- Ljubimac -

Srpski trobojni gonič, rasa koja je oduševila i Džordža Buša FOTO

Brojne autohtone rase pasa u Srbiji izgubile su bitku sa vremenom, a srpski pedigre na takmičenjima, ali i u lovačkim pričama čuva još samo njih nekoliko.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Međunarodno su priznate četiri autohtone rase na teritoriji naše zemlje, dok Kinološki savez Srbije priznaje pet. Jedna od njih je i srpski trobojni gonič. Među najstarijim uzgajavačima je i Tomo Bošković iz Čačka koji na svom imanju u selu Kačulice ima izuzetne pse.

"Ovi psi nazivaju se još i trikolorima, a nastali su na području Balkana ukrštanjem psa balkanca i trobojca. Prirodnom selekcijom očistila se rasa i dobili smo srpske trobojne goniče. Čak i kada se tek okote vide se tri boje na njima. Crna leđa, žute plećke i butine i svojstvena bela koja se pruža oko vrata kao ogrlica, ali bele su im i nogice. To su zaista vrsni psi. Moraju imati dugu njušku, velike mesnate poluokrugle uši, savršeno bele boje, dobru ravnu leđu liniju i rep odgovarajuće dužine", rekao je Tomo za Rinu.

.

Foto: Rina
Foto: Rina

Trobojac se ubraja u snažane, temperamentne, živahne i vrlo izdržljive pse. Koristi se kao lovački pas za lov krupne i sitne dlakave divljač.

"Srčani su i mnogo pamenti, takođe jako inteligentni i uvek se vraćaju gazdi. Nisu zahtevna rasa i izuzetno su odani. Nema im ravnih kad je u pitanju lov na zečeve i divlje svinje. Za trikolore se može reći i da je pravi jugoslovenski pas, a za očuvanje ove autohtone zaslužni su ljudi iz svih bivših republika. Pomenuo bih pre svega Ahmeta Bešlagića iz Tuzle, ali i Mahmuta Aldagistanija iz Sirije, koji je generalni sekretar Kinološkog društva", rekao je uzgajvač pasa iz Čačka.

Foto: Rina
Foto: Rina

Iako su se pokazali fantastični za lov, vrlo često se ovi srpski trobojni goniči biraju i kao kućni ljubimci. Zbog lepog izgleda i šarenih boja najomiljeniji su među decom. Međutim, ni stranci nisu imuni na ovu autohtonu rasu sa našeg područja pa se mogu naći širom Evrope, ali i u Americi.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Još dok je predsednik SAD-a bio Džordž Buš, njegov šef obezbeđenja kupio je jedan par pasa i odneo ih u Ameriku, i pokazali su se kao odlični u njihovim lovištima. Mojih pasa ima poprilično veliki broj i u Bavarskoj, Italiji, Holandiji i u Grčkoj", rekao je Tomo.

Ovoj srpskoj rasi ne preti izumiranje, jer prema određenim pretpostavkama ima ih oko 20.000. Osim starijih uzgajivača poput Toma, ljubav prema trikolorima preneta je i na mlađe generacije, pa nije pitanje ko će loviti u srpskim šumama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu