Čitaoci B92.net jasni o promeni vremena: Ukidajte

Pitali smo naše čitaoce da li su za ukidanje letnjeg računanja vremena, a anketa je pokazala da je više od polovina za ukidanje.

Život

Izvor: B92, Višnja Vasiæ

Utorak, 28.03.2023.

10:00

Čitaoci B92.net jasni o promeni vremena: Ukidajte
Ilustracija: Shutterstock/marino bocelli

Naime, godinama se polemiše o tome da na naš organizam utiče pomeranje sata, kao i da li bi po ugledu na neke zemlje i naša trebalo da prestane sa tom praksom.

Letnje računanje vremena 2023. godine počelo je u nedelju 26. marta. U noći između subote 25. marta i nedelje 26. marta kazaljke su pomerene za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata.

U našoj anketi 70 odsto je odgovorilo da jeste za ukidanje letnjeg računanja vremena, a 30 odsto je odgovorilo da nije. Komentara je bilo mnogo, a naravno ovo je tema koja godinama ima dosta pristalica, ali i dosta kritičara, stoga rezultati ankete iznenađuju. Očekivano je bilo da mišljenja budu podeljena, kakva su se i javila u komentarima.

Konfuzija zbog letnjeg računanja vremena: Da li ste za ukidanje? ANKETA

Međutim, ono što je kontradiktorno u celoj priči jeste da je najviše komentara za ukidanje zimskog računanja vremena, a u anketi je najviše pozitivnih ocena dobilo ukidanje letnjeg.

"Ne dirati ništa. Letnje vreme praktičnije, jer je dan duži", "Ukinuti pomeranje vremena, ali zadržati letnje računanje", "Ja bi da ostane ovo letnje računanje", neki su od komentara jednog tabora, dok su drugi bili za zadržavanje zimskog:

"Odavno je ovo trebalo da se ukine još krajem osamdesetih. U svakom slučaju kako je i napisano treba ukinuti letnje računanje i ostaviti pravilno zimsko računanje. Svako ko želi leti duži dan, biće on svakako duži, ne treba ništa forsirati, naša prirodna vremenska zona je GMT+1 i tako treba i da ostane", "Turska je odustala od pomeranja sata pa im zimi svanjava u 8 i 45", neki su od komentara.

Šta vi kažete, da li se slažete sa većinom odgovora iz ankete? Za šta se zalažete? Pišite nam u komentarima!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: