Posle filma o stradanju Srba u Norveškoj, stiže velik gest zahvalnosti

Posle filma o stradanju Srba u Norveškoj (koji će biti prikazan na Tv Prva početkom 2023. godine postoji predlog za podizanje obeležja koja će posetiocima omogućiti da zapale sveće na stratištima u Norveškoj posvećenim stradalim Srbima.

Život

Izvor: srpskaistorija.com

Petak, 02.12.2022.

08:08

Posle filma o stradanju Srba u Norveškoj, stiže velik gest zahvalnosti
Foto: Shutterstock/Mikael Damkier

"Mi Srbi trebalo bi da se zvanično zahvalimo i norvežanima koji su pomagali srpske zarobljenike deleći im hranu i odeću i na taj način rizikovali svoje živote. Trebamo ukazati i poštovanje i ostalim stradalim narodima.

Na tim stratištima mora se biti precizan i dodati da su tu najviše stradali Srbi (95 posto). Da potomci i svi Srbi mogu da zapale sveću i poklone se senima svojih predaka pred obeležjima kakva imaju i drugi stradali narodi širom sveta. Nemci su na primer izgradili kapelu stradalim nemačkim vojnicima, zato je vreme da i mi isto učinimo. Jedino tako ćemo ukazati poštovanje stradalim Srbima za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj", govori Đorđe Bojanić.

Producent filma ,"Stradanje Srba u Karašjoku" Branko Dimović Dimeski, siguran je da će norveške vlasti razumeti i odobriti izgradnju kapele i pravoslavnog Krsta na ovim stratištima.

"Prošlo je 80 godina od stradanja srpskih logoraša u logorima u Norveškoj.

Norveška filmska ekipa je snimila film "Logor smrti u Karašjoku i dobri pomagači“. Preko 4.000 srpskih logoraša poslato je na robski rad za vreme Drugog svetskog rata u Norvešku, 2398 se nikada nije vratilo svojim kućama. Najmlađi među njima imao je samo 12 godina.

Veliki podvig učinili su norvežani koji su hranili logoraše i na taj način rizikovali svoje živote“, priča producent Branko Dimović Dimeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: