Venčanje gradonačelnika i aligatora: "Mlada" na sigurnom - vezana, par poljubaca u njušku i ovacije

Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio je svoju "aligatorsku mladu" na živopisnoj ceremoniji propraćenoj tradicionalnom muzikom, rasplesanim gostima i dovicima domorodačkom vođi da brak ovekoveči poljupcem.

Život

Izvor: Poslovni.hr

Petak, 01.07.2022.

12:18

Venčanje gradonačelnika i aligatora:
Foto: Profimedia

Gradonačelnik San Pedra Huamelule Viktor Hugo Sosa aligatora je tokom venčanja u četvrtak više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbegli neželjeni ugrizi.

Pretpostavlja se da ritual venčanja potiče iz predhispanskih domorodačkih zajednica Chontal i Huave iz savezne države Oaksaka, kao što je to slučaj s molitvom za blagoslove prirode.

"Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u reci", kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mesta na sparnoj pacifičkoj obali Oaksake.

Oaksaka, smeštena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije.

Vekovima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomešan s elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenje aligatora ili kajmana u belu venčanicu sa šarenim ukrasima.

Veruje se da sedam godina star gmizavac, koga za ovu priliku nazivaju malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno venčanje za lokalnog vođu simbolizuje ujedinjenje ljudi sa božanskim.

Zvuk truba i ritam bubnjeva doprineli su slavljeničkom raspoloženju tokom ceremonije u kojoj je deo meštana u rukama nosio aligatorsku mladu kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

"Osećam se srećno i ponosno na svoje korene", rekla je Elia Edit Agiljar, kuma koja je organizovala venčanje.

Istakla je da se oseća privilegirano zbog prilike da vodi ceremoniju, dodavši da je potrošila puno vremena u donošenje odluke o tome šta će mlada nositi.

"Ovo je jako lepa tradicija", dodala je uz smešak na licu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: