Vratili se i "Spejs Iks" turisti: "Ovo je tek početak"

Četvoro svemirskih turista kompanije "Spejs iks" sletelo je u Atlantski okean nakon provedena tri dana u svemiru, što je bila prva misija u orbiti u istoriji u kojoj nije bilo nijednog profesionalnog astronauta.

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2021.

12:09

Vratili se i
Foto: Profimedia

Kapsula "Dragon" sletela je u Atlantski okean oko 19 sati po lokalnom vremenu (1 iza ponoći po srednjoevropskom), nedaleko od "Cape Canaverala", odakle je četvoro američkih turista uzletelo u sredu.

Sletanje ovih "astronauta" Spejs iks je uživo prenosio putem svojih stanica.

Nakon povratka u atmosferu, proces spuštanja kapsule usporila su četiri velika padobrana.

Nakon sletanja u okean, letelicu je pokupio brod kompanije Spejs iksa, a tada je putnicima omogućeno i iskrcavanje.

Vođa misije: Ovo je tek početak

"Bilo je ovo sjajno putovanje, ali ovo je tek početak", rekao je nakon sletanja vođa misije, 38-godišnji bogataš Jared Isakmen. Kapsula "Dragon" putovala je ovaj put dalje od ISS-a, na visinu od 575 kilometara. Putovanje je financirao milijarder Isakman i za to je Spejs - iksu platio desetak miliona dolara.

Isakmen je tri mesta ponudio strancima, medicinskoj sestri Hajli Arceneauks (29), profesoru Sianu Proktoru (51) i veteranu američkog vazduhoplovstva Krisu Sembroskomu (42).

Kružeći orbitom brzinom od 28.000 kilometara na sat, svaki dan su više od 15 puta obišli Zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: