Sreda, 31.08.2022.

17:20

OZNA posvađala srpske istoričare: "U arhivu rade potomci krvnika"; "Tužba"

Izvor: B92

OZNA posvaðala srpske istorièare: "U arhivu rade potomci krvnika"; "Tužba" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

nn_lice

pre 1 godinu

A na čemu si se ti informisao? Na „Dječaku sa Sutle“, Na bajkovitim izmišljotinama boljševičke kinematografije V. Bulajića ili istorijskom falsifikatu „Valteru“; na iskonstruisanim lažima iz kuhinje OZNE i KOS-a, na Brozovim istoričarima koji su pisali fantazmagorije o Neretvi i Sutjesci (čak je i Pavle Jakšić, komadant 7. Banijske pisao o kardinalnim greškama vrhovne komande i besmislenim pogibijama boraca pročitaj „Nad uspomenama“, biće ti jasnije)
Pored Marksa koga, kažeš čitaš, poduhvati se i Kardeljevog samoupravljanja koje nam je došlo glave, sabranih dela JBT ili možda Staljina, što da ne, ali dok su vaši i njihovi bili zajedno do 1948.
Sve što sam napisao je istina, a ona boli. O tretmanu komunista kod Nemaca do 22.06.1941. imaš svedočenje reditelja Puriše Đorđevića, predratnog skojevca kao i odigranoj prijateljskoj fudbalskoj utakmici sa okupatorom. O sporazumu sa Nemcima u martu 1943. kada je trebalo da zajedno spreče iskrcavanje saveznika u Dalmciji neću trošiti reči; postoje knjige (čak i komunista) koje o tome svedoče. A Sovjetska Užička republika? Šta je netačno u tome da je Krcun ulovio na Zlatiboru Gorkićevog sekretara Živojina Pvlovića koji je zverski mučen i ubijen ili slikar sa Solunskog fronta Mihajlo Milovanović koga su komunisti likvidirali sa još 300 Užičana.
A o tome šta ste radili od 1944-45., o institucionalizovanim zločinima i koncentracionim logorima za vreme informbiroa kada ste hapsili dojučerašnje drugove iz rata i rovova, drugom prilikom

Da, zajedno ste bezali!

pre 1 godinu

(nn_lice, 5. septembar 2022 15:56)

Nisam komunista, ali kada procitam ovakve izmisljotine kao sto su tvoje i obavezno "satanska sila koja je odlucilA da unisti srpski narod" - momentalno se hvatam za Marksa, da se malo smirim.
Iz svega sto si naveo vristi cinjenica da nisi ni 5 minuta sedeo u Arhivu, niti u bilo kojoj visokoskolskoj ustanovi i izucavao materiju iz verodostojnih izvora, vec te je skolovao Srbin info, Informer, Maric i ostala bratija.
Moram samo ovo da potcrtam: Nije sloboda ovde doneta na ruskim tenkovima, nego je Jugoslavija jedina okupirana zemlja koja se skoro u potpunosti sama oslobodila. Od okupatora i domacih izdajnika. Zato ste zajedno bezali. Rusi su dosli na kraju.

Neka je sram svakog nezahvalnika koji moze ovako da izmislja i da blati heroje! Ove generacije im nisu ni do kolena.

nn_lice

pre 1 godinu

Zajedno ste bezali

Da krenemo redom.
Da li su domaći izdajnici oni koji su do 22.juna 1941. recimo u Čačku (postoje o tome brojna svedočenja) a zovu se komunisti, sarađivali sa lokalnom nemačkom upravom do te mere da su ljotićevci slali protestne dopise u Beograd.
Da li su izdajnici oni koji su potpisali sporazum o saradnji sa nacistima u Zagrebu u martu 1943., a zovu se partizani i vrhovna komanda na čelu sa Brozom. Na pregovorima su bili Koča Popović, V. Velebit i Milovan Đilas. Bilo je logično da su taj sporazum prekinuli partzani, ali ne, prekinuli su ga nemci nakon što su se obračunali sa JVUO u otadžbini zbog kojih je i započeta operacija Švarc.
Da li su domaći izdajnici oni koji su za vreme Sovjetske Užičke republike poubijali preko 300 domaćina, građana i seljaka samo zato što nisu hteli da se priključe boljševicima i njihovoj zločinačkoj i suludoj ideologiji. Čak su likvidirali posle potere i hapšenja, a zatim zverskog mučenja i svog bivšeg člana sekretara KPJ Živojina Pavlovića u novembru 1941.
Današnja Srbija većinski ne podnosi komunizam s pravom kao i 1945., jer je očigledno da je jedna strana, satanska ideologija pokušala da uništi srpski narod. Vreme radi za Srbiju i Srbe, a na svu sreću ne radi za vas komuniste. Vi ste na kupolama sovjetskih tenkova, kao strano telo, dovedeni na vlast; srpsko narod vas nije hteo. Što bi rekao udbaš J. Kapičić: "Srbi su bili za kralja, crkvu u Dražu. Morali smo da "čisrimo" smeće..."

Zajedno ste bezali

pre 1 godinu

Ivo Andric je u "Prici o kmetu Simanu" sjajno oslikao profil coveka u zavadi sa celim svetom i sa zivotom samim. Svadjalica koja isteruje "svoju pravu" po cenu sopstvene propasti. Iako ga cinjenice stalno demantuju - njega to uopste ne zanima. On zivi u svom svetu projekcija i sto vise propada - on sebe vise vidi kao mucenika i borca za istinu.

Sadasnji cetnici i postovaoci domacih izdajnika su kao da su iz pripovetke ispali. Nista njima ne znace ni naucne cinjenice, ni to sto im je drzava na granici raspada (od kad su oni uzjahali) u stalnoj svadji sa svim susedima, skoro pa izolovana u svojoj ludosti i samodestrukciji. Njima su i dalje za sve krivi komunisti. Nije problem ni sto komunista nema vec 30 godina, "to su sve njihova deca". Koliko oni zive u izmastanoj stvarnosti govori i to da su im sad i NVO "komunisticka deca koja i dalje vladaju". Ko god ne deli njihove iluzije - taj je komunista. Pa kad se bore protiv civilizacijskih tekovina, onda nose slike njihovog voljenog Draze i renomiranog KGB-ovca Putina zajedno.

Nije mi ni malo zao sto takvi propadaju. Da sam vlast, ja bih im jos smanjio plate i penzije i rekao im da je to zbog komunista.
Zao mi je svih normalnih, obrazovanih i kulturnih koji pod takvim pritiskom ludosti i mentalne izopacenosti moraju da cute ili da beze iz zemlje.

Da citiram Nicea: "Koga mi ne mozete nauciti da leti - tog mi naucite brzo padati".

Nesha

pre 1 godinu

Srđan Cvetković je već više puta objavljivao neproverene informacije ili ozbiljne falsifikate, samim tim nemamo razlog da se nerviramo.

Nostradamus

pre 1 godinu

Nacionalisti u delirijumu gromoglasno traze „pravdu“ za svoje bradate heroje, smikanjem istorije. Znaci nismo dovoljno propali od 1990 godine i moracemo jos dublje da idemo?.

Знам их к'о злу пару

pre 1 godinu

@Црвена звезда 1913

Тај твој витез је највећи превртљивац којег сам имао жалост да упознам. Од европејаца до русофила, од Вука Драшковића, преко Демократске странке до опскурних НВО, по принципу веру за вечеру увек и свуда, а ни Цветковић ништа бољи није. Ако су такве љиге у завади са Архивом, немам никакве сумње да је Архив на добром путу.

K

pre 1 godinu

Ко год мисли да се у тим архивима налазе некакве посебне скривене, вредне, тајне, у дубокој је заблуди.
Ово је напросто прегањање унутар еснафа. Заправо небитно за ма ког другог.
Те идеолошке хистерије, које овде на жалост свака нова генерација наново открива, као да смо малоумни, су потпуно бесмислене.
Једноставно, објектива анализа и црвених и они других наших такозваних антифашиста, јасно би показала да су и једни други направили такве бесмислене злочине да је то непојмљиво.
Нема ничег вредног што се из тих традиција може извући и неговати. То је ревија ужаса, и најбоље би било затрпати је, као и читаво то сећање на тај ужасни рат у који смо бесмислено самоубилачки ушли.

Milan

pre 1 godinu

OZNA, hapsila ustaše, baliste, handžarovce i izvodila pred lice pravde. Al razumem istoričara i njegove istomišljenike s obzirom sa du im za vreme rata pomenuti bili saborci njihovih dedova koji su takođe hapšeni i izvođeni pred lice pravde. Pa im tako i Blajbirg teško pada.

neutral fe

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.
(bwin, 1. septembar 2022 20:25)

Jedini razlog zbog čega su četnici završili na "pogrešnoj strani" istorije je zahvaljujući onom prevaranti Čerčilu i onom drugom još većem prevarantu Josipu Brozu Titu.
(Vladimir, 01. septembar 2022 23:49)

trebalo je onda ili pod staljina ili pod hitlera.

Deki PO

pre 1 godinu

Samo u vreme Broza svi Srbi su bili u jednoj državi i to nisu znali da iskoriste. Samo u vreme Broza su radnička prava bila po zakonu i u skladu sa međunarodnim pravima radnika. Srbija je za glasanje u veću imala dva glasa više, to su bili glasovi pokrajina. Ni to nije znala da iskoristi. U Srbiji su bili Srbi-komunisti, a ne neke druge nacionalnosti-Hrvati, Slovenci... Dakle, sami smo HTELI da budemo potkazivači OZNI i UDBI naših sunarodnika. U svetlu toga je i činjenica da je u Srbiji, u celom Otomanskom carstvu, bilo najviše poturica. Izuzetno smo autodestruktivan i autošovinistički narod. Dobar deo istorije govori o tome i kako smo (i kako i sada) prilazimo.

Moravac

pre 1 godinu

Znam samo da od prekodrinaca nema veće pošasti za Srbiju. I sad ih tegljimo na grbači, bez obzira da li su za kokardu ili petokraku nema većih štetočina od njih.

Petar

pre 1 godinu

Pogodio je u metu u zato ovako reaguju.Tacno je da su potomci tu da od drustvene svojime naprave privatnu i postanu vlasnicka klasa.Narodu su prodali naivnu pricu, a oni su postali novi vlasnici.A tek ideoloske likvidacije...Ovde komunizam nije pao, shvatite.Cim SPS ima tolike nasledjene kvadrate, prostore i ministra policije.Sta je to?

Slobodan Saric

pre 1 godinu

Ovde se od nepostovanje zakona, procedure i klevetanja Arhiva doslo do Blajburga i Sutjeske.
Ustase i cetnici, izgubili ste na Sutjesci i nasli ste se na Blajburgu. U cemu je problem?
Sutnuli su vas saveznici Englezi i Ameri.
Prijevite za za povrat imovine preko zakona o restituciji i povratite od imovine sta moze da se povrati.
Postujte pobednike i priznate. Postujte kralja Petra, postujte Josipa Broza (koga prezirete i mrzite).
Izanalizirali ste zlocine komunista, u redu.
Pocnite da analizirate i zlocine i kolaboraciju cetnika i nedicevaca.
Dajte celu istinu

krme

pre 1 godinu

Tita mrze i Srbi i Hrvati, nazivajući ga "ubicom svega srpskog" i "koljačem hrvatskog naroda"... Što znači da je nešto stvarno radio dobro.

kojot

pre 1 godinu

pa ni francuska tajna sluzba ne dozvoljava pristup dokumentima vezanim za atentat na ferdinanda od pre 100+ godina jer kako kazu jos uvek je veoma osetljivo. tako da samo mozete zamisliti sta je bilo u pozadini pre i posle dogadjaja i da li je sve onako kako su nas ucili???

Mire

pre 1 godinu

Na nesrecu, veci deo naseg sveta je zadnjih decenija stasao neobrazovan i guta zablude iz tabloida i interneta. O istoriji se može učiti samo iz autentičnih dokumenata, stranih i domaćih. Pa ćete videti koliko su američki generali molili Dražu da bar neku prugu i most minira i pokrene se, ili naredbe iz njegovog štaba i izveštaji tim povodom. Ukratko, čerčil je bio na pravoj strani, Tito je bio takodje, i šta još pričamo, da je Zemlja ravna? Zapanjujuće je što se stidimo pobeda nad fašizmom

razbiti esktremnu desnicu

pre 1 godinu

Cilj prave levice je da spase društvo od prikrivenih fašista poput vas koji bi radili isto što su tada nacisti pa posle njih komunističke vlasti. Vaš idol Cvetković bi neki novi Lisičiji potok za sve koji mu nisu po volji, po čemu se on razlikuje od tadašnjih komunista. Isti ste vi kao oni, zato nikad ne sme da se dogodi da uzmete vlast u ovoj zemlji, nikada, nikada, nikada.

Vladimir

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.
(bwin, 1. septembar 2022 20:25)

Jedini razlog zbog čega su četnici završili na "pogrešnoj strani" istorije je zahvaljujući onom prevaranti Čerčilu i onom drugom još većem prevarantu Josipu Brozu Titu.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Posećam ove iz DAS-a da komunistički zlotvori još nisu odgovarali za svoje zločine, zbog upornog i sistematskog sakrivanja istine. Svako onaj ko radi na tome, proklet je za sva vremena, isto kao i ubice.

Helios

pre 1 godinu

Upravo je bila proslava "Sutjeske". Još jedne od mitskih izmišljotina boljševika. Operacija Švarc bila je tipska saradnja Nemaca i partizana protiv legitimnih snaga odbrane države. Kad je postigla svoj cilj nemci su odlučili o istom trošku da pobiju i što više partizana.
Cilj svih "istoričara" levice je isti kao ovih komentatora @razbiti esktremnu desnicu @Krcun @Slobodan Saric @Sremac i sl. - laž, laž i samo laž. Da nisu ubijali - a i ako jesu bilo je eto opravdano. Samo eto nema dokaza i ne zna se ko. Da nisu otimali. A i ako jesu bilo je opravdano, samo eto i to je tobož nejasno. Da nisu sarađivali sa okupatorima. A i ako jesu bilo je opravdano. Itd.
Crvena banda je većinu zločina izvela bez ikakve dokumenatcije, pa je imala decenije da preostale tragove ispegla a posle da pre 5. oktobra sve još jednom očisti. Zato znamo za desetine hiljada onih koji su po "oslobađanju" oslobođeni od života - ali ne znamo gde su. Naravno da im ne pada napamet da predaju i ono što imaju - jer tu su samo tragovi nepojamnih zločina. Koji su nastavljeni na svaki način - pa ni onolike bebe nisu mogle nestati samo prodajom beba a da UDBA nije i tu bila aktivna. I profitabilna. Naravno da su većinom sve spalili. Moje nasleđe u okolini Sremske Mitrovice i Iriga ništa nije moje, nego je njihovo. NJihova se deca tegle po onome što su moji pošteno zaradili, unapređujući i sebe i našu državu. Što je sve bagra razvalila a preostalo sebi otela. Da oni "komunisti" gazduju kapitalistički na mome.

Kruna

pre 1 godinu

Rusi se odrekli komunizma i gledaju u Carsku Rusiju. Jedino deo srba drzi tu bolest kraj sebe,jos gore uvazavaju unistitelja srba bravara i Srbije.

Prle

pre 1 godinu

Da otvore arhiv mnogi bi na stubu srama zavrsili a bilo bi i nebrojeno
sudskih postupaka pa vjerovatno i ubistava. Jedino oni koji su radili
za anglovnago su bezbjedni jer su njihov dosije gazde odnijele u svoju centralu.

Krle

pre 1 godinu

Otvaraj bre te arhive! 30 godina je zakonski da se ne otvaraju. Šta kriješ 70-80 godina kasnije?
(Hamurabi,

Druze naivan si, dedo radio za stranca, radio tata pa sad sinovi a ti bi to
da brkas.

Prle

pre 1 godinu

Da otvore arhiv mnogi bi na stubu srama zavrsili a bilo bi i nebrojeno
sudskih postupaka pa vjerovatno i ubistava. Jedino oni koji su radili
za anglovnago su bezbjedni jer su njihov dosije gazde odnijele u svoju centralu.

Giorgio Obućar

pre 1 godinu

Jedino što je gore od komunizma, su prekodrinska "braća" četnici... Đe se oni nastane, tu je sumrak civilizacije. Slobodno računaj dva vijeka unazad... Ako mi ne vjerujete, pitajte bilo kog vojvođanina starosedeoca.
(Brza Fotografija, 01. septembar 2022 18:29)

Rusmire, mora to bolje. Traljavo i neozbiljno troluješ. Miješaš ijekavicu i ekavicu. Pozdrav iz Republike Srpske.

bwin

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.

Слоба

pre 1 godinu

Моје искуство са Архивом Србије је да тамо раде они који су слабо прошли у школи и које нико нормалан не би запослио. Хвала Цветковићу што скреће пажњу на једну од најлошије организованих институција у земљи.

deka

pre 1 godinu

pokazalo se u istočnim državama da je delotvorno saznanje istine vrlo brzo sve staje na svoje mesto
zašto kod nas to nemože možda saznamo kad počnu restrikcije

panadol

pre 1 godinu

E, Slobodane Saricu... Svaki stanovnik Srbije bi na pomen generala Milana Nedica trebao da ustane. Ja kao Sapcanin, to i cinim, posto mi je spasao dedu, i hiljade drugih Sapcana, odvedenih u Jarak. Na zalost, nije uspeo da ih spase streljanja pod mostom '45.
Nemas ti pojma nesreco ko je bio on, i zasto ni komunisti nisu bili spremni na otvoreno sudjenje, nego ga gurnuse kroz prozor u besmrtnost.
A, mi, sto i dan danas dopustamo da se jedan takav covek blati i pljuje, govori dovoljno o nama.
Koliki je to "izdajnik" bio, mozes i na youtube da pronadjes, docek njemu u Kragujevcu tokom rata, pa ce ti biti jasno zasto komunisti izabrase da zrtvuju Kragujevcane.

Veliki brat

pre 1 godinu

Samo Srbija i Albanija od svih bivsih komunistickih zemalja NIJE otvorila SVE arhive. A to mora da se uradi. Samo sto bi 90% sadanje "elite" zavrsilo iza resetaka i imovina bi im bila oduzeta.
(ManeNBG, 1. septembar 2022 17:38)

Druže, to ne može da se uradi, jer je papirna dokumentacija uništena, a CD-ovi su pred 5. oktobar 2000. godine navodno "nestali". Da li su i oni uništeni po principu "za svaki slučaj" ili ih neko čuva ili ih je neko možda i predao nekim stranim službama, to ne znamo.
Uglavnom, nema ih tamo gde treba da budu, tako da te arhive na koje ti aludiraš nikada neće moći da budu "otvorene". Neki političari su uspeli da vide sadržaj svojih dosjea, ali to su trivijalne stvari koje niko nije sklanjao, npr. ko je 70-ih ili 80-ih praćen i prisluškivan, ali to su samo podaci o zvaničnom praćenju uz sudski nalog i sl..
Ali, ono što je glavno, a to je spisak onih koji su bili doušnici državne bezbednosti i koga su oni sve cinkarili i šta su o tim osobama pisali, svega toga nema. Nema npr. više dosjea o osobama koje su prijavljivale svoje komšije koji bi potom završili na Golom otoku, a u stvari su bile lažne optužbe, toga recimo nema. Potom nema dosjea doušnika koji su po školama, fakulteta, bolnicama, fabrikama i sl. prijavljivali svoje kolege navodeći stvari koje ovi nikad nisu izjavili, a zbog koje su mnogi gubili posao.

Recimo, bugari su otvorili ta dosjea, ispostavilo se da je jedan od njihovih patrijarha bio doušnik "službe" :)

М.М

pre 1 godinu

Србија је последња екс комунистичка земља у Европи која није отворила архив. Мог рођеног деду у Ужицу су "ослободиоци" '41. за време "Ужичке републике", убили и бацили у јаму изнад касарне у Крчагову. Оптужба је гласила да је буржуј јер је имао опанчарску радњу и једног шегрта. Родбини је по одласку "ослободилаца" и поновног доласка окупатора дозвољено да прекопају поменуту локацију и достојно га сахране. Међутим, након поновног доласка "ослободилаца" '44, Крцун лично наређује да се његов брат, тј мој деда стриц стреља јер потиче из издајничке куће. Крцун је познавао сваку кућу из Ужица јер је био познат предратни ситни лупеж. Његов гроб је и даље непознат нашој породици. Од 1993. године обијамо прагове по општинама, судницама јер све што желимо је да га достојно сахранимо али до дана данашњег на наше апеле нико не жели да одговори.

dexter-lab

pre 1 godinu

Znam barem 5 porodica u Nisu gde je deda bio u OZNI, sin u DB-u, a unuk sada u BIA. To su sve bitange i olosi, slabo obrazovani, odvratni ljudi. Dok im se seme ne zatre, nema boljitka za SRBIJU!!!

Црвена звезда 1913

pre 1 godinu

Да видимо чији су очеви и дедови правили спискове за стрељање, ко је командовао комунистичким зверстивима и шта је била награда.
Пуна подршка хероју Срђану Цветковићу и српском витезу посебног јуначког кова Немањи Девићу!

treba dugo za čišćenje sistema

pre 1 godinu

Naivan je svako ko misli da su arhivi netaknuti i autentićni. Sve je poćišćeno i uništeno ako šteti ugledu važnih i uticajnih lica u državi, bili oni iz politike, privrede, sporta, univerziteta, kulture, vijske, policije.. U arhivama su uglavnom sitne ribe koje nikoga ne interesuju. Udba i Kos sarađuju i dalje na citavoj teritoriji bivse SFRJ, a saradnja je u njihovom sopstvenom interesu i nema veze sa nacionalnim interesima. Rado bi oni obnovili idtu onu SFRJ u kojoj se znalo ko ima vlast i moć i u kojoj su nevini punili sudnice, ludnice, kazamate i logore, a razbojnici tj. partijski drugovi su bili nedodirljivi ma sta lično uradili. Obnovili bi oni istu onu SFRJ kad bi mogli ali ne mogu. Ali ako nađu moćne sponzore ko zna šta može da se desi u budućnosti? Isti lljudi i njihovi potomci su i danas u sistemu drzave i bili su svih ovih 3 decenije, oni su se najviše okoristili a pustili su i ponekog patriota da se i on obogati kako bi sebi kupili bolju prošlost. Za narod je to veoma loše jer je narod jedini gubitnik zato jer vlada korupcija i partitokracija.

HeliodoroSofis

pre 1 godinu

Ponašaju se kao da su vlasnici privatnog, a ne državnog arhiva, zabranjuju rad istraživačima… i onda se čude kad to izazove snažnu reakciju?
(Baja St. Patak, 1. septembar 2022 17:34)

Vlasnik drzavnog Arhiva je drzava. I, sasvim logicno, drzava propisuje pravila za koriscenje drzavne svojine. Zaposleni u Arhivu primaju platu od drzave i dok god je tako ima da se pridrzavaju pravila koje je propisala drzava ili lete momentalno sa radnog mesta.

Ako vam smeta - izvolite lepo na izbore, pa dovedite na vlast nekog ko ce da promeni pravila.
Dok se to ne desi, za koriscenje arhivske gradje postovacete drzavna pravila - ili necete moci da je koristite, jer je, vec napisah, to drzavna svojina.

Boss

pre 1 godinu

Pobednik pise istoriju.
(Bilo i bice, 01. septembar 2022 18:05)

Kako pobednik druze, kad je komunizam svugde u svetu izgubio jos 1989.godine padom Berlinskog zida i podlozan je reviziji, samo je kod nas izgleda jos uvek pobednik. Sve druge postkomunisticke drzave su obelodanile zlocine svojih tajnih sluzbi osim Srbije. Budimo posteni, ja sam postovalac NOB i partizana i velike zrtve koja je placena u borbi s Nemcima, ali kod nas niko nije pobedio, nego su se Staljin i Cercil dogovorili da posle rata mi pripadamo komunistima i to je nije mogao niko od nas da promeni.

Brza Fotografija

pre 1 godinu

Jedino što je gore od komunizma, su prekodrinska "braća" četnici... Đe se oni nastane, tu je sumrak civilizacije. Slobodno računaj dva vijeka unazad... Ako mi ne vjerujete, pitajte bilo kog vojvođanina starosedeoca.

Cek cek

pre 1 godinu

"da mu je privremena zabrana izrečena jer je prekršio propise o zaštiti arhivske građe, odnosno bez neophodne dozvole Arhiva objavio dokumenta."


Zasto jedan istrazivac i istoricar mora da trazi bilo kakvu dozvolu od Arhiva da bi objavio dokumenta? Arhiv je tu da arhivira i cuva od propadanja arhivsku gradju, a ne da odredjuje sta ce javno da se objavljuje ili ne.

Slobodan Saric

pre 1 godinu

Antikomunisti bi bez zakona i van procedure da prete i izvrce cinjenice. Ne pada im na pamet da prikazu i zrtve Mihailovica i Nedica, njihovu kolaboraciju sa okupatorima i zlocine.

Vladimir

pre 1 godinu

Šta je sa raznim dnevnikom Draže Mihajlovića zaplenjenih od strane komunista posle Drugog svetskog rata? Valjda je vreme da ugleda svetlost dana.

Sremac

pre 1 godinu

Ponosan potomak partizanskog prvoborca i kasnije visokog oficira OZNE. Pohvatao je skoro sve saradničke okupatorske pse posle rata u donjem Sremu.

Flat Earth

pre 1 godinu

Nema kazne koja bi bila dovoljna za Brozove sluge - bacili su njemu pod noge sve rezultate milionskih gubitaka u oba svetska rata, a još i ubijali.

KPJ je bez ikakvih formalnosti Skojevcima i sl izdavala “direktive” za “likvidaciju narodnih neprijatelja”, rušenje crkava, i sl - nikakva “odobrenja” nisu zapenušanim “oslobodiocima” niti “narodnim odborima” trebala. Toga što su oni radili ‘44-te nema zabeleženog ni u kakvoj arhivi - OZNA i KNOJ nisu nikome polagali račune. Može da se nade samo po nešto sa naređenjima odozgo, inače samovoljne “mere” nisu uopšte dokumentovane, a te su bile najgroznije.

ManeNBG

pre 1 godinu

Ovi sto prete po mrezama su ISTI oni koji se loze na onaj "dokument" o uputstvu KPJ za teror po Srbiji. Pa kad im pokazes original od koga je napravljen falsifikat oni odmahnu rukom i kazu "ahaa pa to je montaza|. Ne moze da se razgovara sa ljudima koji ne uvazavaju notorne cinjenice koji veruju u neke svoje ismastane fantazmagorije. Sa druge strane drzanjem senke nad tim arhivama stvara se plodno tlo za konfabulacije. Samo Srbija i Albanija od svih bivsih komunistickih zemalja NIJE otvorila SVE arhive. A to mora da se uradi. Samo sto bi 90% sadanje "elite" zavrsilo iza resetaka i imovina bi im bila oduzeta.

Baja St. Patak

pre 1 godinu

Ponašaju se kao da su vlasnici privatnog, a ne državnog arhiva, zabranjuju rad istraživačima… i onda se čude kad to izazove snažnu reakciju?

Ser Kokeza od FSS-a

pre 1 godinu

Na stranu to sto je OZNA bila to sto jeste, ovakvi komentari koji pominju satiranje i slicno su mi odvratni. Iskreno se bojim sta bi se desilo ako bi takvi dosli do oruzja ili, jos gore, neke pozicije.

djuro

pre 1 godinu

ja koliko vidim, samo ta prva "pretnja" bi možda mogla da se razume kao pretnja ako se malo razvuče i shvati liberalnije. Ostalo su samo optužbe na račun arhiva, na stranu što ni one nemaju mnogo smisla jer ne odlučuje arhiv koja će dokumenta da se objave.

Baja St. Patak

pre 1 godinu

Ponašaju se kao da su vlasnici privatnog, a ne državnog arhiva, zabranjuju rad istraživačima… i onda se čude kad to izazove snažnu reakciju?

ManeNBG

pre 1 godinu

Ovi sto prete po mrezama su ISTI oni koji se loze na onaj "dokument" o uputstvu KPJ za teror po Srbiji. Pa kad im pokazes original od koga je napravljen falsifikat oni odmahnu rukom i kazu "ahaa pa to je montaza|. Ne moze da se razgovara sa ljudima koji ne uvazavaju notorne cinjenice koji veruju u neke svoje ismastane fantazmagorije. Sa druge strane drzanjem senke nad tim arhivama stvara se plodno tlo za konfabulacije. Samo Srbija i Albanija od svih bivsih komunistickih zemalja NIJE otvorila SVE arhive. A to mora da se uradi. Samo sto bi 90% sadanje "elite" zavrsilo iza resetaka i imovina bi im bila oduzeta.

Veliki brat

pre 1 godinu

Samo Srbija i Albanija od svih bivsih komunistickih zemalja NIJE otvorila SVE arhive. A to mora da se uradi. Samo sto bi 90% sadanje "elite" zavrsilo iza resetaka i imovina bi im bila oduzeta.
(ManeNBG, 1. septembar 2022 17:38)

Druže, to ne može da se uradi, jer je papirna dokumentacija uništena, a CD-ovi su pred 5. oktobar 2000. godine navodno "nestali". Da li su i oni uništeni po principu "za svaki slučaj" ili ih neko čuva ili ih je neko možda i predao nekim stranim službama, to ne znamo.
Uglavnom, nema ih tamo gde treba da budu, tako da te arhive na koje ti aludiraš nikada neće moći da budu "otvorene". Neki političari su uspeli da vide sadržaj svojih dosjea, ali to su trivijalne stvari koje niko nije sklanjao, npr. ko je 70-ih ili 80-ih praćen i prisluškivan, ali to su samo podaci o zvaničnom praćenju uz sudski nalog i sl..
Ali, ono što je glavno, a to je spisak onih koji su bili doušnici državne bezbednosti i koga su oni sve cinkarili i šta su o tim osobama pisali, svega toga nema. Nema npr. više dosjea o osobama koje su prijavljivale svoje komšije koji bi potom završili na Golom otoku, a u stvari su bile lažne optužbe, toga recimo nema. Potom nema dosjea doušnika koji su po školama, fakulteta, bolnicama, fabrikama i sl. prijavljivali svoje kolege navodeći stvari koje ovi nikad nisu izjavili, a zbog koje su mnogi gubili posao.

Recimo, bugari su otvorili ta dosjea, ispostavilo se da je jedan od njihovih patrijarha bio doušnik "službe" :)

Cek cek

pre 1 godinu

"da mu je privremena zabrana izrečena jer je prekršio propise o zaštiti arhivske građe, odnosno bez neophodne dozvole Arhiva objavio dokumenta."


Zasto jedan istrazivac i istoricar mora da trazi bilo kakvu dozvolu od Arhiva da bi objavio dokumenta? Arhiv je tu da arhivira i cuva od propadanja arhivsku gradju, a ne da odredjuje sta ce javno da se objavljuje ili ne.

dexter-lab

pre 1 godinu

Znam barem 5 porodica u Nisu gde je deda bio u OZNI, sin u DB-u, a unuk sada u BIA. To su sve bitange i olosi, slabo obrazovani, odvratni ljudi. Dok im se seme ne zatre, nema boljitka za SRBIJU!!!

М.М

pre 1 godinu

Србија је последња екс комунистичка земља у Европи која није отворила архив. Мог рођеног деду у Ужицу су "ослободиоци" '41. за време "Ужичке републике", убили и бацили у јаму изнад касарне у Крчагову. Оптужба је гласила да је буржуј јер је имао опанчарску радњу и једног шегрта. Родбини је по одласку "ослободилаца" и поновног доласка окупатора дозвољено да прекопају поменуту локацију и достојно га сахране. Међутим, након поновног доласка "ослободилаца" '44, Крцун лично наређује да се његов брат, тј мој деда стриц стреља јер потиче из издајничке куће. Крцун је познавао сваку кућу из Ужица јер је био познат предратни ситни лупеж. Његов гроб је и даље непознат нашој породици. Од 1993. године обијамо прагове по општинама, судницама јер све што желимо је да га достојно сахранимо али до дана данашњег на наше апеле нико не жели да одговори.

Слоба

pre 1 godinu

Моје искуство са Архивом Србије је да тамо раде они који су слабо прошли у школи и које нико нормалан не би запослио. Хвала Цветковићу што скреће пажњу на једну од најлошије организованих институција у земљи.

Vladimir

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.
(bwin, 1. septembar 2022 20:25)

Jedini razlog zbog čega su četnici završili na "pogrešnoj strani" istorije je zahvaljujući onom prevaranti Čerčilu i onom drugom još većem prevarantu Josipu Brozu Titu.

treba dugo za čišćenje sistema

pre 1 godinu

Naivan je svako ko misli da su arhivi netaknuti i autentićni. Sve je poćišćeno i uništeno ako šteti ugledu važnih i uticajnih lica u državi, bili oni iz politike, privrede, sporta, univerziteta, kulture, vijske, policije.. U arhivama su uglavnom sitne ribe koje nikoga ne interesuju. Udba i Kos sarađuju i dalje na citavoj teritoriji bivse SFRJ, a saradnja je u njihovom sopstvenom interesu i nema veze sa nacionalnim interesima. Rado bi oni obnovili idtu onu SFRJ u kojoj se znalo ko ima vlast i moć i u kojoj su nevini punili sudnice, ludnice, kazamate i logore, a razbojnici tj. partijski drugovi su bili nedodirljivi ma sta lično uradili. Obnovili bi oni istu onu SFRJ kad bi mogli ali ne mogu. Ali ako nađu moćne sponzore ko zna šta može da se desi u budućnosti? Isti lljudi i njihovi potomci su i danas u sistemu drzave i bili su svih ovih 3 decenije, oni su se najviše okoristili a pustili su i ponekog patriota da se i on obogati kako bi sebi kupili bolju prošlost. Za narod je to veoma loše jer je narod jedini gubitnik zato jer vlada korupcija i partitokracija.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 1 godinu

Na stranu to sto je OZNA bila to sto jeste, ovakvi komentari koji pominju satiranje i slicno su mi odvratni. Iskreno se bojim sta bi se desilo ako bi takvi dosli do oruzja ili, jos gore, neke pozicije.

panadol

pre 1 godinu

E, Slobodane Saricu... Svaki stanovnik Srbije bi na pomen generala Milana Nedica trebao da ustane. Ja kao Sapcanin, to i cinim, posto mi je spasao dedu, i hiljade drugih Sapcana, odvedenih u Jarak. Na zalost, nije uspeo da ih spase streljanja pod mostom '45.
Nemas ti pojma nesreco ko je bio on, i zasto ni komunisti nisu bili spremni na otvoreno sudjenje, nego ga gurnuse kroz prozor u besmrtnost.
A, mi, sto i dan danas dopustamo da se jedan takav covek blati i pljuje, govori dovoljno o nama.
Koliki je to "izdajnik" bio, mozes i na youtube da pronadjes, docek njemu u Kragujevcu tokom rata, pa ce ti biti jasno zasto komunisti izabrase da zrtvuju Kragujevcane.

Giorgio Obućar

pre 1 godinu

Jedino što je gore od komunizma, su prekodrinska "braća" četnici... Đe se oni nastane, tu je sumrak civilizacije. Slobodno računaj dva vijeka unazad... Ako mi ne vjerujete, pitajte bilo kog vojvođanina starosedeoca.
(Brza Fotografija, 01. septembar 2022 18:29)

Rusmire, mora to bolje. Traljavo i neozbiljno troluješ. Miješaš ijekavicu i ekavicu. Pozdrav iz Republike Srpske.

Slobodan Saric

pre 1 godinu

Antikomunisti bi bez zakona i van procedure da prete i izvrce cinjenice. Ne pada im na pamet da prikazu i zrtve Mihailovica i Nedica, njihovu kolaboraciju sa okupatorima i zlocine.

Boss

pre 1 godinu

Pobednik pise istoriju.
(Bilo i bice, 01. septembar 2022 18:05)

Kako pobednik druze, kad je komunizam svugde u svetu izgubio jos 1989.godine padom Berlinskog zida i podlozan je reviziji, samo je kod nas izgleda jos uvek pobednik. Sve druge postkomunisticke drzave su obelodanile zlocine svojih tajnih sluzbi osim Srbije. Budimo posteni, ja sam postovalac NOB i partizana i velike zrtve koja je placena u borbi s Nemcima, ali kod nas niko nije pobedio, nego su se Staljin i Cercil dogovorili da posle rata mi pripadamo komunistima i to je nije mogao niko od nas da promeni.

Brza Fotografija

pre 1 godinu

Jedino što je gore od komunizma, su prekodrinska "braća" četnici... Đe se oni nastane, tu je sumrak civilizacije. Slobodno računaj dva vijeka unazad... Ako mi ne vjerujete, pitajte bilo kog vojvođanina starosedeoca.

Flat Earth

pre 1 godinu

Nema kazne koja bi bila dovoljna za Brozove sluge - bacili su njemu pod noge sve rezultate milionskih gubitaka u oba svetska rata, a još i ubijali.

KPJ je bez ikakvih formalnosti Skojevcima i sl izdavala “direktive” za “likvidaciju narodnih neprijatelja”, rušenje crkava, i sl - nikakva “odobrenja” nisu zapenušanim “oslobodiocima” niti “narodnim odborima” trebala. Toga što su oni radili ‘44-te nema zabeleženog ni u kakvoj arhivi - OZNA i KNOJ nisu nikome polagali račune. Može da se nade samo po nešto sa naređenjima odozgo, inače samovoljne “mere” nisu uopšte dokumentovane, a te su bile najgroznije.

Црвена звезда 1913

pre 1 godinu

Да видимо чији су очеви и дедови правили спискове за стрељање, ко је командовао комунистичким зверстивима и шта је била награда.
Пуна подршка хероју Срђану Цветковићу и српском витезу посебног јуначког кова Немањи Девићу!

deka

pre 1 godinu

pokazalo se u istočnim državama da je delotvorno saznanje istine vrlo brzo sve staje na svoje mesto
zašto kod nas to nemože možda saznamo kad počnu restrikcije

Vladimir

pre 1 godinu

Šta je sa raznim dnevnikom Draže Mihajlovića zaplenjenih od strane komunista posle Drugog svetskog rata? Valjda je vreme da ugleda svetlost dana.

Helios

pre 1 godinu

Upravo je bila proslava "Sutjeske". Još jedne od mitskih izmišljotina boljševika. Operacija Švarc bila je tipska saradnja Nemaca i partizana protiv legitimnih snaga odbrane države. Kad je postigla svoj cilj nemci su odlučili o istom trošku da pobiju i što više partizana.
Cilj svih "istoričara" levice je isti kao ovih komentatora @razbiti esktremnu desnicu @Krcun @Slobodan Saric @Sremac i sl. - laž, laž i samo laž. Da nisu ubijali - a i ako jesu bilo je eto opravdano. Samo eto nema dokaza i ne zna se ko. Da nisu otimali. A i ako jesu bilo je opravdano, samo eto i to je tobož nejasno. Da nisu sarađivali sa okupatorima. A i ako jesu bilo je opravdano. Itd.
Crvena banda je većinu zločina izvela bez ikakve dokumenatcije, pa je imala decenije da preostale tragove ispegla a posle da pre 5. oktobra sve još jednom očisti. Zato znamo za desetine hiljada onih koji su po "oslobađanju" oslobođeni od života - ali ne znamo gde su. Naravno da im ne pada napamet da predaju i ono što imaju - jer tu su samo tragovi nepojamnih zločina. Koji su nastavljeni na svaki način - pa ni onolike bebe nisu mogle nestati samo prodajom beba a da UDBA nije i tu bila aktivna. I profitabilna. Naravno da su većinom sve spalili. Moje nasleđe u okolini Sremske Mitrovice i Iriga ništa nije moje, nego je njihovo. NJihova se deca tegle po onome što su moji pošteno zaradili, unapređujući i sebe i našu državu. Što je sve bagra razvalila a preostalo sebi otela. Da oni "komunisti" gazduju kapitalistički na mome.

Kruna

pre 1 godinu

Rusi se odrekli komunizma i gledaju u Carsku Rusiju. Jedino deo srba drzi tu bolest kraj sebe,jos gore uvazavaju unistitelja srba bravara i Srbije.

Krle

pre 1 godinu

Otvaraj bre te arhive! 30 godina je zakonski da se ne otvaraju. Šta kriješ 70-80 godina kasnije?
(Hamurabi,

Druze naivan si, dedo radio za stranca, radio tata pa sad sinovi a ti bi to
da brkas.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Posećam ove iz DAS-a da komunistički zlotvori još nisu odgovarali za svoje zločine, zbog upornog i sistematskog sakrivanja istine. Svako onaj ko radi na tome, proklet je za sva vremena, isto kao i ubice.

bwin

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.

djuro

pre 1 godinu

ja koliko vidim, samo ta prva "pretnja" bi možda mogla da se razume kao pretnja ako se malo razvuče i shvati liberalnije. Ostalo su samo optužbe na račun arhiva, na stranu što ni one nemaju mnogo smisla jer ne odlučuje arhiv koja će dokumenta da se objave.

Sremac

pre 1 godinu

Ponosan potomak partizanskog prvoborca i kasnije visokog oficira OZNE. Pohvatao je skoro sve saradničke okupatorske pse posle rata u donjem Sremu.

Prle

pre 1 godinu

Da otvore arhiv mnogi bi na stubu srama zavrsili a bilo bi i nebrojeno
sudskih postupaka pa vjerovatno i ubistava. Jedino oni koji su radili
za anglovnago su bezbjedni jer su njihov dosije gazde odnijele u svoju centralu.

Prle

pre 1 godinu

Da otvore arhiv mnogi bi na stubu srama zavrsili a bilo bi i nebrojeno
sudskih postupaka pa vjerovatno i ubistava. Jedino oni koji su radili
za anglovnago su bezbjedni jer su njihov dosije gazde odnijele u svoju centralu.

HeliodoroSofis

pre 1 godinu

Ponašaju se kao da su vlasnici privatnog, a ne državnog arhiva, zabranjuju rad istraživačima… i onda se čude kad to izazove snažnu reakciju?
(Baja St. Patak, 1. septembar 2022 17:34)

Vlasnik drzavnog Arhiva je drzava. I, sasvim logicno, drzava propisuje pravila za koriscenje drzavne svojine. Zaposleni u Arhivu primaju platu od drzave i dok god je tako ima da se pridrzavaju pravila koje je propisala drzava ili lete momentalno sa radnog mesta.

Ako vam smeta - izvolite lepo na izbore, pa dovedite na vlast nekog ko ce da promeni pravila.
Dok se to ne desi, za koriscenje arhivske gradje postovacete drzavna pravila - ili necete moci da je koristite, jer je, vec napisah, to drzavna svojina.

nn_lice

pre 1 godinu

Zajedno ste bezali

Da krenemo redom.
Da li su domaći izdajnici oni koji su do 22.juna 1941. recimo u Čačku (postoje o tome brojna svedočenja) a zovu se komunisti, sarađivali sa lokalnom nemačkom upravom do te mere da su ljotićevci slali protestne dopise u Beograd.
Da li su izdajnici oni koji su potpisali sporazum o saradnji sa nacistima u Zagrebu u martu 1943., a zovu se partizani i vrhovna komanda na čelu sa Brozom. Na pregovorima su bili Koča Popović, V. Velebit i Milovan Đilas. Bilo je logično da su taj sporazum prekinuli partzani, ali ne, prekinuli su ga nemci nakon što su se obračunali sa JVUO u otadžbini zbog kojih je i započeta operacija Švarc.
Da li su domaći izdajnici oni koji su za vreme Sovjetske Užičke republike poubijali preko 300 domaćina, građana i seljaka samo zato što nisu hteli da se priključe boljševicima i njihovoj zločinačkoj i suludoj ideologiji. Čak su likvidirali posle potere i hapšenja, a zatim zverskog mučenja i svog bivšeg člana sekretara KPJ Živojina Pavlovića u novembru 1941.
Današnja Srbija većinski ne podnosi komunizam s pravom kao i 1945., jer je očigledno da je jedna strana, satanska ideologija pokušala da uništi srpski narod. Vreme radi za Srbiju i Srbe, a na svu sreću ne radi za vas komuniste. Vi ste na kupolama sovjetskih tenkova, kao strano telo, dovedeni na vlast; srpsko narod vas nije hteo. Što bi rekao udbaš J. Kapičić: "Srbi su bili za kralja, crkvu u Dražu. Morali smo da "čisrimo" smeće..."

Milan

pre 1 godinu

OZNA, hapsila ustaše, baliste, handžarovce i izvodila pred lice pravde. Al razumem istoričara i njegove istomišljenike s obzirom sa du im za vreme rata pomenuti bili saborci njihovih dedova koji su takođe hapšeni i izvođeni pred lice pravde. Pa im tako i Blajbirg teško pada.

Petar

pre 1 godinu

Pogodio je u metu u zato ovako reaguju.Tacno je da su potomci tu da od drustvene svojime naprave privatnu i postanu vlasnicka klasa.Narodu su prodali naivnu pricu, a oni su postali novi vlasnici.A tek ideoloske likvidacije...Ovde komunizam nije pao, shvatite.Cim SPS ima tolike nasledjene kvadrate, prostore i ministra policije.Sta je to?

nn_lice

pre 1 godinu

A na čemu si se ti informisao? Na „Dječaku sa Sutle“, Na bajkovitim izmišljotinama boljševičke kinematografije V. Bulajića ili istorijskom falsifikatu „Valteru“; na iskonstruisanim lažima iz kuhinje OZNE i KOS-a, na Brozovim istoričarima koji su pisali fantazmagorije o Neretvi i Sutjesci (čak je i Pavle Jakšić, komadant 7. Banijske pisao o kardinalnim greškama vrhovne komande i besmislenim pogibijama boraca pročitaj „Nad uspomenama“, biće ti jasnije)
Pored Marksa koga, kažeš čitaš, poduhvati se i Kardeljevog samoupravljanja koje nam je došlo glave, sabranih dela JBT ili možda Staljina, što da ne, ali dok su vaši i njihovi bili zajedno do 1948.
Sve što sam napisao je istina, a ona boli. O tretmanu komunista kod Nemaca do 22.06.1941. imaš svedočenje reditelja Puriše Đorđevića, predratnog skojevca kao i odigranoj prijateljskoj fudbalskoj utakmici sa okupatorom. O sporazumu sa Nemcima u martu 1943. kada je trebalo da zajedno spreče iskrcavanje saveznika u Dalmciji neću trošiti reči; postoje knjige (čak i komunista) koje o tome svedoče. A Sovjetska Užička republika? Šta je netačno u tome da je Krcun ulovio na Zlatiboru Gorkićevog sekretara Živojina Pvlovića koji je zverski mučen i ubijen ili slikar sa Solunskog fronta Mihajlo Milovanović koga su komunisti likvidirali sa još 300 Užičana.
A o tome šta ste radili od 1944-45., o institucionalizovanim zločinima i koncentracionim logorima za vreme informbiroa kada ste hapsili dojučerašnje drugove iz rata i rovova, drugom prilikom

Deki PO

pre 1 godinu

Samo u vreme Broza svi Srbi su bili u jednoj državi i to nisu znali da iskoriste. Samo u vreme Broza su radnička prava bila po zakonu i u skladu sa međunarodnim pravima radnika. Srbija je za glasanje u veću imala dva glasa više, to su bili glasovi pokrajina. Ni to nije znala da iskoristi. U Srbiji su bili Srbi-komunisti, a ne neke druge nacionalnosti-Hrvati, Slovenci... Dakle, sami smo HTELI da budemo potkazivači OZNI i UDBI naših sunarodnika. U svetlu toga je i činjenica da je u Srbiji, u celom Otomanskom carstvu, bilo najviše poturica. Izuzetno smo autodestruktivan i autošovinistički narod. Dobar deo istorije govori o tome i kako smo (i kako i sada) prilazimo.

krme

pre 1 godinu

Tita mrze i Srbi i Hrvati, nazivajući ga "ubicom svega srpskog" i "koljačem hrvatskog naroda"... Što znači da je nešto stvarno radio dobro.

Slobodan Saric

pre 1 godinu

Ovde se od nepostovanje zakona, procedure i klevetanja Arhiva doslo do Blajburga i Sutjeske.
Ustase i cetnici, izgubili ste na Sutjesci i nasli ste se na Blajburgu. U cemu je problem?
Sutnuli su vas saveznici Englezi i Ameri.
Prijevite za za povrat imovine preko zakona o restituciji i povratite od imovine sta moze da se povrati.
Postujte pobednike i priznate. Postujte kralja Petra, postujte Josipa Broza (koga prezirete i mrzite).
Izanalizirali ste zlocine komunista, u redu.
Pocnite da analizirate i zlocine i kolaboraciju cetnika i nedicevaca.
Dajte celu istinu

Знам их к'о злу пару

pre 1 godinu

@Црвена звезда 1913

Тај твој витез је највећи превртљивац којег сам имао жалост да упознам. Од европејаца до русофила, од Вука Драшковића, преко Демократске странке до опскурних НВО, по принципу веру за вечеру увек и свуда, а ни Цветковић ништа бољи није. Ако су такве љиге у завади са Архивом, немам никакве сумње да је Архив на добром путу.

Nostradamus

pre 1 godinu

Nacionalisti u delirijumu gromoglasno traze „pravdu“ za svoje bradate heroje, smikanjem istorije. Znaci nismo dovoljno propali od 1990 godine i moracemo jos dublje da idemo?.

Zajedno ste bezali

pre 1 godinu

Ivo Andric je u "Prici o kmetu Simanu" sjajno oslikao profil coveka u zavadi sa celim svetom i sa zivotom samim. Svadjalica koja isteruje "svoju pravu" po cenu sopstvene propasti. Iako ga cinjenice stalno demantuju - njega to uopste ne zanima. On zivi u svom svetu projekcija i sto vise propada - on sebe vise vidi kao mucenika i borca za istinu.

Sadasnji cetnici i postovaoci domacih izdajnika su kao da su iz pripovetke ispali. Nista njima ne znace ni naucne cinjenice, ni to sto im je drzava na granici raspada (od kad su oni uzjahali) u stalnoj svadji sa svim susedima, skoro pa izolovana u svojoj ludosti i samodestrukciji. Njima su i dalje za sve krivi komunisti. Nije problem ni sto komunista nema vec 30 godina, "to su sve njihova deca". Koliko oni zive u izmastanoj stvarnosti govori i to da su im sad i NVO "komunisticka deca koja i dalje vladaju". Ko god ne deli njihove iluzije - taj je komunista. Pa kad se bore protiv civilizacijskih tekovina, onda nose slike njihovog voljenog Draze i renomiranog KGB-ovca Putina zajedno.

Nije mi ni malo zao sto takvi propadaju. Da sam vlast, ja bih im jos smanjio plate i penzije i rekao im da je to zbog komunista.
Zao mi je svih normalnih, obrazovanih i kulturnih koji pod takvim pritiskom ludosti i mentalne izopacenosti moraju da cute ili da beze iz zemlje.

Da citiram Nicea: "Koga mi ne mozete nauciti da leti - tog mi naucite brzo padati".

neutral fe

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.
(bwin, 1. septembar 2022 20:25)

Jedini razlog zbog čega su četnici završili na "pogrešnoj strani" istorije je zahvaljujući onom prevaranti Čerčilu i onom drugom još većem prevarantu Josipu Brozu Titu.
(Vladimir, 01. septembar 2022 23:49)

trebalo je onda ili pod staljina ili pod hitlera.

K

pre 1 godinu

Ко год мисли да се у тим архивима налазе некакве посебне скривене, вредне, тајне, у дубокој је заблуди.
Ово је напросто прегањање унутар еснафа. Заправо небитно за ма ког другог.
Те идеолошке хистерије, које овде на жалост свака нова генерација наново открива, као да смо малоумни, су потпуно бесмислене.
Једноставно, објектива анализа и црвених и они других наших такозваних антифашиста, јасно би показала да су и једни други направили такве бесмислене злочине да је то непојмљиво.
Нема ничег вредног што се из тих традиција може извући и неговати. То је ревија ужаса, и најбоље би било затрпати је, као и читаво то сећање на тај ужасни рат у који смо бесмислено самоубилачки ушли.

kojot

pre 1 godinu

pa ni francuska tajna sluzba ne dozvoljava pristup dokumentima vezanim za atentat na ferdinanda od pre 100+ godina jer kako kazu jos uvek je veoma osetljivo. tako da samo mozete zamisliti sta je bilo u pozadini pre i posle dogadjaja i da li je sve onako kako su nas ucili???

Moravac

pre 1 godinu

Znam samo da od prekodrinaca nema veće pošasti za Srbiju. I sad ih tegljimo na grbači, bez obzira da li su za kokardu ili petokraku nema većih štetočina od njih.

Nesha

pre 1 godinu

Srđan Cvetković je već više puta objavljivao neproverene informacije ili ozbiljne falsifikate, samim tim nemamo razlog da se nerviramo.

Da, zajedno ste bezali!

pre 1 godinu

(nn_lice, 5. septembar 2022 15:56)

Nisam komunista, ali kada procitam ovakve izmisljotine kao sto su tvoje i obavezno "satanska sila koja je odlucilA da unisti srpski narod" - momentalno se hvatam za Marksa, da se malo smirim.
Iz svega sto si naveo vristi cinjenica da nisi ni 5 minuta sedeo u Arhivu, niti u bilo kojoj visokoskolskoj ustanovi i izucavao materiju iz verodostojnih izvora, vec te je skolovao Srbin info, Informer, Maric i ostala bratija.
Moram samo ovo da potcrtam: Nije sloboda ovde doneta na ruskim tenkovima, nego je Jugoslavija jedina okupirana zemlja koja se skoro u potpunosti sama oslobodila. Od okupatora i domacih izdajnika. Zato ste zajedno bezali. Rusi su dosli na kraju.

Neka je sram svakog nezahvalnika koji moze ovako da izmislja i da blati heroje! Ove generacije im nisu ni do kolena.

Mire

pre 1 godinu

Na nesrecu, veci deo naseg sveta je zadnjih decenija stasao neobrazovan i guta zablude iz tabloida i interneta. O istoriji se može učiti samo iz autentičnih dokumenata, stranih i domaćih. Pa ćete videti koliko su američki generali molili Dražu da bar neku prugu i most minira i pokrene se, ili naredbe iz njegovog štaba i izveštaji tim povodom. Ukratko, čerčil je bio na pravoj strani, Tito je bio takodje, i šta još pričamo, da je Zemlja ravna? Zapanjujuće je što se stidimo pobeda nad fašizmom

razbiti esktremnu desnicu

pre 1 godinu

Cilj prave levice je da spase društvo od prikrivenih fašista poput vas koji bi radili isto što su tada nacisti pa posle njih komunističke vlasti. Vaš idol Cvetković bi neki novi Lisičiji potok za sve koji mu nisu po volji, po čemu se on razlikuje od tadašnjih komunista. Isti ste vi kao oni, zato nikad ne sme da se dogodi da uzmete vlast u ovoj zemlji, nikada, nikada, nikada.

Slobodan Saric

pre 1 godinu

Antikomunisti bi bez zakona i van procedure da prete i izvrce cinjenice. Ne pada im na pamet da prikazu i zrtve Mihailovica i Nedica, njihovu kolaboraciju sa okupatorima i zlocine.

Sremac

pre 1 godinu

Ponosan potomak partizanskog prvoborca i kasnije visokog oficira OZNE. Pohvatao je skoro sve saradničke okupatorske pse posle rata u donjem Sremu.

bwin

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.

Brza Fotografija

pre 1 godinu

Jedino što je gore od komunizma, su prekodrinska "braća" četnici... Đe se oni nastane, tu je sumrak civilizacije. Slobodno računaj dva vijeka unazad... Ako mi ne vjerujete, pitajte bilo kog vojvođanina starosedeoca.

panadol

pre 1 godinu

E, Slobodane Saricu... Svaki stanovnik Srbije bi na pomen generala Milana Nedica trebao da ustane. Ja kao Sapcanin, to i cinim, posto mi je spasao dedu, i hiljade drugih Sapcana, odvedenih u Jarak. Na zalost, nije uspeo da ih spase streljanja pod mostom '45.
Nemas ti pojma nesreco ko je bio on, i zasto ni komunisti nisu bili spremni na otvoreno sudjenje, nego ga gurnuse kroz prozor u besmrtnost.
A, mi, sto i dan danas dopustamo da se jedan takav covek blati i pljuje, govori dovoljno o nama.
Koliki je to "izdajnik" bio, mozes i na youtube da pronadjes, docek njemu u Kragujevcu tokom rata, pa ce ti biti jasno zasto komunisti izabrase da zrtvuju Kragujevcane.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 1 godinu

Na stranu to sto je OZNA bila to sto jeste, ovakvi komentari koji pominju satiranje i slicno su mi odvratni. Iskreno se bojim sta bi se desilo ako bi takvi dosli do oruzja ili, jos gore, neke pozicije.

Vladimir

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.
(bwin, 1. septembar 2022 20:25)

Jedini razlog zbog čega su četnici završili na "pogrešnoj strani" istorije je zahvaljujući onom prevaranti Čerčilu i onom drugom još većem prevarantu Josipu Brozu Titu.

Helios

pre 1 godinu

Upravo je bila proslava "Sutjeske". Još jedne od mitskih izmišljotina boljševika. Operacija Švarc bila je tipska saradnja Nemaca i partizana protiv legitimnih snaga odbrane države. Kad je postigla svoj cilj nemci su odlučili o istom trošku da pobiju i što više partizana.
Cilj svih "istoričara" levice je isti kao ovih komentatora @razbiti esktremnu desnicu @Krcun @Slobodan Saric @Sremac i sl. - laž, laž i samo laž. Da nisu ubijali - a i ako jesu bilo je eto opravdano. Samo eto nema dokaza i ne zna se ko. Da nisu otimali. A i ako jesu bilo je opravdano, samo eto i to je tobož nejasno. Da nisu sarađivali sa okupatorima. A i ako jesu bilo je opravdano. Itd.
Crvena banda je većinu zločina izvela bez ikakve dokumenatcije, pa je imala decenije da preostale tragove ispegla a posle da pre 5. oktobra sve još jednom očisti. Zato znamo za desetine hiljada onih koji su po "oslobađanju" oslobođeni od života - ali ne znamo gde su. Naravno da im ne pada napamet da predaju i ono što imaju - jer tu su samo tragovi nepojamnih zločina. Koji su nastavljeni na svaki način - pa ni onolike bebe nisu mogle nestati samo prodajom beba a da UDBA nije i tu bila aktivna. I profitabilna. Naravno da su većinom sve spalili. Moje nasleđe u okolini Sremske Mitrovice i Iriga ništa nije moje, nego je njihovo. NJihova se deca tegle po onome što su moji pošteno zaradili, unapređujući i sebe i našu državu. Što je sve bagra razvalila a preostalo sebi otela. Da oni "komunisti" gazduju kapitalistički na mome.

Baja St. Patak

pre 1 godinu

Ponašaju se kao da su vlasnici privatnog, a ne državnog arhiva, zabranjuju rad istraživačima… i onda se čude kad to izazove snažnu reakciju?

HeliodoroSofis

pre 1 godinu

Ponašaju se kao da su vlasnici privatnog, a ne državnog arhiva, zabranjuju rad istraživačima… i onda se čude kad to izazove snažnu reakciju?
(Baja St. Patak, 1. septembar 2022 17:34)

Vlasnik drzavnog Arhiva je drzava. I, sasvim logicno, drzava propisuje pravila za koriscenje drzavne svojine. Zaposleni u Arhivu primaju platu od drzave i dok god je tako ima da se pridrzavaju pravila koje je propisala drzava ili lete momentalno sa radnog mesta.

Ako vam smeta - izvolite lepo na izbore, pa dovedite na vlast nekog ko ce da promeni pravila.
Dok se to ne desi, za koriscenje arhivske gradje postovacete drzavna pravila - ili necete moci da je koristite, jer je, vec napisah, to drzavna svojina.

Giorgio Obućar

pre 1 godinu

Jedino što je gore od komunizma, su prekodrinska "braća" četnici... Đe se oni nastane, tu je sumrak civilizacije. Slobodno računaj dva vijeka unazad... Ako mi ne vjerujete, pitajte bilo kog vojvođanina starosedeoca.
(Brza Fotografija, 01. septembar 2022 18:29)

Rusmire, mora to bolje. Traljavo i neozbiljno troluješ. Miješaš ijekavicu i ekavicu. Pozdrav iz Republike Srpske.

Kruna

pre 1 godinu

Rusi se odrekli komunizma i gledaju u Carsku Rusiju. Jedino deo srba drzi tu bolest kraj sebe,jos gore uvazavaju unistitelja srba bravara i Srbije.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

Posećam ove iz DAS-a da komunistički zlotvori još nisu odgovarali za svoje zločine, zbog upornog i sistematskog sakrivanja istine. Svako onaj ko radi na tome, proklet je za sva vremena, isto kao i ubice.

Cek cek

pre 1 godinu

"da mu je privremena zabrana izrečena jer je prekršio propise o zaštiti arhivske građe, odnosno bez neophodne dozvole Arhiva objavio dokumenta."


Zasto jedan istrazivac i istoricar mora da trazi bilo kakvu dozvolu od Arhiva da bi objavio dokumenta? Arhiv je tu da arhivira i cuva od propadanja arhivsku gradju, a ne da odredjuje sta ce javno da se objavljuje ili ne.

Flat Earth

pre 1 godinu

Nema kazne koja bi bila dovoljna za Brozove sluge - bacili su njemu pod noge sve rezultate milionskih gubitaka u oba svetska rata, a još i ubijali.

KPJ je bez ikakvih formalnosti Skojevcima i sl izdavala “direktive” za “likvidaciju narodnih neprijatelja”, rušenje crkava, i sl - nikakva “odobrenja” nisu zapenušanim “oslobodiocima” niti “narodnim odborima” trebala. Toga što su oni radili ‘44-te nema zabeleženog ni u kakvoj arhivi - OZNA i KNOJ nisu nikome polagali račune. Može da se nade samo po nešto sa naređenjima odozgo, inače samovoljne “mere” nisu uopšte dokumentovane, a te su bile najgroznije.

Црвена звезда 1913

pre 1 godinu

Да видимо чији су очеви и дедови правили спискове за стрељање, ко је командовао комунистичким зверстивима и шта је била награда.
Пуна подршка хероју Срђану Цветковићу и српском витезу посебног јуначког кова Немањи Девићу!

Слоба

pre 1 godinu

Моје искуство са Архивом Србије је да тамо раде они који су слабо прошли у школи и које нико нормалан не би запослио. Хвала Цветковићу што скреће пажњу на једну од најлошије организованих институција у земљи.

ManeNBG

pre 1 godinu

Ovi sto prete po mrezama su ISTI oni koji se loze na onaj "dokument" o uputstvu KPJ za teror po Srbiji. Pa kad im pokazes original od koga je napravljen falsifikat oni odmahnu rukom i kazu "ahaa pa to je montaza|. Ne moze da se razgovara sa ljudima koji ne uvazavaju notorne cinjenice koji veruju u neke svoje ismastane fantazmagorije. Sa druge strane drzanjem senke nad tim arhivama stvara se plodno tlo za konfabulacije. Samo Srbija i Albanija od svih bivsih komunistickih zemalja NIJE otvorila SVE arhive. A to mora da se uradi. Samo sto bi 90% sadanje "elite" zavrsilo iza resetaka i imovina bi im bila oduzeta.

dexter-lab

pre 1 godinu

Znam barem 5 porodica u Nisu gde je deda bio u OZNI, sin u DB-u, a unuk sada u BIA. To su sve bitange i olosi, slabo obrazovani, odvratni ljudi. Dok im se seme ne zatre, nema boljitka za SRBIJU!!!

Vladimir

pre 1 godinu

Šta je sa raznim dnevnikom Draže Mihajlovića zaplenjenih od strane komunista posle Drugog svetskog rata? Valjda je vreme da ugleda svetlost dana.

Boss

pre 1 godinu

Pobednik pise istoriju.
(Bilo i bice, 01. septembar 2022 18:05)

Kako pobednik druze, kad je komunizam svugde u svetu izgubio jos 1989.godine padom Berlinskog zida i podlozan je reviziji, samo je kod nas izgleda jos uvek pobednik. Sve druge postkomunisticke drzave su obelodanile zlocine svojih tajnih sluzbi osim Srbije. Budimo posteni, ja sam postovalac NOB i partizana i velike zrtve koja je placena u borbi s Nemcima, ali kod nas niko nije pobedio, nego su se Staljin i Cercil dogovorili da posle rata mi pripadamo komunistima i to je nije mogao niko od nas da promeni.

djuro

pre 1 godinu

ja koliko vidim, samo ta prva "pretnja" bi možda mogla da se razume kao pretnja ako se malo razvuče i shvati liberalnije. Ostalo su samo optužbe na račun arhiva, na stranu što ni one nemaju mnogo smisla jer ne odlučuje arhiv koja će dokumenta da se objave.

Milan

pre 1 godinu

OZNA, hapsila ustaše, baliste, handžarovce i izvodila pred lice pravde. Al razumem istoričara i njegove istomišljenike s obzirom sa du im za vreme rata pomenuti bili saborci njihovih dedova koji su takođe hapšeni i izvođeni pred lice pravde. Pa im tako i Blajbirg teško pada.

Da, zajedno ste bezali!

pre 1 godinu

(nn_lice, 5. septembar 2022 15:56)

Nisam komunista, ali kada procitam ovakve izmisljotine kao sto su tvoje i obavezno "satanska sila koja je odlucilA da unisti srpski narod" - momentalno se hvatam za Marksa, da se malo smirim.
Iz svega sto si naveo vristi cinjenica da nisi ni 5 minuta sedeo u Arhivu, niti u bilo kojoj visokoskolskoj ustanovi i izucavao materiju iz verodostojnih izvora, vec te je skolovao Srbin info, Informer, Maric i ostala bratija.
Moram samo ovo da potcrtam: Nije sloboda ovde doneta na ruskim tenkovima, nego je Jugoslavija jedina okupirana zemlja koja se skoro u potpunosti sama oslobodila. Od okupatora i domacih izdajnika. Zato ste zajedno bezali. Rusi su dosli na kraju.

Neka je sram svakog nezahvalnika koji moze ovako da izmislja i da blati heroje! Ove generacije im nisu ni do kolena.

treba dugo za čišćenje sistema

pre 1 godinu

Naivan je svako ko misli da su arhivi netaknuti i autentićni. Sve je poćišćeno i uništeno ako šteti ugledu važnih i uticajnih lica u državi, bili oni iz politike, privrede, sporta, univerziteta, kulture, vijske, policije.. U arhivama su uglavnom sitne ribe koje nikoga ne interesuju. Udba i Kos sarađuju i dalje na citavoj teritoriji bivse SFRJ, a saradnja je u njihovom sopstvenom interesu i nema veze sa nacionalnim interesima. Rado bi oni obnovili idtu onu SFRJ u kojoj se znalo ko ima vlast i moć i u kojoj su nevini punili sudnice, ludnice, kazamate i logore, a razbojnici tj. partijski drugovi su bili nedodirljivi ma sta lično uradili. Obnovili bi oni istu onu SFRJ kad bi mogli ali ne mogu. Ali ako nađu moćne sponzore ko zna šta može da se desi u budućnosti? Isti lljudi i njihovi potomci su i danas u sistemu drzave i bili su svih ovih 3 decenije, oni su se najviše okoristili a pustili su i ponekog patriota da se i on obogati kako bi sebi kupili bolju prošlost. Za narod je to veoma loše jer je narod jedini gubitnik zato jer vlada korupcija i partitokracija.

М.М

pre 1 godinu

Србија је последња екс комунистичка земља у Европи која није отворила архив. Мог рођеног деду у Ужицу су "ослободиоци" '41. за време "Ужичке републике", убили и бацили у јаму изнад касарне у Крчагову. Оптужба је гласила да је буржуј јер је имао опанчарску радњу и једног шегрта. Родбини је по одласку "ослободилаца" и поновног доласка окупатора дозвољено да прекопају поменуту локацију и достојно га сахране. Међутим, након поновног доласка "ослободилаца" '44, Крцун лично наређује да се његов брат, тј мој деда стриц стреља јер потиче из издајничке куће. Крцун је познавао сваку кућу из Ужица јер је био познат предратни ситни лупеж. Његов гроб је и даље непознат нашој породици. Од 1993. године обијамо прагове по општинама, судницама јер све што желимо је да га достојно сахранимо али до дана данашњег на наше апеле нико не жели да одговори.

Prle

pre 1 godinu

Da otvore arhiv mnogi bi na stubu srama zavrsili a bilo bi i nebrojeno
sudskih postupaka pa vjerovatno i ubistava. Jedino oni koji su radili
za anglovnago su bezbjedni jer su njihov dosije gazde odnijele u svoju centralu.

Krle

pre 1 godinu

Otvaraj bre te arhive! 30 godina je zakonski da se ne otvaraju. Šta kriješ 70-80 godina kasnije?
(Hamurabi,

Druze naivan si, dedo radio za stranca, radio tata pa sad sinovi a ti bi to
da brkas.

Prle

pre 1 godinu

Da otvore arhiv mnogi bi na stubu srama zavrsili a bilo bi i nebrojeno
sudskih postupaka pa vjerovatno i ubistava. Jedino oni koji su radili
za anglovnago su bezbjedni jer su njihov dosije gazde odnijele u svoju centralu.

razbiti esktremnu desnicu

pre 1 godinu

Cilj prave levice je da spase društvo od prikrivenih fašista poput vas koji bi radili isto što su tada nacisti pa posle njih komunističke vlasti. Vaš idol Cvetković bi neki novi Lisičiji potok za sve koji mu nisu po volji, po čemu se on razlikuje od tadašnjih komunista. Isti ste vi kao oni, zato nikad ne sme da se dogodi da uzmete vlast u ovoj zemlji, nikada, nikada, nikada.

Zajedno ste bezali

pre 1 godinu

Ivo Andric je u "Prici o kmetu Simanu" sjajno oslikao profil coveka u zavadi sa celim svetom i sa zivotom samim. Svadjalica koja isteruje "svoju pravu" po cenu sopstvene propasti. Iako ga cinjenice stalno demantuju - njega to uopste ne zanima. On zivi u svom svetu projekcija i sto vise propada - on sebe vise vidi kao mucenika i borca za istinu.

Sadasnji cetnici i postovaoci domacih izdajnika su kao da su iz pripovetke ispali. Nista njima ne znace ni naucne cinjenice, ni to sto im je drzava na granici raspada (od kad su oni uzjahali) u stalnoj svadji sa svim susedima, skoro pa izolovana u svojoj ludosti i samodestrukciji. Njima su i dalje za sve krivi komunisti. Nije problem ni sto komunista nema vec 30 godina, "to su sve njihova deca". Koliko oni zive u izmastanoj stvarnosti govori i to da su im sad i NVO "komunisticka deca koja i dalje vladaju". Ko god ne deli njihove iluzije - taj je komunista. Pa kad se bore protiv civilizacijskih tekovina, onda nose slike njihovog voljenog Draze i renomiranog KGB-ovca Putina zajedno.

Nije mi ni malo zao sto takvi propadaju. Da sam vlast, ja bih im jos smanjio plate i penzije i rekao im da je to zbog komunista.
Zao mi je svih normalnih, obrazovanih i kulturnih koji pod takvim pritiskom ludosti i mentalne izopacenosti moraju da cute ili da beze iz zemlje.

Da citiram Nicea: "Koga mi ne mozete nauciti da leti - tog mi naucite brzo padati".

Veliki brat

pre 1 godinu

Samo Srbija i Albanija od svih bivsih komunistickih zemalja NIJE otvorila SVE arhive. A to mora da se uradi. Samo sto bi 90% sadanje "elite" zavrsilo iza resetaka i imovina bi im bila oduzeta.
(ManeNBG, 1. septembar 2022 17:38)

Druže, to ne može da se uradi, jer je papirna dokumentacija uništena, a CD-ovi su pred 5. oktobar 2000. godine navodno "nestali". Da li su i oni uništeni po principu "za svaki slučaj" ili ih neko čuva ili ih je neko možda i predao nekim stranim službama, to ne znamo.
Uglavnom, nema ih tamo gde treba da budu, tako da te arhive na koje ti aludiraš nikada neće moći da budu "otvorene". Neki političari su uspeli da vide sadržaj svojih dosjea, ali to su trivijalne stvari koje niko nije sklanjao, npr. ko je 70-ih ili 80-ih praćen i prisluškivan, ali to su samo podaci o zvaničnom praćenju uz sudski nalog i sl..
Ali, ono što je glavno, a to je spisak onih koji su bili doušnici državne bezbednosti i koga su oni sve cinkarili i šta su o tim osobama pisali, svega toga nema. Nema npr. više dosjea o osobama koje su prijavljivale svoje komšije koji bi potom završili na Golom otoku, a u stvari su bile lažne optužbe, toga recimo nema. Potom nema dosjea doušnika koji su po školama, fakulteta, bolnicama, fabrikama i sl. prijavljivali svoje kolege navodeći stvari koje ovi nikad nisu izjavili, a zbog koje su mnogi gubili posao.

Recimo, bugari su otvorili ta dosjea, ispostavilo se da je jedan od njihovih patrijarha bio doušnik "službe" :)

Moravac

pre 1 godinu

Znam samo da od prekodrinaca nema veće pošasti za Srbiju. I sad ih tegljimo na grbači, bez obzira da li su za kokardu ili petokraku nema većih štetočina od njih.

Nostradamus

pre 1 godinu

Nacionalisti u delirijumu gromoglasno traze „pravdu“ za svoje bradate heroje, smikanjem istorije. Znaci nismo dovoljno propali od 1990 godine i moracemo jos dublje da idemo?.

Mire

pre 1 godinu

Na nesrecu, veci deo naseg sveta je zadnjih decenija stasao neobrazovan i guta zablude iz tabloida i interneta. O istoriji se može učiti samo iz autentičnih dokumenata, stranih i domaćih. Pa ćete videti koliko su američki generali molili Dražu da bar neku prugu i most minira i pokrene se, ili naredbe iz njegovog štaba i izveštaji tim povodom. Ukratko, čerčil je bio na pravoj strani, Tito je bio takodje, i šta još pričamo, da je Zemlja ravna? Zapanjujuće je što se stidimo pobeda nad fašizmom

Slobodan Saric

pre 1 godinu

Ovde se od nepostovanje zakona, procedure i klevetanja Arhiva doslo do Blajburga i Sutjeske.
Ustase i cetnici, izgubili ste na Sutjesci i nasli ste se na Blajburgu. U cemu je problem?
Sutnuli su vas saveznici Englezi i Ameri.
Prijevite za za povrat imovine preko zakona o restituciji i povratite od imovine sta moze da se povrati.
Postujte pobednike i priznate. Postujte kralja Petra, postujte Josipa Broza (koga prezirete i mrzite).
Izanalizirali ste zlocine komunista, u redu.
Pocnite da analizirate i zlocine i kolaboraciju cetnika i nedicevaca.
Dajte celu istinu

krme

pre 1 godinu

Tita mrze i Srbi i Hrvati, nazivajući ga "ubicom svega srpskog" i "koljačem hrvatskog naroda"... Što znači da je nešto stvarno radio dobro.

Nesha

pre 1 godinu

Srđan Cvetković je već više puta objavljivao neproverene informacije ili ozbiljne falsifikate, samim tim nemamo razlog da se nerviramo.

Deki PO

pre 1 godinu

Samo u vreme Broza svi Srbi su bili u jednoj državi i to nisu znali da iskoriste. Samo u vreme Broza su radnička prava bila po zakonu i u skladu sa međunarodnim pravima radnika. Srbija je za glasanje u veću imala dva glasa više, to su bili glasovi pokrajina. Ni to nije znala da iskoristi. U Srbiji su bili Srbi-komunisti, a ne neke druge nacionalnosti-Hrvati, Slovenci... Dakle, sami smo HTELI da budemo potkazivači OZNI i UDBI naših sunarodnika. U svetlu toga je i činjenica da je u Srbiji, u celom Otomanskom carstvu, bilo najviše poturica. Izuzetno smo autodestruktivan i autošovinistički narod. Dobar deo istorije govori o tome i kako smo (i kako i sada) prilazimo.

deka

pre 1 godinu

pokazalo se u istočnim državama da je delotvorno saznanje istine vrlo brzo sve staje na svoje mesto
zašto kod nas to nemože možda saznamo kad počnu restrikcije

Знам их к'о злу пару

pre 1 godinu

@Црвена звезда 1913

Тај твој витез је највећи превртљивац којег сам имао жалост да упознам. Од европејаца до русофила, од Вука Драшковића, преко Демократске странке до опскурних НВО, по принципу веру за вечеру увек и свуда, а ни Цветковић ништа бољи није. Ако су такве љиге у завади са Архивом, немам никакве сумње да је Архив на добром путу.

neutral fe

pre 1 godinu

Banda cetnicka koja je bezala sa svojom bracom do Blajburga ima obraza da se javi? 15.maj dan kada su se predale poslednje snage okupatora i domacih izdajnika! Ne vredi da kopate rukama i nogama kada ste zavrsili na pogresnoj strani istorije.
(bwin, 1. septembar 2022 20:25)

Jedini razlog zbog čega su četnici završili na "pogrešnoj strani" istorije je zahvaljujući onom prevaranti Čerčilu i onom drugom još većem prevarantu Josipu Brozu Titu.
(Vladimir, 01. septembar 2022 23:49)

trebalo je onda ili pod staljina ili pod hitlera.

nn_lice

pre 1 godinu

Zajedno ste bezali

Da krenemo redom.
Da li su domaći izdajnici oni koji su do 22.juna 1941. recimo u Čačku (postoje o tome brojna svedočenja) a zovu se komunisti, sarađivali sa lokalnom nemačkom upravom do te mere da su ljotićevci slali protestne dopise u Beograd.
Da li su izdajnici oni koji su potpisali sporazum o saradnji sa nacistima u Zagrebu u martu 1943., a zovu se partizani i vrhovna komanda na čelu sa Brozom. Na pregovorima su bili Koča Popović, V. Velebit i Milovan Đilas. Bilo je logično da su taj sporazum prekinuli partzani, ali ne, prekinuli su ga nemci nakon što su se obračunali sa JVUO u otadžbini zbog kojih je i započeta operacija Švarc.
Da li su domaći izdajnici oni koji su za vreme Sovjetske Užičke republike poubijali preko 300 domaćina, građana i seljaka samo zato što nisu hteli da se priključe boljševicima i njihovoj zločinačkoj i suludoj ideologiji. Čak su likvidirali posle potere i hapšenja, a zatim zverskog mučenja i svog bivšeg člana sekretara KPJ Živojina Pavlovića u novembru 1941.
Današnja Srbija većinski ne podnosi komunizam s pravom kao i 1945., jer je očigledno da je jedna strana, satanska ideologija pokušala da uništi srpski narod. Vreme radi za Srbiju i Srbe, a na svu sreću ne radi za vas komuniste. Vi ste na kupolama sovjetskih tenkova, kao strano telo, dovedeni na vlast; srpsko narod vas nije hteo. Što bi rekao udbaš J. Kapičić: "Srbi su bili za kralja, crkvu u Dražu. Morali smo da "čisrimo" smeće..."

K

pre 1 godinu

Ко год мисли да се у тим архивима налазе некакве посебне скривене, вредне, тајне, у дубокој је заблуди.
Ово је напросто прегањање унутар еснафа. Заправо небитно за ма ког другог.
Те идеолошке хистерије, које овде на жалост свака нова генерација наново открива, као да смо малоумни, су потпуно бесмислене.
Једноставно, објектива анализа и црвених и они других наших такозваних антифашиста, јасно би показала да су и једни други направили такве бесмислене злочине да је то непојмљиво.
Нема ничег вредног што се из тих традиција може извући и неговати. То је ревија ужаса, и најбоље би било затрпати је, као и читаво то сећање на тај ужасни рат у који смо бесмислено самоубилачки ушли.

nn_lice

pre 1 godinu

A na čemu si se ti informisao? Na „Dječaku sa Sutle“, Na bajkovitim izmišljotinama boljševičke kinematografije V. Bulajića ili istorijskom falsifikatu „Valteru“; na iskonstruisanim lažima iz kuhinje OZNE i KOS-a, na Brozovim istoričarima koji su pisali fantazmagorije o Neretvi i Sutjesci (čak je i Pavle Jakšić, komadant 7. Banijske pisao o kardinalnim greškama vrhovne komande i besmislenim pogibijama boraca pročitaj „Nad uspomenama“, biće ti jasnije)
Pored Marksa koga, kažeš čitaš, poduhvati se i Kardeljevog samoupravljanja koje nam je došlo glave, sabranih dela JBT ili možda Staljina, što da ne, ali dok su vaši i njihovi bili zajedno do 1948.
Sve što sam napisao je istina, a ona boli. O tretmanu komunista kod Nemaca do 22.06.1941. imaš svedočenje reditelja Puriše Đorđevića, predratnog skojevca kao i odigranoj prijateljskoj fudbalskoj utakmici sa okupatorom. O sporazumu sa Nemcima u martu 1943. kada je trebalo da zajedno spreče iskrcavanje saveznika u Dalmciji neću trošiti reči; postoje knjige (čak i komunista) koje o tome svedoče. A Sovjetska Užička republika? Šta je netačno u tome da je Krcun ulovio na Zlatiboru Gorkićevog sekretara Živojina Pvlovića koji je zverski mučen i ubijen ili slikar sa Solunskog fronta Mihajlo Milovanović koga su komunisti likvidirali sa još 300 Užičana.
A o tome šta ste radili od 1944-45., o institucionalizovanim zločinima i koncentracionim logorima za vreme informbiroa kada ste hapsili dojučerašnje drugove iz rata i rovova, drugom prilikom

kojot

pre 1 godinu

pa ni francuska tajna sluzba ne dozvoljava pristup dokumentima vezanim za atentat na ferdinanda od pre 100+ godina jer kako kazu jos uvek je veoma osetljivo. tako da samo mozete zamisliti sta je bilo u pozadini pre i posle dogadjaja i da li je sve onako kako su nas ucili???

Petar

pre 1 godinu

Pogodio je u metu u zato ovako reaguju.Tacno je da su potomci tu da od drustvene svojime naprave privatnu i postanu vlasnicka klasa.Narodu su prodali naivnu pricu, a oni su postali novi vlasnici.A tek ideoloske likvidacije...Ovde komunizam nije pao, shvatite.Cim SPS ima tolike nasledjene kvadrate, prostore i ministra policije.Sta je to?