Mnogi zaveštaju tela nauci nakon smrti: Naučnici moraju da odlože zainteresovane

Nemačkim univerzitetima se svake godine javi nekoliko hiljada ljudi koji žele da prepuste svoja tela anatomskim istraživanjima nakon smrti.

Život

Izvor: DPA

Ponedeljak, 22.05.2023.

18:58

Mnogi zaveštaju tela nauci nakon smrti: Naučnici moraju da odlože zainteresovane
Foto: Profimedia

Samo Univerzitet u Gisenu, na primer, godišnje dobije trocifren broj ponuda, kako je za agenciju dpa rekla specijalistkinja anatomije i načelnica odeljenja patologije na Institutu za anatomiju i biologiju ćelije Kristina Nasenštajn (Christina Nassenstein).

Odeljenju u Gisenu godišnje treba oko 25 do 40 tela.

Slično je u Univerzitetskom medicinskom centru u Majncu, koji može da prihvati oko 100 potencijalnih davalaca tela godišnje. Ove godine je taj broj dostignut već polovinom februara, rekao je Sven Šuman (Schumann), načelnik patologije tog centra.

"Nažalost, moramo da odložimo mnoge zainteresovane, jer je spremnost za doniranje veoma velika", rekao je Šuman.

Zaveštanje tela je nezamenljivo za istraživanje bolesti i metoda lečenja, kao i za nastavu medicine.

Zahvaljujući zaveštanim telima, studenti i naučnici prikupljaju znanja o građi tela, kostiju i tkiva. Takođe im omogućavaju da nauče hirurške tehnike i druge načine lečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: