Preminula Loreta Lin

Legendarna američka kantri pevačica Loreta Lin je preminula u 90. godini.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

17:44

Preminula Loreta Lin
Foto: Profimedia, Erika Goldring

"Naša voljena majka, Loreta Lin je preminula mirno, u snu ovog jutra, 4. oktobra u svom domu na njenom voljenom ranču u Hjurikejn Milsu", napisala je poridica, azamolili sz za privatnost u ovim teškim trenucima dok tuguju i naglasili su da će detalji komemoracije i sahrane biti objavljene naknadno.

Pevačica hita "You Ain’t Woman Enough" hospitalizovana je zbog moždanog udara u maju 2017. i otkazala je turneju i izdavanje albuma.

Pet meseci kasnije, vratila se u centar pažnje i to prošlog oktobra kada je govorila na događaju koji je slavio uvođenje njenog prijatelja Alana Džeksona u Kuću slavnih kantri muzike. Lin je izgledala slabo dok je izašla na binu uz podršku i rekla da je Džekson jedina osoba koja je može naterati da napusti kuću.

U januaru 2018. pala je i slomila kuk u svojoj kući u Tenesiju, što je navelo njenu sestru, pevačicu Kristal Gejl, da zamoli obožavaoce za "ljubav i molitve".

Lin, koja je rođena kao Loreta Veb u Bučer Holou u Kentakiju, bila je najnagrađivanija kantri izvođačica, prodavši više od 45 miliona albuma širom sveta.

Udala se sa 15 godina, naučila je da svira gitaru od 17 dolara koju joj je kupio njen suprug Oliver Dultil Lin i snimila njenu prvu ploču "I’m a Honky Tonk Girl" 1960. godine. Imala je pesmu broj jedan na listama sedam godina kasnije, a imala je još 15 hitova na top listama uključujući "Don’t Come Home A’ Drinkin’ (With Lovin’ on Your Mind)".

Njena najprodavanija autobiografija iz 1976. godine, Rudarova ćerka, pretvorena je u film nagrađen Oskarom, a Sisi Spejsek je dobila Oskara za njen portret zvezde.

Loreta i njen muž, čiji je nadimak bio Du, imali su šestoro dece i bili su u braku 48 godina do njegove smrti 1996. Pevačica je kasnije otkrila u svojoj autobiografiji iz 2002. godine, "Still Woman Enough" da ju je muž prevario i da su imali burnu vezu.

Napisala je pesme o svađi sa Duom i njegovom opijanju i neverstvu, rekavši za Time 2016. da kada ih je pevala: "Znala sam da će se ženama dopasti jer sve žene žive na isti način, znaš? Većina žena."

Lin, koja je imala 70 pesama na top listama kao solo izvođač i duete, primljena je u Kuću slavnih kantri muzike 1988. i Kuću slavnih kantri gospel muzike 1999 piše US Weekly.

Odlikovana je Predsedničkom medaljom slobode bivšeg predsednika Baraka Obama 2013.

"Ćerka ovog rudara dala je glas generaciji, pevajući o onom o čemu niko nije želeo da priča i govoreći o čemu niko nije želeo da razmišlja", rekao je Obama (61) na ceremoniji dodele medalja. "A sada, više od 50 godina nakon što je snimila svoju prvu ploču… Loreta Lin i dalje vlada kao kraljica kantri muzike koja ruši pravila i postavlja rekorde."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: