NASA planira da namerno izazove sudar letelice i asteroida

NASA planira da namerno izazove sudar letelice i asteroida, kako bi napravili probu za spašavanje Zemlje od eventualne apokalipse izazvane udarom asteroida.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

14:29

NASA planira da namerno izazove sudar letelice i asteroida
Foto: Shutterstock/Dotted Yeti

Američka svemirska agencija planira da lansira misiju, kako bi testirala metode osmišljene za potencijalnu promenu putanje asteroida koji se kreće prema Zemlji.

Predviđeni projekat bi se aktivirao samo ukoliko bi to u budućnosti bilo potrebno, odnosno ako bi takav asteroid bio otkriven.

Program je nazvan DART, odnosno "Double Asteroid Redirection Test", a počinje 24. novembra.

Ukoliko dođe do nepredviđenih aktivnosti u vezi sa programom, onda će početi do februara 2022. godine.

Nakon godinu dana putovanja, letelica će doći do asteroida Dimorfosa srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didimosa.

Misija podrazumeva sudar DART letelice i asteroida pri brzini od 6,5 km/s, a veličina letelice odgovara veličini automobila, te je teška trećinu tone.

Ako sve prođe prema planu, Dimorfosova orbita koja traje gotovo 12 sati biće promenjena. Predviđeno je da pet godina kasnije, misija Hera, koju je isplanirala Evropska svemirska agencija ESA, analizira situaciju, kako bi se ustanovilo da li je plan uspeo.

Sudar bi trebalo da ima tek manji efekat na asteroid, ali dovoljan da se asteroid ukloni s putanje koja vodi prema Zemlji.

Međutim, ova metoda je efikasna samo ako znamo unapred da asteroid dolazi.

Iz NASA-e tvrde da je cilj programa da spreče prirodnu katastrofu, naravno, ukoliko primete njene nagoveštaje.

Kada DART udari u Dimorfos, energija udara biće, otprilike, jednaka eksploziji tri tone TNT-a, a rezultat će biti raspršivanje hiljada komada ostataka u svemir.

Udar neće odmah imati primetnu promenu u orbitiranju Dimorfosa, već će promene biti uočljive par dana nakon eksplozije.

Krajnji cilj misije je da posluži kao proba za spašavanje Zemlje od apokalipse izazvane udarom asteroida, međutim uspešnost ove metode zahteva proučavanje kompleksnog fenomena, od haotičnog okretanja, pa do uticaja sunčeve svetlosti i disperzije toplote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: