- PR članak -

Bez dobre pesme i trubača nema ni slavlja - kako da izaberete najbolje

Trubaštvo na našem podneblju ima bogatu i dugu istoriju koja je obeležena vrhunskim umetničkim dometima i dobrim provodima po kojima je naša kultura nadaleko poznata. Koliko je trubaštvo povezano sa našom kulturološkom matricom svedoči i podatak da je, od strane Srpske akademije nauka i umetnosti, 2020.godine upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvor: promo
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Iako je vaša prva asocijacija na trubački orkestar gugl gde ste za svoje slavlje kucali trubači Beograd i tako došli do svojih trubača, važno je da znate da truba zapravo predstavlja i dragoceni umetnički element karakterističan za naše krajeve.

Ovo je važno jer ukoliko planirate bilo kakve slavlje, ove informacije vam mogu omogućiti da pri svom izboru budete maštovitiji i možda osmislite nastup trubačkog orkestra koji neće biti kao na drugim proslavama. Danas ćemo pogledati u faktore koje je važno da uzmete u obzir ukoliko odlučite da ceo ili deo muzičkog programa na vašoj proslavi poverite trubačkom orkestru.

Profesionalni ili ulični orkestar

Foto: Promo
Foto: Promo

Ulični trubači imaju ozbiljnu tradiciju i njihovo umeće i iskustvo su obično fenomenalni. No, profesionalni trubački orkestri često imaju dodatno iskustvo nastupanja na scenama pred različitim publikama kao i repertoar oko koga možete da se dogovorite a da on ne podrazumeva samo klasične trubačke numere.

Vrsta repertoara

Možda je na prvom mestu važno da razmislite kakvu vrstu repertoara biste voleli da trubački orkestar izvodi na vašem slavlju. Ukoliko se odlučite za profesionalni trubački orkestar, mogućnosti su beskrajne.

Klasičan repertoar velikih hitova se podrazumeva ali možda ćete se iznenaditi da saznate da mnogi profesionalni trubački orkestri imaju sopstveni repertoar koji ih izdvaja od drugih.

Autorska muzika, filmska muzika, pop i rok hitovi, strana i domaća muzika, tradicionalne melodije, sve su to žanrovi i vrste repertoara koje su zastupljene među orkestrima. Na vama je da razmislite, s obzirom na vaše specifične potrebe, u kom muzičkom smeru biste voleli da se razvija vaša proslava. Na ovu odluku će uticati i konkretan deo proslave u kome će se trubači pojaviti.

Iskustvo

Kada govorimo o iskustvu, kriterijum nisu samo godine već i vrsta nastupa koje trubački orkestar koji ćete izabrati ima iza sebe. Danas je moguće da u procesu biranja konsultujete video snimke prošlih nastupa, kao i da na internetu istražite ukoliko je orkestar nastupa na festivalima. Možda ćete se odlučiti i za nagrađivani sastav koji ima iskustvo nastupanja u regionu i drugim zemljama Evrope. Pregledajući video snimke, možete proceniti i kakav scenski nastup konkretni orkestar ima. Ukoliko su u pitanju profesionalni trubači, pred sobom ćete imati veliki izbor različitih stilova čak i na temu scenskog nastupa.

Partnerstvo sa kvalitetnim organizatorima

Pri izboru orkestra za vašu proslavu, prvo pitanje koje se postavlja je u kom gradu će se održavati vaše slavlje. U tom smislu, kvalitetni i iskusni organizatori nastupa trubača u celoj Srbiji će moći da vam ponude opciju više gradova. Jedan od najboljih menadžera za profesionalne trubače je Vlada Krstić 061 20 35 009 i 063 78 00 413, koje se već 15 godina bavi organizovanjem nastupa trubača u celoj Srbiji i EU. Vlada potiče sa juga Srbije trubači Niš čine centrom ovog muzičkog žanra.

Takođe, svaki proces biranja počinje od informacije o vašem budžetu a ukoliko se dogovarate sa profesionalcima, bićete u mogućnosti da u svom odlučivanju konsultujete audio i video materijale prošlih nastupa vama najzanimljivijih orkestara. Profesionalni trubači danas nisu tako nedostupni i skupi, njihova cena počinje već od 200 eur. Pozovite Vladu rezervišite vaš termin i prepustite profesionalcima dobrog provoda da atmosferu vašeg slavlja dovedu do usijanja.

strana 1 od 3 idi na stranu