- Nauka -

Egipatski naučnici otkrili fosil praistorijskog kita

Egipatski naučnici saopštili su da je fosil četvoronožnog praistorijskog kita koji je iskopan pre više od jedne decenije u zapadnoj pustinji zemlje, fosil ranije nepoznate vrste. Veruje se da je stvorenje predak savremenog kita i da je živelo pre 43 miliona godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/ SHAWN THEW
Foto:EPA/ SHAWN THEW

Praistorijski kit, poznat kao polu-vodeni, jer je živeo i na kopnu i u moru, nosio je karakteristike ostvarenog lovca, a to su karakteristike po kojima se ističe među ostalim fosilima kitova, rekao je vodeći iz tima paleontologa Hešam Salam za AP.

Fosil je prvi put pronašao tim egipatskih ekologa 2008. godine u području koje je u praistorijskom dobu bilo prekriveno morima, ali su istraživači tek prošlog meseca objavili svoja otkrića koja potvrđuju novu vrstu.

Salam je rekao da je njegov tim počeo sa ispitivanjem fosila tek 2017. godine, jer je želeo da okupi najbolje i najtalentovanije egipatske paleontologe za proučavanje.

"Ovo je prvi put u istoriji egipatske paleontologije kičmenjaka da je egipatski tim vodio dokumentaciju o novom rodu i vrsti četvoronožnih kitova", kazao je Salam.

Zapadna pustinjska regija Egipta već je poznata po takozvanoj dolini kitova, turističkoj atrakciji i jedinom prirodnom lokalitetu svetske baštine u zemlji koji sadrži fosilne ostatke druge vrste praistorijskih kitova.

Novootkriveno stvorenje pripada porodici izumrlih poluvodenih kitova koji su živeli pre 59 do 34 miliona godina, rekao je Salam.

"Ovo je još jedna nova vrsta ranih kitova iz vremena kada su zadržali četiri funkcionalna uda", rekao je stručnjak za evolucionu istoriju sisara DŽonatan Gejsler sa Njujorškog tehnološkog instituta.

Najstariji fosilni kitovi stari su oko 50 miliona godina i veruje se da su nastali u današnjem Pakistanu i Indiji.

Fosilni kit dobio je ime po bogu smrti u starom Egiptu "Phiomicetus Anubis".

Prema navodima istraživača, nova vrsta ističe se izduženom lobanjom koja sugeriše da je ta vrsta bila mesožderka koja je bila sposobna da uhvati i žvaće svoj plen. Bio je oko tri metra dugačak i težak oko 600 kilograma.

Ovo otkriće je usledilo nakon četvorogodišnje saradnje egipatskih paleontologa i američkih naučnika, dodao je Salam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu