Koliko je sna potrebno štencima?

Ako vaše štene spava satima, ne morate da brinete. Prema rečima veterinara, za štence je uobičajeno da spavaju i do 18 sati u danu.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2022.

10:57

Koliko je sna potrebno štencima?
Foto: Shutterstock/Rita_Kochmarjova

"Štenci su zaigrani, znatiželjni, troše gomilu energije i grade mišiće i mozak pa se jako iscrpljuju. U redu je ako spavaju i između 18 i 20 sati u danu", kaže za Daily Paws veterinar Jef Verber.

"Zapamtite, štenci rastu puno brže od nas. Zbog toga moraju puno jesti, kao i puno spavati", ističe.

Svako štene je drugačije. Ima drugačije gene, drugačije okruženje i vlasnike, kao i drugačiji raspored. Zbog toga ne postoji jedinstven odgovor na pitanje koliko sna treba štenetu.

"Ako želi spavati, pustite ga da spava. Ako se želi igrati, igrajte se s njim. Ako ste zauzeti, pobrinite se da ima društvo ili zabavne igračke", predlaže Verber.

Pse ćete naučiti rasporedu ako mu hranu dajete uvek u isto vreme te ako idete spavati svaki dan u isto vreme. Kako štene bude raslo, tako će se prilagođavati vašem obrascu.

Veterinara treba posetiti ako štene nije aktivno nakon što se probudi, ako ima smanjen apetit i ako imate osećaj da nije svoje.

"Ako štene ubrzano diše u snu ili stenje, ne jurite veterinaru. To je normalno jer i psi sanjaju", zaključio je Verber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: