Vesti -

Dan kada je Van Gog odsekao sebi uvo

Vinsent van Gog, briljantni, ali problematični holandski slikar impresionista, odsekao je sebi levo uvo nakon "žustre svađe" sa kolegom umetnikom Polom Gogenom na današnji dan 1888. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj tada 35-godišnji umetnik slavno je predstavio krvavu ušnu resicu jednoj poznanici ispred bordela.

Ona se tada onesvestila od šoka.

Zloglasni čin samopovređivanja i danas opseda svet umetnosti i fascinira ljude.

"Iako je za života prodao samo jednu sliku, Van Gog je sada jedan od najpopularnijih umetnika svih vremena", piše Art Story Foundation.

Vinsent van Gog je odrastao u porodici kalvinističkog shvatanja. Ova stroga hrišćanska doktrina u kojoj se vernik mora prilagoditi vrlo nehumanim načelima vere smatra da dete po rođenju preuzima Adamov greh, te da je od rođenja prokleto – i upravo tako se osećao mali Vinsent van Gog.

Tačno godinu dana pre rođenja danas slavnog umetnika, umro je njegov brat koji je nosio isto ime kao Van Gog. To je samo jedan od razloga zašto se Vinsent osećao kao da živi tuđ život, kao kopija svog brata sa unapred zadatim zadatkom – da nadoknadi prazninu koju su njegovi roditelji osećali izgubivši sina.

Ono što je nesumnjivo veoma uticalo na detinjstvo, a kasnije i život slikara je činjenica da mu je brat bio sahranjen pokraj kuće u kojoj je odrastao, te je Van Gog morao svakog dana prolaziti pored groba na kojem je bilo urezano njegovo ime.

Kalvinistički način vaspitanja i tragedija brata su imali razorne posledice za mladog Van Goga. Vincent je samo tražio da ga drugi vide, čeznuo je da bude kao svi drugi, a njegove ambicije su bile odbačene, nisu mu dozvolili ideale kojima je težio.

Kada je u pitanju slikar Van Gog detinjstvokoje je on proživeo zasigurno nije ono koje mnogi od nas pamte i kojeg se rado sete, ali mu je upravo ono i sve što je kao mali doživljavao, probudilo želju za stvaranjem umetnosti, piše BeoArt House.

Celog svog života, Van Gog je tražio osobu koja bi voleo, tražio je osobu kojoj bi se posvetio i dao kompletno, ali nije imao sreće da je pronađe. Žene u koje bi se zaljubljivao su ga grubo odbijale i napuštale, što je ostavljalo debeli trag na život umetnika.

Isto mu se dešavalo i sa prijateljima sa kojima je živeo – bivao je napušten i ostavljen na samostalan život još od rođenja. To je bilo breme koje je slikar Van Gog nosio celog svog života, kao i mnogi poznati umetnici iz prošlosti, kao što je na primer Frida Kahlo – umetnica nepresušne inspiracije.

U svojoj samoći, pokušao je da se posveti Bogu, kako su radili i njegov otav i deda, ali nije pronalazio utehu u veri. Kako mu nije išlo za rukom da pronađe lepotu u životu, stvorio je sam svoj vlastiti svet lepote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu