Oformljen novi plan za istraživanje NLO: "Predstavljaju sigurnosni rizik"

NASA je naručila novu nezavisnu studiju o takozvanim "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" (UAP), temi koja je dugo fascinirala javnost i nedavno privukla pažnju Kongresa.

Život

Izvor: Net.hr

Nedelja, 12.06.2022.

15:36

Oformljen novi plan za istraživanje NLO:
Foto:Shutterstock/ktsdesign

Prošle godine, Ministarstvo odbrane SAD objavilo je izveštaj Radne grupe za neidentifikovane vazdušne fenomene koji je identifikovao najmanje 144 "neobjašnjiva" vazdušna fenomena u poslednje dve decenije.

Agencija je u četvrtak saopštila da su UAP-ovi, takođe poznati kao neidentifikovani leteći objekti ili NLO, od interesa za vazdušnu bezbednost i nacionalnu bezbednost, naglašavajući da "nema dokaza" da su te pojave "vanzemaljskog porekla".

Studija, koja bi trebalo da počne na jesen i očekuje se da će trajati oko devet meseci, imaće za cilj da ispita "događaje na nebu koji se ne mogu identifikovati kao avioni ili poznati prirodni fenomeni" kroz "naučnu perspektivu", saopštila je NASA. Izjava.

Novi tim UAP-a, predvođen astrofizičarem Dejvidom Spergelom, fokusiraće se na to kako najbolje prikupiti podatke i kako ih svemirska agencija može koristiti za bolje razumevanje UAP-a u budućnosti u saradnji sa stručnjacima iz naučne, vazduhoplovne i analitičke zajednice.

"S obzirom na malo zapažanja, naš prvi zadatak je jednostavno da prikupimo najrobusniji skup podataka koji možemo", rekao je Spergel.

NASA je saopštila da će izveštaj biti objavljen i naglasila da iako je studija dogovorena sa vladom SAD, ona nije deo studije o ovom fenomenu koju je sprovela američka vlada.

Prošle godine, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država (DoD) objavilo je željno iščekivani izveštaj Radne grupe za neidentifikovane vazdušne fenomene (UAPTF) na tu temu, koji je identifikovao najmanje 144 "neobjašnjiva" vazdušna fenomena u poslednje dve decenije.

Procena je pokazala da UAP predstavljaju bezbednosni rizik za vazdušna putovanja i potencijalno mogu predstavljati rizik za nacionalnu bezbednost SAD.

Ministarstvo odbrane naredilo je plan za formalizaciju misije. U maju je Kongres SAD održao svoju prvu javnu debatu o ovoj temi posle pola veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: