- Ljubimac -

Izgleda čisto i nevino, a ume da te izujeda – kakva je zapravo rasa Akita?

Danas je žena B.B. zadobila brojne ujede po telu kada je u Ulici dr Čedomira Đurđevića napao, kako se sumnja, vlasnički pas rase "Akita". Obzirom da ovi psi izgledaju jako čisto i pitomo, da li su i opasni?

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Kseniya Resphoto
Foto:Shutterstock/Kseniya Resphoto

Akita je vrsta psa koja potiče iz istoimene japanske provincije na ostrvu Honšu. Postoje dve različite sorte Akite: japanska vrsta, najčešće nazivana Akita Inu (inu znači pas na japanskom) ili Japanska Akita i druga, američka vrsta, koja se zove Akita ili Američka Akita.

Akita je krupan, izuzetno jak, brz i okretan pas. Najizraženija osobina im je lojalnost jer ovi psi kada jednom zavole svog vlasnika ostaju mu verni do smrti. Ovo je tih pas koji retko laje. Izuzetno je čist, čak će poput mačke će očistiti lice nakon jela i ukoliko je zdrav ne poseduje jak miris. Inteligentan je i hrabar, a njihov karakter odlikuje se neustrašivošću i hiperaktivnošću.

Sa druge strane, akita se i dalje smatra opasnim psom koji može napasti čoveka. Najčešće je nepoverljiv prema strancima prema kojima može biti agresivan, pa je neophodna socijalizacija.

Takođe, mužjaci akite često su ćudljivi i nestalni i neprijateljski nastrojeni u susretu sa drugim mužjacima bilo koje rase. Ženke su uglavnom mirnije prirode, plemenitije i lakše ih je kontrolisati. Zbog svoje privrženosti, akita će biti najsrećnija u kući ili stanu pored svog vlasnika.

Ukoliko provodi previše vremena sam, može postati destruktivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu