"Njegoš je sanjao o ujedinjenju srpskog naroda"

Borba za slobodu je za Njegoša poezija, a bojevi koji su se događali kao nastavak Kosovske bitke, naročito na području Crne Gore, za Njegoša su kao pojući glas lovćenske vile, koji nastavljaju Miloševo delo, poručio je mitropolit crnogorsko primorski Joanikije u manastiru Podmaine u Budvi.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2022.

10:14

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

U ovom manastiru su juče počele jubilarne Međunarodne Njegoševe večeri poezije, a mitropolit je u svom obraćanju na orkuglom stolu kazao da bi se moglo reći da Njegoševo viđenje istorije ima i teološki karakter, kao i da je sve vreme sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda.

Rekao je i da Njegoš na biblijskom tragu odnosa prema istoriji, sagledava istoriju srpskog naroda.

"On tragediju svog naroda sagledava u okviru jedne šire tragedije, ali koliko god on tone u srpske nesreće, ipak već na samom početku Gorskog vijenca, naznačuje i optimizam borbe za slobodu", rekao je mtropolit Joanikije.

Dodao je da to nije samo borba za slobodu u građanskom smislu, već borba koja ima dublje korijene i veći smisao, koreni se u metafizičkoj borbi koja je započeta na nebu i pričasna je toj borbi za smisao života, a time i za smisao istorije.

Mitropolit je kazao da Njegoš svu istoriju sažima u tom pogledu borbe za slobodu, u njoj vidi i poetski i religiozni i istorijski smisao.

"Da bi se mnogo šire moglo govoriti na ovu temu, jer Njegoševo poimanje istorije nije izrečeno samo u Gorskom vijencu, nego i u Šćepanu malom i u njegovim pismima, koja nisu još dovoljno izučena", kazao je mitropolit.

On koji je sve vreme sanjao o slobodi i o ujedinjenju srpskog naroda, o tome mnogo govorio, nadahnut onom starom slavom iz doba Nemanjića, u kojoj centralno mesto zauzima car Dušan, koga najviše veliča i hvali, a posle njega Miloš i Lazar.

Sanjao je da mu svetli kruna Lazareva i da je u blizini Miloša koji nad senima vlada, kao što je i bilo, kazao je, izmedju ostalog, miitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, objavila je na svom portalu Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: