Poznati Hrvat pruža otpor – okačio zastavu Jugoslavije i zapretio: "Skinite mi se" FOTO

Jedan je muškarac u mestu Jakšić blizu Požege 29. novembra obesio zastavu bivše Jugoslavije, zbog čega je prijavljen policiji radi vređanja moralnih osećanja građana.

Izvor: Dnevno.hr

Četvrtak, 01.12.2022.

12:52

Poznati Hrvat pruža otpor – okačio zastavu Jugoslavije i zapretio:
Foto/Ilustracija: M.M./ATAImages

Poznati književni kritičar i leksikograf Velimir Visković, inspirisan incidentom i epilogom istog, i sam se odlučio na akciju.

"Neki lik u Požegi okačio je zastavu 'nepostojeće države'. Pa ga je neko uzrujano prijavio da narušava moralna osećanja građana. Policija potom skinula zastavu, a liku će se suditi. Hm, kakva panika zbog komada platna?! Evo, ja ću tu istorijsku zastavu jugoslavenskih naroda (pa i hrvatskog) okačiti na svom zidu, ne toliko zbog jugonostalgije, već braneći slobodu govora i izražavanja, koja je elementarni postulat svake demokratije. Ako vređam vaša moralna osećanja, skinite mi se (s liste)!", napisao je Visković na svom Fejsbuk profilu uz fotografiju obešene zastave.

47-godišnjak koji je kod Požege istaknuo zastavu bivše Jugoslavije, na dan kada se u toj državi slavio Dan Republike, "zaradio" je optužni predlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: