- Vesti -

"Da zalijem sada rakijom, mislim da sam zvanično Srbin" - Par iz Kanade pohvalio srpski grad

Jedan par iz Kanade poseto je Niš i oduševio se našom hranom. Dopao im se i kontrast između šarenih zgrada, narandžastih krovova i živog centra grada sa jedne i mračnih tragova istorije sa druge strane.

Izvor: Južne vesti
Podeli
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Stivog
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Stivog

"Srbija ima najbolji roštilj, a u Nišu je najbolji restoran na svetu" - poručuju svojim pratiocima na Jutjubu Stiv i Ivana sa kanala "JetLag Warriors" koji objavljuju vlogove iz raznih zemalja i gradova.

U Nišu su bili u novembru, a najjači utisak na njih ostavila je hrana, ali i izgled zgrada i tragovi istorije koje su opisali kao mračne i moćne.

Kažu da nisu ni planirali da u Nišu snimaju video o hrani, ali ćevabdžinice su ih najpre privukle roštiljem u izlogu, a onda ih je ukus oduševio, pa su tražili preporuku za kafanu koju bi mogli da posete.

Preporuke Nišlija odvele su ih u kafanu “Mrak”, koju su opisali kao lokalnu kafanu koja služi najbolju hranu na svetu.

"Najbolji restoran na svetu je u Nišu. Ivana je bila u 30 ili 35 zemalja u poslednje tri godine, a ovo je najbolji restoran gde je jela. Vredi posetiti Srbiju samo da biste došli ovde", kaže Stiv.

Kajmak, ajvar, slaninu i svinjetinu punjenu šunkom i sirom konzumirali su sa rakijom, uz koju su nazdravljali.

"Da zalijem sada rakijom… Mislim da sam zvanično Srbin. Ono što mi se dopada ovde je što nije površna zemlja jer pored ovakvog kvaliteta hrane u Kanadi prva stvar koju bi uradili - renovirali bi da sve bude potpuno novo. Ovde čak nema ni nekog velikog znaka napolju, ima jedan mali znak. Jelo je toliko dobro da ne moraju da brinu o marketingu. Ono što smo tražili nismo našli u Beogradu, malo više smo našli u Novom Sadu, a najviše u Nišu", rekao je Stiv.

Ono što im se takođe dopalo je i kontrast između šarenih zgrada, narandžastih krovova i živog centra grada sa jedne i mračnih tragova istorije sa druge strane.

"Ćele Kula je veoma moćna. Spolja izgleda kao bilo koja crkva ili kapela, ali kada uđete unutra možete videti ostatke kule koja je, kada je izgrađena 1809. godine, imala 900 ljudskih lobanja ugrađenih u nju i lobanje koje su i danas tu prave su ljudske lobanje srpskih ratnika", objašnjava Stiv.

Obišli su i Tvrđavu, kao i logor "Crveni Krst" i iznenadili se time što je u blizini logora škola koju đaci i danas pohađaju.

"Zamislite da ste đak koji pohađa školu u blizini logora i da pogledate kroz prozor i vidite koncentracioni logor u kojem su možda bili vaši preci", kaže Stiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu