Preminula pevačica koja je otpevala kultni hit

Pevačica nije imala prethodnog iskustva u snimanju kada je pevala pesmu koja je definisala brazilsku kulturu 1963. godine.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

14:08

Preminula pevačica koja je otpevala kultni hit
Foto: Profimedia

Astrud Gilberto, čija je sanjarska interpretacija "Devojke sa Ipaneme" postala najpopularnija verzija pesme, umrla je u 83. godini.

Pol Riči, saradnik Gilbertove, potvrdio je vest na društvenim mrežama, napisavši da ga je zamolio da to objavi Gilbertin sin Marselo.

"Ona je bila važan deo cele brazilske muzike na svetu i promenila je mnoge živote svojom energijom“, dodao je on. Rođena 1940. u brazilskoj državi Bahia i odrasla u Rio de Žaneiru, Astrud Veinert se udala za muzičara Žoaa Žilberta 1959. godine.

1963. pratila ga je na putovanju u Njujork gde će snimati sa džez umetnikom Stanom Getzom i kolegom brazilskom novom zvezdom Antoniom Carlosom Jobimom. Producent sesije je želeo da pevač na engleskom jeziku pomogne devojci sa Ipaneme da pređe do američke publike, a Astrud – koja nije imala prethodnog iskustva u snimanju – bila je jedina osoba koja je to mogla da odradi.

Originalna verzija je bila duet sa njenim mužem - Astrud čak nije ni navedena na snimku, isključena je iz tantijema i dobila je samo malu naknadu za muzičare. Ali nakon što je The Girl from Ipanema ponovo montirana bez Žoaovog vokala na brazilskom jeziku kao solo singl, postao je veliki hit 1964. godine, dostigavši top 5 u SAD i 30 najboljih u Velikoj Britaniji.

Osvojio je Gremi nagradu za pesmu godine, a Gilberto je takođe nominovan za najbolju vokalno izvođenje ženskog pola. Te godine su se ona i Žoao razveli, a ona je sa Getzom i njegovim bendom bila na turneji po SAD, iskustvo koje je kasnije opisala kao "veoma teška vremena... biti usred razdvojenosti i nositi se sa odgovornostima samohrane majke i brenda -nova zahtevna karijera”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: