Nauka -

Da li znate zašto mladunče jelena ima pege?

Da li ste se ikada zapitali zašto lane (mladunče jelena) ima pege? Postoji nešto posebno šarmantno u šarenom uzorku na leđima laneta.

Izvor: zanimljivostidana.com
Podeli
Shutterstock/Tony Campbell
Shutterstock/Tony Campbell

Te bele mrlje su prekrasne, a osim lepote, ove pege takođe pomažu bespomoćnim mladuncima jelena da ostanu bezbedni tokom svojih ranih dana života.

Kako objašnjava profesor biologije na državnom univerzitetu Henderson Renn Tumlison, mrlje (bele pege) efikasno kamufliraju lane oponašajući mrlje sunčeve svetlosti koje sijaju kroz drveće i druge biljke, neravnomerno slećući preko već različitih neutralnih nijansi na šumskom tlu.

Bez snage ili veličine potrebne da pobegne predatora, najbolja šansa za preživljavanje laneta je da se jednostavno stopi sa pejzažom odnosno okolinom.

Kada vidite lane sklupčano među lišćem bez pratioca na vidiku, teško je zamisliti ranjivije stvorenje.

Ali ta samoća je zapravo još jedna strategija zaštite. Jer predatori su uglavnom daltonisti i može videti samo razlike u setlu (ne boje). Dovoljno je da lane preživi predatorsku pretnju.

Prvih nekoliko nedelja života mladunčeta, njegova majka se uglavnom pojavljuje samo da bi ga nahranila ili odvela u novo sklonište.

Pošto je odrasle jelene lakše videti i namirisati nego njihovo potomstvo, odsustvo srne pomaže u smanjenju rizika od privlačenja grabljivica pravo njenom lanetu – njenoj bebi. Jednom kada mladunče bude sposobno da beži od opasnosti jednako brzo kao i njegova majka, oni počinju da provode više vremena zajedno.

Ne postoji baš čvrst i brz rok za odbacivanje pegavog krzna, ali većina izvora se slaže da se proces obično dešava kada je mladunče staro negde oko tri ili četiri meseca. Uz to, neke vrste jelena nikada ne gube svoje tačke – poput jelena lopatara, jelena akis i jelena peterica.

Iako postoje izuzeci od svakog pravila, većina laneta se rađa sa pegama. Ako živite u Severnoj Americi, belorepi jelen je verovatno vrsta koja vam je najpoznatija – rasprostranjena je širom kontinenta. Čak i losovi, koji su takođe član porodice jelena, rađaju se sa belim mrljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu