"Postoji veća pretnja našem postojanju od rata..."

Klimatske promene "ugrožavaju naše nade i snove o prosperitetu", rekao je ministar odbrane Fidžija.

Život

Izvor: RTS

Ponedeljak, 13.06.2022.

09:20

Foto: Piyaset/Shutterstock

Visoki zvaničnik Fidžija, na samitu odbrane rekao je da klimatske promene predstavljaju veću pretnju bezbednosti azijsko-pacifičkog regiona od ratnih i drugih vrsta sukoba.

Obraćajući se na Šangri-La dijalogu, ključnom bezbednosnom sastanku Azije, Inija Seruiratu, ministar odbrane Fidžija, rekao je: "Na našem plavom pacifičkom kontinentu - mitraljezi, borbeni avioni, sivi brodovi i zeleni bataljoni nisu naša primarna bezbednosna briga. Najveća pretnja našem postojanju su klimatske promene. To ugrožava same naše nade i snove o prosperitetu".

Ovi komentari označili su promenu tona samog samita odbrane, kojim su do sada dominirali rat u Ukrajini i sporovi između Kine i Sjedinjenih Država.

Pacifičko ostrvo Fidži koje takođe uključuje Tongu i Samou, neke su od najranjivijih zemalja na svetu kada je reč o ekstremnim vremenskim prilikama izazvanim klimatskim promenama.

Ostrvo je poslednjih godina više puta "pregaženo" tropskim ciklonima, uzrokujući razorne poplave koje su proterale hiljade ljudi iz njihovih domova.

"Talasi se razbijaju na našim pragovima, vetrovi udaraju u naše domove, napadnuti smo od strane ovog neprijatelja iz mnogih uglova", rekao je Seruiratu delegatima.

U razgovorima su najpre dominirale debate o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, o suverenitetu Tajvana i o pomorskim bazama u Pacifiku. Događaj je zahvaljujući ministru Fidžija, poprimio malo drugačiji ton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: