Sjajne ideje preduzetnica – izrada narodne nošnje, proizvodnja piva, ekoloških sveća

Pobednice Mozzartovog konkursa dobile bespovratnu pomoć za razvoj biznisa u ukupnom iznosu od 50.000 evra.

Život

Izvor: PR

Subota, 16.10.2021.

11:42

Sjajne ideje preduzetnica – izrada narodne nošnje, proizvodnja piva, ekoloških sveća
Foto:Promo

Najnepovoljniji položaj na tržištu rada među ženskom populacijom imaju osobe starije od 50 i mlađe od 30 godina, koje su dugoročno nezaposlene, samohrane majke, pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom…

Upravo su žene iz ovih kategorija dobile šansu na konkursu za podršku razvoju sopstvenog biznisa koje je kompanija Mozzart organizovala u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost.

Odluka je bila veoma teška, jer je stiglo više od 100 veoma zanimljivih predloga, što govori da ideja ima mnogo, ali se dame teško odlučuju na ovaj korak, zbog nedostatka finansija, često i podrške društva.
Foto:Promo
U Vladi Srbije proglašeno je sadam pobednica, koje dolaze iz različitih delova Srbije:

Jadranka Dimitrijević (Klek), Jelena Mlađenović (Ub), Ivana Cvetković (Niš), Lana Kurteš (Novi Sad), Dragana Simić (Ćićevac), Miljana Mišić (Vranje) i Nataša Janković (Šabac). One će podeliti bespovratna sredstva za razvoj biznisa u ukupnom iznosu od 50.000 evra.

Ove hrabre žene prvi i najvažniji korak napravile su uz pomoć kompanije Mocart, koja je donirala sva potrebna sredstva, a pružiće pomoć i u marketinškoj promociji biznisa. Podršku su dobile i na prijemu u Vladi Srbije, od prof dr. Darije Kisić Tepavčević i potpredsednice Vlade Srbije prof. dr Zorane Mihajlović.

Ministarke su izrazile nadu da će se ovi biznisi toliko razviti, da će žene biti u situaciji da i same zapošljavaju druge.
Foto:Promo
Tome se nada i Dragana Simić (33) iz Ćićevca, koja pokreće biznis sa izradom narodne nošnje:

"Vaspitana sam u tradicionalnom duhu, do 13 godine sam igrala folklor. Volim taj način odevanja, a već dugo šijem garderobu klincima da bi mogli da učestvuju u viteškim igrama. Verujem da ću uspeti da dočaram kako se čuva naša tradicija",

Jelena Mlađenović (28) sa Uba je dugo radila kao knjigovođa, ali u poslednje vreme nije imala toliko posla zbog epidemije.

"Došla sam na ideju da otvorim svoju pekaru, jer mnogo volim da mesim. Planiram da uvrstim u ponudu peciva kojih nema u okolini, a cene će biti više nego dostupne svim sugrađanima".

Lana Kurteš (37) iz Novog Sada izrađuje ekološke sveće, kroz spoj poznavanja prirodnih zakona i integraciju starih znanja.

"Osim estetskog, imaju i isceljujuće dejstvo, a ideja je da svaka žena ima neki predmet koji je podseća da je vreme za nju i njenu unutrašnju energiju. Više od deset godina radim sa ljudima, kao astrolog i lajf kouč, baš zbog dana znam koliko su ovakve stvari neophodne ženama u teškim fazama života", poručila je nova preduzetnica.
Foto:Promo
Sjajnu ideju ima i Ivana Cvetković (32), koja je rešila da proizvodi pivo!

"Momak i ja volimo da pijemo kraft piva od prirodnih sastojaka, koja su kvalitetnija. Pre tri godine smo krenuli da proučavamo ceo postupak proizvodnje, kupili manju opremu i nabavili sirovine, ali smo za sad kuvali samo za prijatelje. Jedna devojka iz Niša je preko Instagrama šerovala Mozzartov konkurs i odmah sam se pronašla u tome. Imam dobrih ideja i rešena sam da kućno pivarstvo kojim se bavim iz hobija preraste u jednu ozbiljniju priču. Sada konačno imam i sredstva za to i nadam se da će se ovaj biznis sa Aleksinca proširiti i na Niš i druge veće gradove", naglasila je Ivana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: