Naučnici otkrili poreklo masturbacije: Bila je uobičajena kod svih primata

Biolozi su otkrili poreklo masturbacije analizirajući najveći skup podataka ikad prikupljen o toj aktivnosti. Naime, primati koji su prethodili prvim ljudima takođe su se upuštali u tu aktivnost, prenosi The Guardian.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2023.

18:40

Naučnici otkrili poreklo masturbacije: Bila je uobičajena kod svih primata
Foto: Profimedia

"Ono što možemo reći je da je ovakvo ponašanje bilo prisutno i pre 40 miliona godina kod zajedničkog pretka svih ljudi i čovekolikih majmuna. Masturbacija je drevna, razvijena osobina" rekla je Matilda Brindl, rukovodilac studije na Univerzitetu u Londonu.

Brindl i njene kolege zaronili su duboko u istoriju ponašanja u nadi da će razumeti poreklo onoga što se na prvi pogled činilo evolucijskom zagonetkom. Iz evolucijske perspektive, masturbacija se čini ometajućom, rastrošnom i riskantnom.

Da bi rekonstruirali istoriju tog čina, naučnici su prikupili stotine publikacija, odgovora na upitnike, ličnih beleški primatologa i čuvara zooloških vrtova o masturbaciji. Zatim su preslikali informacije na evolucijska stabla primata, otkrivajući kako se aktivnost menjala kroz vreme.

Tim naučnika opisuje da je masturbacija postala uobičajena među primatima svih polova i dobi. Istorijski gledano, biološke studije zanemarivale su ženke tako da nema dovoljno podataka za istraživanje. Za mužjake je situacija ipak malo bolja. Naučne analize ustanovile su da muška masturbacija povećava šanse za oplodnju partnerke.

Na primer, mužjak može masturbirati tek toliko da poveća svoje uzbuđenje pre seksa, što znači da će brže oploditi partnerku, a krupniji konkurent neće stići da ga obori i da mu pokvari zabavu. Masturbacija takođe pomaže muškarcima da izbace staru spermu, ostavljajući im svežiju i konkurentniju spermu za seks.

Istraživači su otkrili da se učestalost masturbacije kod primata povećavala s porastom polno prenosivih bolesti, jedno od objašnjenja moglo bi biti da masturbacija nakon seksa pomaže u ispiranju genitalnog trakta, smanjujući tako rizik od pojave infekcije.

Brindl tvrdi da je za utvrđivanje evolucijskih pokretača masturbacije kod ženki potrebno više podataka. Jedna od ideja je da masturbacija pre seksa omogućuje ženkama uticaj na to koji će ih mužjak oploditi. Masturbacijom čine vaginu manje kiselom pa postaje gostoljubivija za spermu odabranog partnera.

"Ovo je uobičajeno ponašanje u životinjskom carstvu tako da je čudno što ga niko nije ranije istražio. Za ljude koji misle da je masturbacija pogrešna ili neprirodna, ovo je savršeno prirodno ponašanje i deo našeg seksualnog ponašanja" rekla je Brindl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: