Bezbednost dece na internetu glavni problem - "odgovornost je na svima" VIDEO

Zloupotreba dece na internetu je danas tema koja obeležava svaki mesec, konstantno se nižu događaji u kojima se deca i žene virtuelno eksploetisana na veoma kompromitujuć i pre svega društveno neprihvatljiv način.

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

11:35

Bezbednost dece na internetu glavni problem -
Foto:Printscreen/Prva televizija

Na Telegramu se dele snimci seksa dečaka od 12 godina, a u grupi "Balkanska sobica" i sasvim malih dečaka u strašnim pozama. Zbog izazova na Tiktoku deca u Beogradu ležala na sred ulice i čekala da naiđe automobil. Ove vesti šokirale su Srbiju.

Stručnjak za bezbednost dece na internetu, Katarina Jonev je u gostovanju na "TV Prva", objasnila na koji način bi trebalo da obratimo pažnju kada su deca na internetu.

"Negde je najlakše okriviti roditelje za ponašanje dece na internetu, ali činjenica je da je to odgovornost svih nas, roditelji svakako treba da povedu računa o sadržaju koji dete konzumira, treba da odvoje vremena da razgovaraju sa decom o tome ko su im uzori", rekla je Jonev.

Jonev je sitakla da u slučaju aplikacije Telegram, ne može skoro ništa da se uradi da bi se ona stopirala.

"Ne možemo da krivimo društvene mreže za loše stvari, na njima svakako imamo i pozitivne uticaje, to je negde pomoglo da se naše reči čuju, ali postoje pojedinci koji imaju loše namere, njih je jako malo, ali njihov uticaj je velik", istakla je Jonev.

Precizirala je da svako ko prepozna sebe na fotografijama, treba da se obrati policiji i tužilaštvu, kako bi proces otkrivanja opčinioca mogao da se sprovede.

Dr Goran Kunjadić, stručnjak za sajber bezbednost i zaštitu podataka, potvrdio je da je moguće pratiti decu preo društvenih mreža, kao i kakve ontakte oni ostvaruju.

"Moguće je kontrolisati telefone, pruičam sa tehnološke strane, moguće je kontrolisati sve komunikacije na telefonu, to postoji , nije neko tehnološki izazov, ali morate pratiti decu, sa kim kontaktiraju, koga prate, ko su im uzori", upozorio je Kunjadić.

Kunjadić je istakao da postoji softver koji prati svu komunikaciju koja se odvija preko telefona i dodao, "mnogi će zbog toga da se protive, ali bolje i to nego da vam dete leži na pešačkom prelazu".

"Osnovni proiblem tih ljudi je što misle da će ostati anonimni, ništa nije anonimno, svaki klik može da se prati, to meže da se otkrije, iako je Telegramov sistem distribucije vrlo komplaksan", zaključio je on.

Opširnije u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: