Kraljica slatkiša ostavila više od 41 milion funti rodnom gradu: Nadležni u šoku

Pokojna preduzetnica Doren Lufthaus, iznenadila je dobrotvornu organizaciju koja se bavi razvijanjem njenog rodnog grada, tako što je u testamentu ostavila 41,4 miliona funti na ime fondacije.

Život

Izvor: Jutarnji list

Subota, 23.10.2021.

11:05

Kraljica slatkiša ostavila više od 41 milion funti rodnom gradu: Nadležni u šoku
Foto:Profimedia

Grad na obali Engleske dobio je donaciju vrednu 41 milion funti od žene iza poznatog slatkiša - "Fisherman's Friend".

Naime, preduzetnica Doren Lufthaus, koja je umrla u martu u 91. godini, svoje bogatstvo prepustila je dobrotvornoj organizaciji koja pokušava da razvije njen rodni grad Flitvud, prenosi BBC.

Gradsko veće Flitvuda opisao je donaciju kao "neverovatnu" i rekli su da su "preplavljeni njenom velikodušnošću".

"To je neverovatna količina novca", rekla je potpredsednica gradskog veća Mari Stirzaker.

"Nadamo se da će fondacija zajedno sa nama identifikovati projekte koji će koristiti gradu u godinama koje dolaze. Moramo zadržati Flitvud na mapi. Nadam se da će ovo dovesti više posetioca u naš grad", rekla je.

Ukupno 41,4 miliona funti ostavljeno je Fondaciji "Lofthouse", koju su Lufthaus i njena porodica osnovali 1994. godine za obnovu rodnog grada, a od 1990 -ih Lofthaus i njena porodica donirali su milione funti za finansiranje projekata zajednice u Lankaširu.

Inače, još 1865. godine, farmaceut Džejms Lufthaus iz Flitvuda napravio je tečnost od mentola i eukaliptusa koja je ribolovcima omogućila trenutno olakšanje od problema uzrokovanih dugotrajnom izloženošću hladnim i ledenim olujama.

Budući da nošenje tečnosti u staklenim bocama nemirnim morem nije bilo lako, Džejms je od te tečnosti stvorio slatkiš koji im je olakšao transport.

Tek 1967. porodica je iz svog kombija počela da prodaje slatkiše u prodavnicama u okolnim severozapadnim gradovima.

Godine 1974. bombone su prvi put izvezene izvan Engleske, a "Fisherman's Friend" nastavlja da proizvodi punom parom, preko pet milijardi bombona godišnje.

Nakon smrti Lufthausove, koja je tokom svog života nekoliko puta nagrađivana za svoj dobrotvorni rad, građani su zahtevali da se njoj u čast izgradi spomenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: