- Komentari -

"Oruđe koje govori": Koliko je koštao rob u starom Rimu?

Ropstvo u antičkom Rimu imalo je veoma važnu ulogu u privredi i društvu. Robovi su obavljali mnoga zaduženja u domaćinstvu, a često su radili i na poslovima koji su zahtevali visoke kvalifikacije i veštine. Istoričari navode da su činili čak 30 posto stanovništva

Izvor: nationalgeographic.rs
Pošaljite komentar
 1. Nažalost, hrišćansktvo (i uopšte abrahamizam) je sve upropastilo davši ideju dostojanstva čak i robovima i sirotinji, što je do tada bilo nezamislivo i tu je početak kraja imperije.
  (Konstantin, 15. februar 2023 09:21)

  # Link komentara

 2. To Rimsko carstvo je nastalo na razvalinama kraljevstva drevnih Etruraca (ban Kulin, 25. januar 2023 00:21)

  Etrurci su bili u danasnjoj Toscani i juzno prema Lazio, i nisu imali nikakvo carstvo a kako su sebe nazivali je nebitno.
  (Ivar, 1. februar 2023 11:35)

  # Link komentara

 3. Kalendar meseci i vreme nisu izmislili rimljani nego stari egipcani,ovi su samo prepisali.Rimljani su takodje od starih krka kopirali vecinu i naravno spalili najvecu bibljoteku na svetu(grcka bibljoteka) u Alexandirji(to se zove brisanje istorije,isto je hitler bombardovao do temelja najvecu srpsku bibljoteku i arhivu) isto izbegavaju da kazu grkinja Klepoatra(zadnja vladarka grcke 300 godine stare vladavine Egipta) kada je pomenu kroz istoriju a zna se zasto.Uvek su zataskavali menjali istoriju do dana danasnjeg.
  Rimljani jesu bili civilizacija i zahvaljujuci njima je evropa napredovala ali nisu oni sve to poceli nego narodi pre njih .
  (ima dve strane, 26. januar 2023 23:30)

  Malo si se pobunijo, pa nitko ne kaze da su Rimljani izmislili te stvari, svatko kopira stvari od nekog starijeg ali su puno toga usavrsili ili dveli na neku drugu razinu. A za Cleopatru se zna da je Grkinja i to nitko ne skriva, ona je Ptolomejska grana.
  Ti zivis u nekom svom svijetu, malo se informiraj prija nego sto pises
  (Ivar, 1. februar 2023 11:33)

  # Link komentara

 4. (CheCro, 24. januar 2023 21:58)

  Kalendar meseci i vreme nisu izmislili rimljani nego stari egipcani,ovi su samo prepisali.Rimljani su takodje od starih krka kopirali vecinu i naravno spalili najvecu bibljoteku na svetu(grcka bibljoteka) u Alexandirji(to se zove brisanje istorije,isto je hitler bombardovao do temelja najvecu srpsku bibljoteku i arhivu) isto izbegavaju da kazu grkinja Klepoatra(zadnja vladarka grcke 300 godine stare vladavine Egipta) kada je pomenu kroz istoriju a zna se zasto.Uvek su zataskavali menjali istoriju do dana danasnjeg.
  Rimljani jesu bili civilizacija i zahvaljujuci njima je evropa napredovala ali nisu oni sve to poceli nego narodi pre njih .
  (ima dve strane, 26. januar 2023 23:30)

  # Link komentara

 5. Status roba je uglavnom zavisio od dobrote njegovog vlasnika. Cinjenica je da su hriscani bili mnogo bolji robovlasnici nego li pagani, prosto njihovo razumevanje vrednosti ljudskog zivota je bilo uzvisenije. O tome se moze citati iz poslanica apostola Pavla u Novom Zavetu. Ali, u kontekstu tadasnjeg sveta, rob je bio normalna stvar. Od vodica muzeja u Sremskoj Mitrovici, npr. moze se nauciti da su cak i kvalifikovani robovi koji su radili komplikovane mozaike bili zamenjiva roba. Bolesnog i iznemoglog roba bi samo izveli iz grada i ostavili da umre. jos jedna zanimljivost, iz drugog izvora: Robovi nisu imali posebnu odecu po kojoj bi se prepoznavali, da ne bi ohrabreni svojom brojnoscu digli pobunu. U svakom slucaju, rob, narocito ako je dolazio kao zarobljenik iz rata, mogao je da bude srecan sto mu je zivot postedjen, mogao je bez pardona biti ubijen kao protivnicki vojnik. A da je to ipak najcesce bio pseci zivot, bio je, nazalost.
  (Mast. theol., 26. januar 2023 01:26)

  # Link komentara

 6. nisu oni gradili puteve i mostove da bi tamošnjim narodima bilo lepše i bolje, već da bi lakše pljačkali i osvajali.
  (ban Kulin, 25. januar 2023 00:21)

  Da li si ti cuo nekad za Pax Romana? Knjigu u sake i listaj. Javi sta si naucio, leba ti.
  (Mast., 26. januar 2023 01:18)

  # Link komentara

 7. @ban Kulin


  Leči se više čoveče.
  (fukara ne odlucuje, 25. januar 2023 14:57)

  # Link komentara

 8. otprilike koliko i u Americi sada
  (Gangula, 25. januar 2023 07:27)

  # Link komentara

 9. Tada su robovi mnogo gore živeli . Danas su bolji uslovi i danas rob ,postaješ dobrovoljno svojim potpisom u banci , kada uzimaš kredit .
  (BonD, 25. januar 2023 05:59)

  # Link komentara

 10. Zavisno od robovlasničke kompanije ali oko 350 do 400 evra mesečno.
  (Kum Žoržo, 25. januar 2023 03:55)

  # Link komentara

 11. (CheCro, 24. januar 2023 21:58)
  To Rimsko carstvo je nastalo na razvalinama kraljevstva drevnih Etruraca koji su, gle čuda, sebe zvali "Rasena", a većinu svojih znanja ti Rimljani su preuzeli od starih Grka čija je antička Grčka kamen temeljac njihove civilizacije, a ovi pak Grci mnogo toga naslediše od drevnih Vinčanaca, da ne ulazimo sad u to ko su i šta su bili ti Vinčanci, dakle i nad popom ima pop, uglavnom poenta je, bar što se tiče ove propale Rimske imperije, da je to bila jedna kriminalna robovlasnička i po mnogo čemu genocidna država, nisu oni gradili puteve i mostove da bi tamošnjim narodima bilo lepše i bolje, već da bi lakše pljačkali i osvajali.
  (ban Kulin, 25. januar 2023 00:21)

  # Link komentara

 12. Ban-Kulin@ Pa kod vas svi redom povijesnicari, knjizevnici, jezikoslovci...Veze ti nemas. Bazilika sv. Petra je izgradena na mistu di je nekad bija Neronov cirkus jos zvan i Kaligulin cirkus. Od tog zdanja je samo osta obeliks koji se nalazija na njegovom centru i za kojeg povijesnicari misle da je bija misto smaknuca sv. Petra. Sta se tice Rima on je kamen temeljac danasnje Europe i utjecaje tog carstva i danas osjetimo. To je carstvo osnovalo gradove od Londona do Pariza. Gradilo ceste, vijadukte, mostove, razvilo umijece radenja stakla...Julie Cezar je osmislija 12 miseci koje i ti koristis a misec koji je doda je nazva po sebi Juli. Planete se zovu onako kako su ih oni nazvali. Titule car, kaiser pa i carstvo poticu iz njegovog prezimena. Carski rez se skoro na svim jezicima zovu po njemu jer se smatra da je on tako rođen. Prvi diktator koji daje znacenje te latinske rici kako je danas znamo. Uz Napoleona najveci vojskovoda svih vrimena. Veni, vidi, vici. Kocka je bacena. Moga bi o tom carstvu danima pricat. O Juliu, njegovom necaku Augustusu i ciloj lozi Flavijaca od Komoda do Nerona. O Trajanu, Vrspasianu koji gradi koloseum. Pogani? Pa tvoji i moji su preci bili pogani. Sta je Danica, zasto palite vatru za svoj Bozic. Sve poganski obicaji ostali u nasoj tradiciji. Pa Bozic se odrzava upravo na poganski dan. Sta je krscanstvo neko misancija poganskih i katolickih obicaja. Procitaj koju knjigu a ne parlaj gluposti
  (CheCro, 24. januar 2023 21:58)

  # Link komentara

 13. Ови данас пореде Србију и Рим !?Па њихов "културни" Рим је био средиште из ког је кренуло мноштво злочина.Геноцид над Картагињанима.Цезар стицао славу геноцидом над галима.У новом Риму су основане усташе 1929.Знамо добро какви су то робови Рима били.
  (a, 24. januar 2023 20:34)

  # Link komentara

 14. Robinja?
  (gost, 24. januar 2023 18:29)

  # Link komentara

 15. U toj genocidnoj RIMskoj imperiji kao robovi su se jedno vreme prodavali hrišćani i to dobrih 200-300 godina, a sve po nalogu paganske vlastele iz RIMa nastanjene na lokalnim brežuljcima, na takozvanom Vatikanu. Danas se na tom mestu nalazi sedište jedne zločinačke satanističke sekte koja se lažno predstavlja kao crkva i koja licemerno teži da postane lider u čitavom hrišćanskom svetu iako iza sebe ima jednu apsolutno zločinačku predistoriju prema hrišćanima, što je kasnije u više navrata još i potvrđeno, naročito tokom progona protestanata, kao i pravoslavaca prema kojima progon još uvek traje. Zapravo, vatikanska sekta se nikada nije odrekla svoje robovlasničke i anti-hrišćanske genocidne prošlosti, za njih je hrišćanstvo samo oruđe u rukama za uspostavljanje dominacije i obnovu novog RIMa za kojim toliko čeznu.
  (ban Kulin, 24. januar 2023 18:23)

  # Link komentara

 16. Kolko sad koštao ?
  (Roćevac, 24. januar 2023 18:09)

  # Link komentara

 17. plata je "orudje" koje govori koliko kosta rob u "danasnjm rimu".
  ako neko misli da ga od davnina nema, neka spava, oci ne otvara;)
  (amin, 24. januar 2023 17:27)

  # Link komentara

 18. Mnogo vise nego danasnji motaci kablova, politicki aktivisti...
  (lolz, 24. januar 2023 16:57)

  # Link komentara

 19. I dok plati stan,hranu,komunalije,zdravstvene usluge,pa računaj,negde kao i danas :(
  (Pajdo, 24. januar 2023 16:49)

  # Link komentara