Pronađen asteroid blizu Zemlje, preti masovnom izumiranju: "Razoran uticaj na život kakav poznajemo"

Međunarodni tim astronoma objavio je otkriće velikog asteroida čija orbita seče Zemljinu, stvarajući šanse daleko u budućnosti, iako male, za katastrofalni sudar.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2022.

09:24

Pronađen asteroid blizu Zemlje, preti masovnom izumiranju:
profimedia

Asteroid širok 1,5 kilometara, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog presijavanja Sunca. Pronađen je zajedno sa druga dva asteroida bliska Zemlji pomoću visokotehnološkog instrumenta na teleskopu "Victor M. Blanco" u Čileu koji je izvorno razvijen za proučavanje tamne stvari.

"Potencijalno je opasan"

2022 AP7 preseca Zemljinu orbitu, što ga čini potencijalno opasnim asteroidom, ali trenutno nema putanju koja bi dovela do sudara sa Zemljom – rekao je čelnik tima koji je otkrio asteroid, astronom Skot Šepard iz Instituta za nauku Carnegie.

Potencijalna pretnja proizlazi iz činjenice da će se, kao i kod svakog drugog objekta u orbiti, njegova putanja polako menjati zbog bezbrojnih gravitacijskih sila. Stoga je teško iznositi dugoročne prognoze.

Novootkriveni asteroid je "najveći objekt potencijalno opasan za Zemlju koji je otkriven u poslednjih osam godina", objavio je NOIRLab, istraživačka grupa.

"Po trenutnoj orbiti rizik je mali, ali u slučaju sudara, asteroid te veličine imao bi razoran uticaj na život kakav poznajemo", rekao je Šepard. Objasnio je da bi prašina izbačena u vazduh imala veliki efekat hlađenja, izazivajući "masovno izumiranje kakvo nije viđeno na Zemlji milionima godina”.

Rezultati njegovog tima objavljeni su u naučnom časopisu "The Astronomical Journal". Druga dva asteroida ne predstavljaju opasnost za Zemlju, ali jedan je asteroid najbliži Suncu ikada pronađen.

Nijedan nije pretnja u narednih 100 godina.

Oko 30.000 asteroida svih veličina, uključujući više od 850 širih od jednog kilometra, utvrđeno je u blizini Zemlje. Nijedan od njih nije pretnja Zemlji u narednih 100 godina.

U sklopu pripreme za buduće otkriće još opasnijeg objekta, NASA je krajem septembra sprovela probnu misiju u kojoj je sudarila letelicu sa asteroidom, dokazujući da je moguće promeniti njegovu putanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: