Misterija konačno rešena: Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvek te koje će se pre požaliti da im je hladno. Naučnici su konačno rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Život

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

09:40

Misterija konačno rešena: Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?
Foto: Profimedia

Veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. S tačke gledišta evolucije, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao da uživa ​​u miru i tišini", rekao je doktor Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u ugodnom kutku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u okolini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: