- Vesti -

Premijerka Liz Tras rekla kralju Čarlsu da treba da se drži podalje – odustao od planova

Kralj Čarls je odustao od planova da prisustvuje velikom samitu o klimatskim promenama sledećeg meseca nakon što mu je Liz Tras savetovala da se drži podalje, rečeno je sinoć.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Novi kralj, veteran ekološke kampanje, navodno je odustao od planova da govori na sastanku COP27 u Egiptu nakon protivljenja premijerke. Sinoć su izvori iz Bakingemske palate potvrdili da Čarls više ne prisustvuje događaju koji je planirao kada je bio princ od Velsa.

Ali izvori su insistirali da mu premijerka nije naredila da se drži podalje i umesto toga su naglasili da je tražila savet.Rekli su da je odluka da kralj ne prisustvuje bila jednoglasna.

Takođe su sugerisali da je ovo prvi znak da je Čarls prihvatio svoju novu ulogu kralja, nakon što je nagovestio da će se povući iz većeg dela svog predizbornog rada sada kada je on suveren, prenosi Daily Mail.

Izvori su odbacili tvrdnje da je gospođa Trus savetovala kralju da ne prisustvuje, rekavši da su se palata i vlada "zajedno složili da bi postojale prikladnije opcije" za Čarlsovu prvu državnu posetu, dodajući: "Ideja da premijerka može da naredi kralju šta da učiniti je smešno."

Međutim, "The Sunday Times" je naveo da se gospođa Tras protivila njegovom učešću na skupu u Šarmel-Šeiku tokom lične audijencije prošlog meseca.

U izveštaju se navodi da "nije bilo svađe", ali se citira visoki kraljevski izvor da je odluka doneta po savetu vlade i da je "potpuno u duhu da se kao kralj uvek vodi računa da postupa po savetu vlade".

Izvor je rekao: "Morao je veoma pažljivo da razmisli o tome koje korake da preduzme za svoju prvu turneju u inostranstvu i neće prisustvovati COP-u."

Sinoć nije bilo jasno da li će princ Vilijam prisustvovati umesto njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 142 idi na stranu