Azdejković: U Udruženje novinara Srbije došli divlji – oterali pitome

Ne sećam se da su se ikada do sada mediji toliko zanimali za Skupštinu nekog udruženja građana kao što su se zanimali za Skupštinu Udruženju novinara Srbije koja se desila krajem maja i ostavila gorak ukus u ustima. Bilo je tu svađa, koškanja, pretnji, skandala, dvorskih intriga, manipulacija, razočarenja, ostavki… Ali krenimo redom.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

11:40

Azdejković: U Udruženje novinara Srbije došli divlji – oterali pitome
Foto: Aleksandar Crnogorac

Čitava priča oko izbora u UNS-u je politizovana od strane medija jer je jedna strana, koja se usudila da kritikuje N1 i Nova S zbog zastupanja interesa svojih vlasnika na uštrb novinarske etike, etiketirana kao Vučićeva, a druga, logično, kao opoziciona iako nema ni o od opozicionog. Čim se nešto u srpskoj javnosti predstavi kao borba između pozicije i opozicije nagrnu navijači sa svih strana, koji iskreno rečeno nemaju pojma šta se dešava unutar udruženja i kreću ostrašćeno da navijaju! Da vam bude jasnije, Vladimira Radomirovića su obeležili kao Vučićevog, a Živojina Rakočevića kao "opozicionog", iako je Rakočević direktor Doma kulture u Gračanici, gde je na vlasti Srpska lista, a svi znamo po kojoj političkoj liniji se postavljaju direktori javnih institucija!

Njegova funkcija u javnoj instituciji bila je razlog što je Kandidaciona komisija odlučila da Rakočević ne može da bude uvršćen u konačnu listu kandidata za predsednika udruženja, jer po Članu 20 Statuta udruženja, u organe UNS ne mogu biti birani članovi ukoliko su "zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave, odnosno funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka". Tom odlukom komisija je od Rakočevića napravila žrtvu kojoj žele birokratskim zavrzlamama da zabrane da se kandiduje i bude biran. Skupština je na predlog, sada već bivšeg predsednika UNS-a, Vladimira Radomirovića tu odluku većinom glasova poništila.

Ono što se te subote, 29. maja u hotelu "Jugoslavija" moglo videti jeste da se ekipa oko Živojina Rakočevića dobro pripremila za sve moguće scenarije. To je bilo jasno iz njihove agresije kada je većinom glasova prisutnih ograničeno vreme koliko ko može da govori i koliko ukupno može da traje rasprava po pojedinim tačkama. Nezadovoljni takvim glasanjem nasrnuli su na studente novinarstva koji su brojali glasove i optužili ih da varaju. "Kolega" iz Srbin info je izašao za govornicu i zapretio brojačima glasova da je svojom kamerom snimio celu salu i ko je digao ruku i da će ih sve tužiti sudu. To je u stvari pokazalo taktiku da se Skupština odugovlači i da traje što duže, kako bi što više članova UNS-a otišlo svojim kućama, kako bi se namestila većina koja im odgovara. Vraćanjem Rakočevića među kandidate značilo je da odštampani glasački listići više nisu validni, te da ih treba štampati ponovo, čime je obezbeđeno odugovlačenje koje su toliko želeli, jer iako se unapred znalo da će odluka Kandidacione komisije biti poništena nisu bili odštampani listići koji bi bili u skladu s tim. Zbog tog propusta glasanje je obavljeno kasno uveče kada je skoro sto članova UNS-a sa pravom glasa, koji su se pojavili na Skupštini otišli svojim kućama. Zbog toga rezultati glasanja su pokazali da je Živojin Rakočević pobedio sa 22 glasa razlike. Ali, te večeri se pored predsednika birala i Uprava UNS-a, što bi značilo da bi obe ekipe imale predstavnike, a cilj je ipak imati jednoumlje i diktaturu, te su se u glasačkoj kutiji našla dva glasačka listića viška. Svi znamo kako! Sutradan, kada su svi otišli svojim kućama, osim delegata iz unutrašnjosti koji su spavali u hotelu "Jugoslavija", skupština je nastavljena. Informacija da je Živojin Rakočević pobedio je već bila javna, tako da se gubitnička strana nije ni pojavila na nastavku skupštine, što je pobednička iskoristila da donese odluku da se glasanje za upravu ponovi, jer je Skupština i dalje imala kvorum. Već vam je jasno kakvi su bili rezultati tog glasanja i ko čini ekipu u novoj Upravi! I kao šlag na torti, novi predsednik da licemernu izjavu medijima kako je problem UNS-a odsustvo dijaloga!

Zbog takvih manipulacija novinarka Vesna Kostić koja je izabrana za članicu Suda časti UNS-a dala je ostavku, novinarka Eržika Pap Reljin je dala ostavku na predsedničku funkciju vojvođanskog ogranka udruženja i istupila iz članstva, novinar Novica Savić je podneo ostavku na mesto u Upravi UNS-a, dok je novinar Zoran Šaponjić napustio udruženje…

Komentator na jednom sajtu je napisao kako mu je drago zbog pobede Živojina Rakočevića jer to znači da ćemo najzad videti leđa Ninu Brajovića. Taj komentar mi je pokazao koliko ljudi ne znaju šta se dešava u UNS-u već površno navijaju, jer je baš Nino Brajović pobedio! Čitav ovaj sukob koji imamo u UNS-u je nastao zbog nekadašnjeg, sadašnjeg i budućeg generalnog sekretara i podele na one koji žele da mu vide leđa i one koji žele da on ostane na poziciji za koju prima platu, dok su sve ostale funkcije u udruženju volonterske. Svima je jasno ko će u budućem periodu voditi Udruženje novinara Srbije sa sedištem u Beogradu, jer to svakako neće biti direktor Doma kulture sa sedištem u Gračanici! Ja sam rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete.

Autorske tekstove Predraga Azdejkovića čitajte na portalu B92.net.

Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: