Da li znate zašto mačke vole vaše cipele?

Svi predmeti koje koristite, pa i obuća, imaju miris koji mačka doživljava kao “bensedin”. Ona uživa u njemu dok niste kod kuće i na taj način sebi olakšava samoću.

Izvor: telegraf.rs

Sreda, 25.01.2023.

11:43

Da li znate zašto mačke vole vaše cipele?
Shutterstock/Lightcube

Da li ste se ikada zapitali zašto mačke vole vaše cipele?

Pojedine mace čak ih uzimaju i nose u krevet, a neke su toliko "drske" da ih čak sakrivaju. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su mačke toliko fascinirane našom obućom.

Poznati miris

Za mačku je čulo mirisa verovatno najvažnije od svih njenih čula. Ono je četrnaest puta jače od čovekovog, a mačka ima dvostruko više mirisnih receptora u nosnom tkivu nego ljudi. Mačke su po prirodi radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti arome koje su im poznate i čine ih sigurnim i opuštenim.

Teritorija koju voli

Mačke stvaraju i luče mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kad trlja lice o vas ili neki predmet, maca ostavlja svoj trag kao da želi da kaže: "Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno." Mačke će se stalno vraćati predmetima na kojima su ostavile miris. Dodiri sa vašom obućom i spavanje na njima je način na koji mačka pokazuje da voli nešto vaše i to smatra svojim vlasništvom.

Komforna zona

Predmeti koji imaju vaš miris - odeća, obuća, ćebad itd - mogu utešiti mačku u nekim situacijama. Spavanje na vašoj obući mogla bi biti metoda njenog samoumirenja dok ste odsutni. Na taj način ona će se osećati kao da se stalno pored nje. Nemojte se ljutiti ako mačka premesti vaše cipele: ona čini to samo da bi bila "s vama" dok se ne pojavite u domu nakon radnog dana.

Ako je vaša mačka odgajana na flašici, možda će sisati vaše cipele ili čarape. To je zato što mačke koje se prerano odviknu od majke razviju oralnu fiksaciju i grickaju ili sisaju stvari koje imaju miris vlasnika. Ovo ponašanje je još jedan metod samosmirivanja.

Kako da sačuvate obuću

Mačija ljubav prema vašoj obući ponekad može imati loše posledice. One se ogledaju u "nestanku" cipela u važnom trenutku, a vaša mezimica može postati toliko posesivna da će napraviti štetu na obući. Sprečite mačku da uništava vaše cipele tako što ćete ih odložiti u kutiju ili orman koji ne može lako da otvori.

Preusmeravanje pažnje

Ako blokirate pristup cipelama, mačka se neće pomiriti s tim, pa će najverovatnije preusmeriti pažnju na druge predmete. Da joj ne biste ostavljali da sama bira, pronađite staru majicu, džemper ili čarape i ostavite da se time zabavlja. Ukoliko uhvatite mačku da s vremena na vreme pokušava da vam ukrade cipelu, nemojte vikati na nju. To će je uplašiti, a teško da će viku i vašu ljutnju povezati sa "krađom" cipela.
Sledeći put kada uhvatite mačku kako drema na vašim patikama ili papučama, napravite fotografiju, a potom joj ponudite ćebence ili jastuk. Usput, uživajte u činjenici da vam je mačka baš tada, dok je dremala na vašoj obući, rekla da vas - voli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: