Buđenje sećanja na zlatne sedamdesete uz čuvenu "damu" - C kafu

Kakvi su samo događaji obeležili sedamdesete godine prošlog veka! Nostalgičari kažu da su to najbolje godine, doba kada su ljudi bili bliskiji i kada, reklo bi se, digitalizacija još nije uzela maha. Prijatelji su se češće viđali, porodice se redovnije sastajale, ispijala se kafa i uživalo se u datim trenucima.

Život

Izvor: PR

Utorak, 19.10.2021.

10:41

Buđenje sećanja na zlatne sedamdesete uz čuvenu
Foto: Promo

Ako bismo morali da izdvojimo samo jednu godinu koju su obeležili neki interesantni događaji, probali bismo sa 1976, a evo i zašto.

Godina fudbala, lepe umetnosti, tehnoloških napredaka, godina rođenja mnogih poznatih umetnika današnjice. Cela Srbija je cvetala, a Beograd je bio centar zbivanja.

Fudbal je te godine bio u žiži interesovanja jer je Evropsko prvenstvo bilo održano u Jugoslaviji. Svi su se nadali da će to biti godina uspeha za jugoslovenski fudbal. Prvenstvo je bilo odigrano na Marakani u Beogradu i Maksimiru u Zagrebu, a u finalu je pobedu odnela reprezentacija Čehoslovačke, pobedivši reprezentaciju Zapadne Nemačke, čuvenom „panenkom“ Antonina Panenke po kojem je i udarac dobio ime. Drugačiji je to period bio, navijači su se slagali, išli na utakmice zajedno i veselili se na zdrav način pobedi svog tima. Kada je Hajduk iz Splita proslavljao 65 godina postojanja kluba, 14. februara te godine, ceo Beograd se veselio u Hotelu „Jugoslavija”. Beograđani su bili Splićani, a temperamentni Dalmatinci prave dunavske meraklije.
Foto: Promo
Kako govoriti o sedamdesetim godinama, a ne dotaći se savršene muzike tog perioda. Godine 1976. lomili su se pop klišei tog perioda. Postojao je talas „nju vejv“ koji je prevazilazio okvire muzičkih kategorija i postavljao nove standarde. Objavljen je prvi studijski album muzičkog sastava Parni valjak, „Dođite na show!“ na kome se nalaze dva poznata instrumentala „Inge” i „Svim slomljenim srcima”. „Inge” je najkraća pesma u karijeri sastava, a na ovom albumu se nalazi i najduža pesma - "Pesma o starosti". Ono što Parni valjak čini autentičnim je neverovatna emocija u pesmama kao i poseban glas Akija Rahimovskog.

U avgustu 1976. godine, u saradnji sa Baltimorskim muzejem likovnih umetnosti i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, u Beogradu je bila prikazana izložba „200 godina američkog slikarstva”. Beograd je bio nezaobilazna topografija, jer je tadašnji američki predsednik, Džerald R. Ford, želeo da povodom proslave dvestogodišnjice Sjedinjenih Država ova zbirka bude prikazana u Evropi. Portreti su bili najviše zastupljeni. Odabrane su slike Gilberta Stjuarta, Džona Singltona Koplija, Čarlsa Vilsona Pila, Ralfa Erla, kao i kasnije generacije portretista Tomasa Salija, Meri Kasat, Džona Singera, Endi Vorhola. Kad smo već kod umetnosti, ovde ćemo pomenuti i osnivanje Zadužbine Ive Andrića kao i premijerno prikazivanje poznatog filma „Salaš u Malom Ritu” koji se vezuju za ovu godinu.
Foto: Promo
Bitan datum železničkog saobraćaja je otvaranje pruge Beograd-Bar, 28. i 29. maja, dužine 476 km sa 254 tunela i 234 mosta. Plavi voz je povezao ova dva grada i predele koji se nalaze na toj relaciji, a iste godine je položen kamen-temeljac nove železničke stanice "Beograd" (Prokop).

Takvi su bili neki od najbitnijih događaja koji su obeležili 1976. Svi se rado prisećaju tog perioda. Porodice su imale naviku i tradiciju zajedničkih aktivnosti poput odlaska na izlet, u robnu kuću, ručalo se u tačno određeno vreme i ispijala se kafa. Za ovu godinu vezuje se i nastanak prve i prave, C kafe. Sa nama je preko 40 godina, ali i dalje nastavlja da obogaćuje porodičnu tradiciju, budeći nostalgiju. Dok je ispijate sa svojom porodicom, inspiriše vas da otvorite album sa starim fotografijama i prepustite se vremeplovu. Čuvena C kafa je „dama” u najboljim danima, u mudrim godinama, i predstavlja simbol jednog drugačijeg vremena.

Dve redizajnirane šoljice C kafe upotpunjuju kolekciju limenki i dolaze u pakovanjima od po jedne šoljice i tacne uz 2x200g C kafe, a atraktivni stilizovani likovi evociraju uspomene na zlatne sedamdesete i savršeno se uklapaju u svaku kuhinju. Namenjene su za sve generacije koje uživaju u ovoj mešavini domaće kafe snažnog ukusa, arome i prepoznatljivog mirisa, a možda ćete ih i pokloniti najbližima jer se kod nas u goste ne ide praznih ruku. Uz kafu se slađe prava tema nađe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: