Azdejković: "Šovinisti i autošovinisti zajedno protiv Zakona o istopolnim zajednicama"

Svi su već čuli za inicijativu 212 tzv. intelektualaca protiv tri zakona koji se pripremaju, među kojima najviše pažnje dobija Zakon o istopolnim zajednicama. Oni kažu kako je Predlog zakona o istopolnim zajednicama nepotreban, loš, koncipiran kao zakon iz porodičnopravne materije i predstavlja očigledan korak u pravcu legalizacije istopolnih brakova, što će ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja dece. Zbog ovog zadiranja u porodičnopravnu materiju, fantastičnih 212 smatraju da je predlog i protivustavan i da će njegovim usvajanjem država ugroziti vođenje pronatalitetske politike.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2021.

21:35

Azdejković:
Foto: Aleksandar Crnogorac

Predlog zakona o istopolnim zajednicama reguliše zajednički život dve osobe istog pola i smatra ga porodičnim životom. Pravno jer je Evropski sud za ljudska prava u presudi Schalk i Kopf protiv Austrije (2010) priznao da stabilne veze kohabitacije istopolnih parova potpadaju pod pojam „porodični život“ u smislu člana 8 Evropske konvencije za ljudska prava. Srbija je ratifikovala ovu konvenciju i kao članica Saveta Evrope mora da poštuje odluke Evropskog suda. Zdravorazumski jer ako dve osobe istog pola koje žive zajedno bez dece ne smatramo porodicom, onda ni dve osobe različitog pola koje žive u braku bez dece nisu porodica, a imamo i primere gde istopolni parovi u Srbiji odgajaju decu… Kad smo već kod zastrašivanja pričama o pronatalitetskoj politici, putem veštačke oplodnje lezbejke mogu da rađaju svoju biološku decu i mnoge u Srbiji su to i učinile. Mnogi muški gej parovi su u dogovoru sa lezbejskim parovima veštačkom oplodnjom dobili svoju biološku decu koju zajedno odgajaju. Tako da su se mnoge LGBT osobe snašle da dobiju svoju biološku decu i zaobiđu zabranu usvajanja dece.

A sad da se vratimo na inicijativu 212! Ja sam im beskrajno zahvalan što su pokrenuli ovu inicijativu, što su je javno objavili sa malim brojem potpisnika i što su pustili i kuso i repato među "intelektualce", čime su sebe diskvalifikovali i ostavili mogućnost da se šegačimo na njihov račun. Ali ono što je najvažnije jeste da su ušli u arenu kao protivnička strana! Kada je u pitanju ovaj zakon, strana koja u teoriji podržava LGBT prava se ućutala, jer smatra da će zakon biti izglasan bez obzira "jer sve zavisi od volje jednog čoveka" i što bi se njihova javna podrška ovom zakonu percipirala kao podrška "autokratskom i nedemokratskom režimu", te bi mogli biti proglašeni za Vučićeve botove. Sada, imaju neprijatelje protiv kojih mogu da se bore, njih 212, a da ih niko ne proglasi za botove, jer se oni zapravo bore protiv homofoba i šovinista! Najzad se probudila druga strana i sada su u akciji skupljanja potpisa intelektualaca i javnih ličnost za podršku zakonu. U trenutku pisanja ovog teksta prikupljeno je više od 1400 potpisa. Cela lista je dostupna na: https://docs.google.com/document/u/1/d/1vt8_Dyexh8gSS7TE7R01hYqcKcB7TR1aACQiRJH1l-0/mobilebasic

Ali, inicijativa 212 nije jedina grupacija protiv zakona. Protiv njega rovare i pojedini aktivisti za ljudska prava, pa čak i neki članovi Radne grupe za izradu zakona! Njih najlakše možemo opisati kao "što je u Srbiji gore, to je nama bolje" ljude. Svima je jasno da su pojedini izgradili svoje karijere i društveni položaj na kritici srpskog društva, te im ni malo ne odgovara da dobijemo tri progresivna i moderna zakona kao što su Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o istopolnim zajednicama i izmene Zakona o zabrani diskriminacije, naročito ne za vreme SNS vlasti kada će pohvale od EU da dobije znate već ko! Duplo naročito ne pred izbore koji su najavljeni za sledeću godinu! I onda imamo zakulisne radnje, dvorske intrige, opstrukcije procesa, neargumentovane i netačne kritike predloga zakona, zivkanje novinara i urednika da pišu protiv zakona i kako ministarstvo koje treba da štiti LGBT populaciju ustvari diskriminiše, sve kako bi se onemogućilo donošenje ili ako se već donese to predstavi kao najgori mogući predlog kako bi se imalo materijala za kritike pred prijateljima sa zapada!
Zato možemo reći da su se šovinisti i autošovinisti bez namere da deluju sa zajedničkim ciljem protivprirodno ujedinili protiv Zakona o istopolnim zajednicama. Prvi zato što "brane" tradicionalne vrednosti i na sve moguće načine pokušavaju Srbiju da zadrže u kandžama rusofilskog konzervativizma, a drugi zato što im prihodi zavise od što mračnije i groznije situacije u društvu! A i jedni i drugi parazitiraju na muci drugih, u ovom slučaju LGBT populacije koja živi u Srbiji, u zakonski nepriznatim zajednicama, bez prava na zaštitu, prava na nasleđivanje, prava iz domena bolničkog lečenja, krivičnog gonjenja… koja se podrazumevaju sa bračne i vanbračne parove! Ja sam rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete!

Piše: Predrag Azdejković

Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: