Novo otkriće astronoma: Blizu smo rešavanju još jedne misterije univerzuma?

Možda smo bliži rešavanju još jedne misterije u univerzumu – šta predstavljaju stotine džinovskih filamenata koji se protežu kroz centar Mlečnog puta.

Život

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 05.06.2023.

19:38

Novo otkriće astronoma: Blizu smo rešavanju još jedne misterije univerzuma?
Foto: clearviewstock/depositphotos.com

Naime, nakon istraživanja misterioznih filamenata koji se nalaze u centru naše galaksije, naučnici su otkrili još jednu tako neobičnu grupu, ovoga puta raspoređenu duž galaktičke ravni i usmerenu ka galaktičkom centru.

Magnetizovani filamenti su verovatno ostaci izbacivanja iz supermasivne crne rupe Strelac A* (Strelac A*) koja je stupila u interakciju sa okolnim gasom pre nekoliko miliona godina, rekao je astrofizičar Farhad Jusef-Zadeh sa Severozapadnog univerziteta u SAD.

"Bio sam zadivljen kada sam ih video"

"Bili smo iznenađeni kada smo pronašli novu populaciju struktura koje su izgledale da pokazuju u pravcu crne rupe. U stvari, bio sam zapanjen kada sam ih video. Morali smo da uradimo mnogo posla da utvrdimo da ovo nije greška. “, rekao je Jusef-Zadeh.

"Otkrili smo da ovi filamenti nisu nasumično raspoređeni i izgleda da su povezani sa izbacivanjem naše crne rupe. Nakon što smo ih detaljnije proučili, mogli bismo saznati više o tome kako se crna rupa okreće i kakva je orijentacija njenog akrecionog diska."

"Bili smo veoma zadovoljni kada smo pronašli red usred haotičnog centra naše galaksije“, dodao je on.

Ovo nije prvi put da smo uočili ove neobične kosmičke niti. Još osamdesetih godina prošlog veka otkrili su ih Jusuf-Zadeh i dvojica njegovih kolega. Do sada je u Mlečnom putu otkriveno najmanje 1.000 ovih kosmičkih filamenata, dužine do 150 svetlosnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: