upisano da sam rođen u ženskom rodu, ali to nije stvarna slika mene", rekao je Leo gostujući na N1.

U detinjstvu shvatio da se prijatnije oseća u muškim ulogama

Upitan kada je i kako shvatio da je transrodan, Leo odgovara da se to dogodilo u predškolskom uzrastu.

"Otkrio sam to gledajući crtani "Pinokio" i kad je vila rekla 'ti si sad pravi dečak', shvatio sam da se prijatnije osećam u muškim ulogama, muškoj odeći, stalno sam bratu krao odeću. Nije mi tad to bilo kristalno jasno dok nisam došao na studije u Zagreb. Kroz osnovnu sam se puno preispitivao, u srednjoj sam se trudio da više budem u tom rođenom rodu, ali jedva sam čekao da pobegnem i maknem se iz te okoline i krenem u tranziciju", ispričao je student.

Kada je shvatio da želi da počne sa tranzicijom?

Leo je otkrio da je preispitivanje trajalo do kraja srednje škole. Najviše se plašio gubitka zajednice, odnosno ljudi kojima je okružen. Opisao je i trenutak kad je definitivno shvatio da želi tranziciju:

"Pre početka fakulteta bio sam na kratkom putovanju po Evropi, bio sam sa prijateljicom koja mi je rekla da probamo da pričamo tako da razgovaram u muškom rodu. Bilo je neverovatno. Osećao sam se toliko prijatno, slobodno… Kroz celo detinjstvo su me redovno mešali sa dečacima i to je najčešće bila sprdnja u razredu. Zapravo mi je bio užitak kad bi me neko video kao muškarca", govori Leo.

"Baka je prva prihvatila moju tranziciju"

"Baka mi je najveća podrška, odmah me prihvatila. Oprezno sam pristupio prema njima, napravio sam to na Badnje veče, bio je pogrešan trenutak. Baka je jako htela da se održi porodična večera i nije joj selo na prvu. Rekao sam im svima na večeri da započinjem s tranzicijom, da mi nije bitno da li hoće da me podrže, ali da mi je bitno da se izjasne da li žele da mi pomognu. Rekao sam i da ću promeniti ime pa sam rekao da kažu žele li da promenim i prezime.

Baka je rekla da ćemo posle o tome. Bilo je trzavica godinu dana, ali danas mogu reći da sam zahvalan svakom članu porodice, trudili su se stvarno. Video se trud, dao sam im vremena", ispričao je mladić.

Kako je tranzicija izgledala?

"Tranziciju sam počeo 2019. Šest meseci psihologa, šest meseci psihoterapeuta, pa endokrinolog. Socijalnu tranziciju i kad sam počeo da uzimam hormone, telo je počelo da se menja, to sam odradio u lokdaunu. Bilo mi je užasno teško, sam u sobi, ali s druge strane nisam nikom morao da objašnjavam. Papire sam dobio krajem 2020., a operaciju sam zbog kovida morao još da čekam. Doktor mi je dao termin za mesec i po dana. Predivno sam se osećao nakon operacije. Samo sam prešao po grudima, prvi put sam se nakon puberteta osećao prijatnpo u svojoj koži", rekao je Leo Mikac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: