Bludnica sa Hipodroma koja je obrnula tok istorije: Carica Teodora

"Da je let jedino sredstvo sigurnosti, ja bih ipak prezirala letenje"

Život

Izvor: Jelena Jankoviæ

Četvrtak, 13.01.2022.

17:12

Bludnica sa Hipodroma koja je obrnula tok istorije: Carica Teodora
Foto: Profimedia

13. januar, u istoriji će ostati zabeležen kao dan kada je odvažnost jedne žene obrnula tok istorije. Ne samo da je carica Teodora je na ovaj dan podigla vojsku i sprečila dolazak novog rimskog cara, već je i spasila karijeru, a verovatno i život njenog posrnulog muža - cara Justinijana.

A ko je bila velika carica Teodora? Kako je totalna genetska autsajderka, sa spornim počecima karijere i još spornijom reputacijom uspela da postane ključna figura Rimskog carstva.

Istorija kaže da je lepa Teodora bila ćerka čuvara medveda koji je radio u areni u Konstantinopolju (današnji Istanbul) gde su se održavale zabave uključujući i spektakularne trke kočija.

Ne zna se kada i gde je tačno rođena, a većina onoga što je zabeleženo o njoj potiče iz "Tajne istorije" – vrlo malicioznog dela vizantijskog istoričara iz 6. veka Prokopija iz Cezareje.

Prema njegovim rečima, Teodorina majka je bila plesačica i glumica. Neki od njegovih spisa se smatraju preteranim tračevima, a njegove priče o Teodori napisane su tek nakon njene smrti, tako da njihovu verodostojnost ipak treba uzimati sa dozom skepse i opreza.

Ipak, čini se da je, pod majčinim uticajem, Teodora postala takođe glumica i plesačica i u petnaestoj godini je već bila zvezda Hipodroma. U to vreme "glumica" je bio izraz koji se koristio za prostitutke i prema Prokopiju, Teodora je opsluživala mušterije u javnoj kući pre nastupa na sceni Hipodroma.

Taj nastup je uključivao seksualne ili nepristojne performanse, a Teodora je postala poznata, pisao je Prokopije, po jezivom portretu Lede i labuda u kojem je ležala gola na sceni, sa butinama prekrivenim ječmom koje je postepeno kljucala živa guska.

Ali Teodora nije bila samo lepa, bila je izuzetno inteligentna, odlučna, ambiciozna i proračunata. Sa 16 godina napustila je Hipodrom da bi postala ljubavnica Hecebolusa, guvernera današnje Libije. Kada je njihova veza prekinuta Teodora se vratila u Carigrad gde je upoznala Justinijana, bratanca rimskog cara Justina I.

Postala je njegova ljubavnica i uprkos tome što je bio 20 godina stariji od nje, a ona sa vrlo lošom reputacijom, venčali su se 525. godine. Kada je car Justin umro dve godine kasnije, Teodora je krunisana za caricu Rima u istoj ceremoniji kao i njen muž - i odmah je počela da uspostavlja vlast. Prva stvar na kojoj je pomno radila su bila ženska prava za koja se svesrdno borila.

Zatvorila je javne kuće u svim većim gradovima imperije, donela zakone protiv silovanja, uspostavila sigurne kuće u kojima su prostitutke mogle da žive bez straha, pomagala je mladim devojkama koje su prodate u seksualno ropstvo, zabranila je prinudnu prostituciju i proglasila nova prava za žene posle razvoda braka, te im omogućila starateljstvo nad decom i vlasništvo nad imovinom.

Loša konstrukcija ili znak sa neba?

Foto: Profimedia
Ipak, najblistaviji Teodorin trenutak nastupio je posle pet godina Justinijanove vladavine kada su izbili neredi na carigradskom Hipodromu. Sedmoro izgrednika osuđeno je na smrt vešanjem, ali su se skele srušile u trenutku njihovog pogubljenja, a dvojica osuđenih muškaraca pobegla su u svetilište jedne crkve. Videvši to kao Božji čin, narod je molio Justinijana da pomiluje i oslobodi osuđenike. Ali je on odbio.

Kao rezultat toga, nemiri su ponovo izbili širom grada 13. januara 532. i potrajali nekoliko dana. Pobunjenika je bilo sve više i bili su nemilosrdni. Justinijan je bio primoran da se zabarikadira u svoju palatu, a izgrednici su imenovali novog cara da zauzme njegovo mesto. Justinijanovi savetnici su ga nagovarali da beži, ali nisu računali na Teodoru.

Podstičući svog prestravljenog muža na akciju, ona je, sudeći po istorijskim dokumentima, izjavila: "Da je let jedino sredstvo sigurnosti, ja bih ipak prezirala letenje. Neka me nikada, ni jednog dana, ne vide bez moje dijademe i purpura. Verujem u antičku maksimu da je kraljevstvo veličanstveni pokrov..." Inspirisan njenim rečima,

Justinijan je naredio svojim vojnicima da krenu u odlučujuću bitku koja je dovela do toga da je ubijeno 30.000 pobunjenika. I zahvaljujući Teodori, umesto sramnog bekstva, on je vladao još 33 godine.

Tokom tih godina on i Teodora su obnovili carigradske akvadukte, mostove i crkve i transformisali metropolu u najlepši grad koji je svet video. Tamo su podigli više od 25 crkava i manastira. Najveći trijumf je bila izgradnja Aja Sofije, koja se još uvek smatra oličenjem vizantijske arhitekture i jednim od najvećih svetskih arhitektonskih čuda. Teodora je umrla 548. godine, u 48. godini. Istoričari veruju da je uzrok smrti bio rak dojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: