Nisu ustajale bez 10.000 dolara: Sada supermodeli imaju novi biznis FOTO

Kultne fotografije koje je tokom devedesetih snimila jedna od najboljih fotografkinja u svetu mode i oglašavanja, Nemica Elen fon Unvert, dobijaju svoje mesto u digitalnoj umetnosti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

13:31

Nisu ustajale bez 10.000 dolara: Sada supermodeli imaju novi biznis FOTO
Foto: Profimedia

Njihovi akteri, supermodeli Klaudija Šifer, Naomi Kembel i Kejt Mos biće ovekovečene na sve popularnijim nezamenjivim tokenima (NFT) koje će Kriptograf, digitalna aukcijska kuća koja prodaje različite materijale sa slavnim osobama u glavnim ulogama, ponuditi kupcima iz celog sveta.
Foto: Profimedia
Aukcija počinje 21. oktobra. Serija nazvana prosto, "Supermodel", imaće pet fotografija koje je Elen Fon Unvert snimila, a među njima i najpoznatiju na kojoj je Naomi Kempbel sa šljokičastim ušima Mikija Mausa i koja je prvi put objavljena na naslovnoj strani italijanskog Voga.

Te fotografije biće pretvorene u digitalne video-snimke na kojima se likovi supermodela preklapaju "poput duhova".
Foto: Profimedia
Deo novca od prodaje NFT-ova ići će na račune UNICEF-a, zatim fondacije "Fashion and releaf" koju je osnovala Naomi Kempbel, ali i jednom udruženju koja pomaže deci oboleloj od dijabetesa.
Foto: Profimedia
Inače, ovo nije prvi NFT projekat za Kate Mos. U maju ove godine ona je zaradila 17.000 dolara prodajući prethodno snimljen video "Sleep With Kate" na NFT-u. Time je 47-godišnjakinja postala jedna od pionirki ovakvih digitalnih formata iz modnog sveta.
Foto: Profimedia
Doslovno, Mosova je ostvarila ono što je još 1990. godine, na vrhuncu popularnosti, njena malo starija koleginica Linda Evanđelista rekla novinaru Voga, a po čemu je do danas ostala upamćena - da ne ustaje iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevne zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: