Predrag Azdejković: Nije baš prijatno da kao gej muškarac odete u Egipat i može biti opasno

Nakon više od godinu dana imao sam priliku da za prvomajske praznike otputujem nedelju dana u Egipat. Tokom pandemije najviše su mi nedostajala putovanja van zemlje. Bilo je prilika i mogućnosti da se šmugne van granica Srbije, ali nisam želeo da se igram sa sudbinom i budem u zemljama gde kad dobiješ koronu završiš kao konj kada slomi nogu.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

13:20

Predrag Azdejković: Nije baš prijatno da kao gej muškarac odete u Egipat i može biti opasno
Foto: Privatna arhiva

Čim sam se revakcinisao počeo sam da istražujem koje destinacije su nam dostupne u ovoj koroničnoj situaciji. Izbor je limitiran tako da možemo da biramo Tursku, Egipat, Meksiko, Maldive, Zanizibar, Kolumbiju, Crnu Goru, Hrvatsku… Odlučio sam se za Egipat jer nikada nisam bio, a nisam bio raspoložen za daleke destinacije.

Egiptom sam bio očaran od malih nogu kada sam nailazio na slike i tekstove po enciklopedijama, te sam bio fasciniran piramidama i faraonima. Poseban utisak na mene ostavio je film "Zemlja faraona" iz 1955. godine sa Džoan Kolins, koji sam posle mnogo godina ponovo pogledao ovih dana kako bih se podsetio te fascinacije. Neki kažu da je Egipat imao tako jak uticaj na mlade ljude da su zbog opčinjenosti njime odlučivali da postanu arheolozi. Hvala Amon-Ra, nisam imao takvu želju koja garantuje večnost na birou rada! Kao mlađi nisam imao mogućnosti da posetim Egipat, a kasnije činjenica da je politička situacija nestabilna i da je homoseksualnost kažnjiva igrala je veliku ulogu u mojoj odluci da zemlju faraona ipak zaobilazim.

Srpski mediji su pisali kako egipatska policija koristi aplikaciju kao što je Grindr da pronađe i uhapsi gej muškarce, kako je uhapšeno sedam muškaraca jer su "podsticali nemoral" time što su nosili zastave u duginim bojama, da je 16 gej muškaraca osuđeno na tri godine zatvora jer su "podsticali na razvrat", egipatski novinar je osuđen na godinu dana zatvora jer je radio intervju sa gej muškarcem i time "ohrabrivao nemoral"… Tako da možete razumeti da nije baš prijatno da kao gej muškarac odete u Egipat, a da može biti opasno vas upozoravaju i dejting aplikacije. Tako Tinder kaže: "Na osnovu vaše geografske lokacije, izgleda da ste na mestu gde LGBTQ zajednica može biti kažnjena. Želimo da se zabavljate, ali vaša sigurnost je naš prvi prioritet. Molimo vas da nastavite sa oprezom i obratite posebnu pažnju kada ostvarujete nove kontakte i upoznajete sa ljudima koje ne poznajete." I onda vam daju opciju da vaš profil uklonite iz prikazivanja na toj lokaciji, što sam i učinio, a pri pakovanju sam izbegavao garderobu i odeću koja ima dugine boje. Pošto sam u Egipat otišao sa drugaricom, odnos te zemlje prema homoseksualcima poslužio je, kako to već obično biva, kao povod za šegu i zajebanciju te me je svaki put kada nešto nije po njenoj volji "ucenjivala" prijavljivanjem policiji. U isto vreme bilo je nekoliko gej parova s nama, ali oni nisu bili ni malo zabrinuti kao da su smatrali da ta pravila važe samo za lokalno stanovništvo.
Foto: Privatna arhiva
Tih dana oko prvomajskih praznika izgleda da se pola Srbije preselilo u Egipat, čak su i mediji pisali da "više aviona leti za Hurgadu, nego što ima autobusa ka Šumadiji". Pored nas iz Srbije tih dana u Egiptu su mahom bili turisti iz istočne Evrope, jer je zapadna još uvek zatvorena i nema mrdanja! Za ulazak u Egipat vam je potreban PCR test, dok uverenje o vakcinaciji ne priznaju. Za povratak u Srbiju vam je takođe potreban PCR test ili uverenje o vakcinaciji ili morate u karantin.

Ležanje na plaži i kupanje u moru je za mene veliki smor i više uživamo u aktivnom odmoru i siti turizmu, te sam iskoristio priliku da iz Hurgade odem do Luksora i Kaira. Fascinantno je ulaziti u grobnice, posećivati tri hiljade godina stare hramove, pokušavati da celu piramidu uhvatite u kadar, stojite ispred svinge, krstarite Nilom dok slušate interesantne priče vodiča i zamišljate kako je sve to izgledalo u to vreme kada bogatstvo možda nije moglo da kupi sreću ali je moglo zagrobni život! Činjenice da je sve oko vas prašnjavo, zapušteno, prljavo i puno đubreta neće posebno da umanji utisak grandioznosti i istorijske bitnosti, ali to što vas sa svih strana saleću "ljubazni" egipatski trgovci koji pokušavaju da vam uvale svoje drangulije će vam upropastiti posetu te ne treba da vas iznenadi da većina turista ima "ubijam pogledom" izraze lica. Imao sam želju da kupuje razne drangulije, ali to spopadanje me je toliko iritiralo da sam jedva čekao da pobegnem od njih, tako da sam kupio samo tri magneta za frižider i to u radnji preko puta hotela! Ta "ljubaznost" egipatskih trgovaca je učinila da novac koji sam poneo za trošenje vratim kući.
Foto: Privatna arhiva
Posle prve posete, Egipat mi spada u one zemlje koje treba posetiti kako bismo više voleli Srbiju i bili zahvalni sudbini što smo se u njoj našli. Da budemo srećni što Srbija nije bila na udaru pljačkaških velikih kolonijalnih sila, koje su Egipat dodatno devastirale, ali da iz toga izvlačimo pouke za budućnost, jer ono što je nekad bilo zlato i blago iz grobnica, to su danas litijumi i druga prirodna bogatstva! Ja sam rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete.

Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: