Utorak, 07.06.2022.

21:36

Ruski car Ivan grozni bolovao od paranoje; Ženio se 8 puta, supruge davio i trovao, a neke zamonašio

Izvor: Istorijski zabavnik

Ruski car Ivan grozni bolovao od paranoje; Ženio se 8 puta, supruge davio i trovao, a neke zamonašio IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Red *

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23)

a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.
(Srdjan, 08. jun 2022 08:00)

sve si promašio. moj deda po majci je bio u kraljevoj gardi, a deda po ocu je bio partizan.
*(neutralni felš, 11. jun 2022 09:01)



Šta im vredi što su bili to što su bili kad si ti danas 100% ustaša.

neutralni felš

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23)

a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.
(Srdjan, 08. jun 2022 08:00)

sve si promašio. moj deda po majci je bio u kraljevoj gardi, a deda po ocu je bio partizan.

Lažljivi Ustašoidi na apartima

pre 1 godinu

Nadimak Grozni je dobio nakon što je pogubio sve harubatske kraljeve kroz sva ta vatikanska stoleća. Kako je kog ubio odmah mu je i grob progutao. Zato danas nemaju ni jedog. Baš grozno.

Hammer

pre 1 godinu

Hammer, 07. jun 2022 23:28

hahaha....tebra jel moguće da si ovo napisao? hahaha!


@(Hrvoje, 8. jun 2022 07:53)




Ustašoidi, zavist, šta li je?!

Aleksandar

pre 1 godinu

Neverovatno, bolovao od paranoje, a ubili mu oca, majku, dete, ženu, etc.. I kažu paranoican, pa kako posle tih dešavanja da ne budeš. BTW, jedan od većih ruskih vladara.

Komša

pre 1 godinu

@vaše ime

Uglavnom tačno.
Jedino onaj deo o njegovom učinku tokom Smutnih vremena je greška.
On je umro pre njih.Na neki način je njegova smrt i prouzrokovala Smutna vremena (mada geopolitika tog doba isto ima uticaj) jer je posle njega na presto dosao Zvonar,za kojeg se veruje da je bio "limitiran" kada su intelektualne sposobnosti u pitanju.

Tada je RPC uzdignuta na nivo Patrijaršije.Te zasluge se pripisuju jednoj od najkotroverznijih i nsjzanimljivijih ličnosti ruske istorije - Borisu Godunovu.

Što se tiče Rujrika oni su autentičnija ruska dinastija od Romanovih,koji bas dolaze na vlast posle Smutnih vremena i čiji dolazak prati i raskol u RPC posle imenovanja Patrijarha Nikona,koji je uneo izmene po diktatu Fanara (tada bili u izbeglištvu ) i uz blagoslov Romdnovih zabranio stare knjige (spaljivali) i uveo nove,štampane u Veneciji...
Što se uticaja srpskih vladara na njega tiče to je tačno - mislim i da je Crkvu jednu posvetio srpskim vladarima- svetiteljima.

Inače,možda najbesprekorniji Rujrik je Svjatoslav za kojeg mozemo reci da je "otac" imperijalne misli kod Rusa i pre formiranja ruske nacije (Vladimir).

Berliner

pre 1 godinu

Sve laz sta se pise o Ivanu Velikom. Zapravo je on od Rusije napravio imperiju, zato ne mogu da mu oproste pa ga blate.
(anakin, 07. jun 2022 22:10)

Pravu, modernu imperiju je od Rusije napravila Nemica Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst, poznatija kao carica Katarina Velika.

kratak kurs obrazovanja

pre 1 godinu

Da poznajete istoriju, a knjiga ima prilicno, znali bi kakva zverstva je cinio Car Ivan Grozni. Svome narodu. Horor filmovi bi mu pozavideli.
(Prof. istorije, 7. jun 2022 23:02)

Cinio je takva "zverstva" svom narodu, da je jednom prilikom, kad je bio umoran od zavera boljara protiv njega, abdicirao i povukao se u manastir. Boljari su sami dosli da ga mole da se vrati na vlast u strahu od seljackog ustanka, jer je Ivan dao kmetovima razne povlastice, npr da ne moze da im sudi feudalac vec samo carski sud. Naravno, kmetovi su bili uplaseni da ce boljari da im ukinu sva prava i zaista su pripremali ustanak, Ivan se vratio na presto da bi sprecio gradjanski rat. A ti manje gledaj americke propagandne filmove a vise citaj knjige pre nego sto komentarises bilo sta.

Самосвесна грађанка

pre 1 godinu

Он је у руској историји Иван Пети и и дан-данас слови за цара који је проширењу граница и економском јачању Русије учинио много доброг; једино западно од ондашњих и од садашњих граница Русије он је недуго после његове смрти означен као Иван Грозни и тај надимак нема везе са садашњим односом између Русије и Украјине.

SubmisivniDominator

pre 1 godinu

zanimljivo, Ivan je veoma znacajan za istoriju ruske drzave jer je pod njim postala carstvo, uradio je mnogo za napredak zemlje, posto je to srednji vek bio je okrutan prema svom narodu. Groznim koliko se secam su ga nazvali zapadnjaci jer su price o niegovim delima dolazile do njih.

Srdjan

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23) a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.

Zvrndov

pre 1 godinu

Oboleo je od paranoje nekako u isto vreme kada su prvi put pokušali da ga ubiju. Paranoja je u vreme Ivana i Henrija bila vrlo česta, ali bile su česte i zavere i hajke na paranoike.

observer

pre 1 godinu

Ivan je oslobodio zemlju od Tatara. Posle toga je abdicirao i vratio se ponovo na vlast željom naroda. Njegov lekar ga je lečio živom što je u ono doba bilo rasprostranjeno. Otuda psihički problemi. Tipična zapadnjačka propaganda- samo pola priče ispričaju.

Mile

pre 1 godinu

Tacno, i Engleski kraljevi su ubijali rodjenu bracu samo da bi stigli do krune, nista novo i danas je isto samo na profesionalniji nacin.

hm?

pre 1 godinu

Ivan Grozni je prvi ruski vladar koji je uspeo da titulu gospodara nametne vlasteli, ruskim boljarima i obezbedi jedinstvo ruske drzave. Nakon toga je usledilo prosirenje teritorija, ali i ogroman kulturni, naucni i tehnoloski uspon carstva. Prestonica Moskva se modernizuje i pocinje gradnja Kremlja kako danas izgleda. Medjutim, do uspeha je mogao doci samo surovoscu i beskrupuloznoscu u nacinu vladanja. Posebno je bilo tesko nadvladati boljare koji do tada nisu priznavali vrhovnu vlast cara, vec samo svoju vlast na onoj teritoriji koja im je pripadala. Nadimak Grozni je ostao upravo zbog nacina na koji je sproveo svoju vlast, a prema nekim izvorima to je ucinio dosta rano, u ranoj mladosti, cemu je doprinela nasilna smrt roditelja.

Jusa

pre 1 godinu

1. се разболела и умрла

2. отрована, не зна се поуздано налогодавац

3. изгледа отровала рођена мајка

4. замонашена

5. замонашена

6. ухваћена у прељуби и отерана у затвор

7. изгледа није ни постојала. По легенди или замонашена или ју је удавио. Понављам, по легенди.

8. га надживела.

Шта је овде толико језиво, узимајући у обзир тадашње обичаје? Цар Иван је назван Грозни јер је брутално сузбијао моћ бојара.
(Јабучило, 07. jun 2022 22:05)

1. Pouzdano utvrdio Sputnik

2. Otrovala se sama pecurkama, daleko bilo da je car imao veze sa tako necim gnusnim

3. Izgleda da si ti genijalac

4. Bambi

5. Jos jedan bambi za tebe

6. Preljuba utvrdjena nepobitno, daleko bilo da je paranoja. U zatvoru umrla posle par meseci, sama od sebe.

7. Izgleda…po legendi.

Sta je ovde jezivo? Tadasnje ‘obicaje’? Nisu to nikakvi ‘obicaji’ vec je tebi ispran mozak ruskom propagandom. Ne zna covek sta je gore, rusofili ili anglofili…ali ipak su rusofili nekako odvratniji, ako nista zbog licemerja i glorifikovanja Rusije a onda prvom prilikom tutanj na zapad kad se ukaze prilika.

dude @ vera, zavera i nevera

pre 1 godinu

jek to onaj čova, kojemu su ćerke „krstili“ sa narodom, da se ikako izbegne incest?
onaj, kome su do zadnjeg kolena prusi krojili državu (nemci za neuke)? koji je maltene na kolenima došao pruskom caru Wilhelmu, starom Fricu? taj lik?
taj car?
to plemstvo, koje se krilo po pariškim buđacima, dok su im jataci krali i palili po rusiji od oktobarske revolucije pa do uznesenja sovjeta?
ta ekipa, kojoj su deca i unuci skriveni u najmračnijim ćoškovima zapadne civilizacije..trpeći zlo zapada na privatnim jahtama, avionima, kućama i vilama.
jel to naš cilj? to je srbija? to su srbi? braća?

da

pre 1 godinu

Njega su doktori liječili sa živom što je u to vrijeme bio popularan lijek za sve bolesti i ne samo u Rusiji nego svugdje u Europi . Naravno da živa ništa ne liječi nego čovjeka dovodi do ludila. Tako da je on imao pranoju zbog doktori koji su ga krivo liječili. Što je više imao paranoju više mu žive davali. Bilo je isto tako popularno puštanje krvi što je kontraproduktivno. Tako da su nekad doktori više bile štetočine nego pomagači

srbin

pre 1 godinu

Srbija koja je obrazovana mora hitno ustati protiv neobrazovane gomile koja truje svojim komentarima sve oko sebe. Nijedan normalan Srbin nece sada okrenuti svu zvanicnu istoriju, pa izmedju ostalog i prihvatiti Ivana Groznog kao nekakvog uzornog vladara protiv koga se digao zapad, masoni i Soroš. Ko god je obrazovan ima duznost da pise komentare jer ovo sto radimo je odvratno i stice se utisak da smo svi takvi.

Hammer

pre 1 godinu

Za vreme Ivana Groznog Rusi su uspeli da poraze svoje viševekovne tlačitelje, Tatare! Nakon trijunfa nad Tatarima Rusi su ušetali u Sibir i višestruko uvećali svoju terotoriju, a tokom 36 godina vladavine ovog cara Rusija je na konto prirodnog priraštaja udvostručila svoje stanovništvo. Ivana Groznog je odgaila njegova majkina majka to jest baka po majčinoj liniji koja je bila Srpkinja, ona mu je bila dadilja. Ivan Grozni je od ove svoje bake slušao srpska narodna predanja o knezu Lazaru i Milošu Obiliću i sebe je smatrao njihovim potomkom (u duhovnom smislu), inače je Ivan po još dve svoje pradedovske linije imao dalje srpsko poreklo. Najverovatnije da je i Sibir dobio svoje ime u čast srpskog naroda, naime Ivan Grozni je zaposeo Sibir, a imao je i srpsko poreklo, baštinio je delić srpskog narodnog identiteta i najverovatnije da je vođen tom matricom u čast Srba i Srbije novoj teritoriji dao slično ime, judi na zapadu i danas često mešaju pojmove Srbija i Sibir, a u ta stara vremena zbog veće sličnosti tadašnjih jezika ova dva bliska slovenska naroda navedeni pojmovi su pri izgovoru zvučali još sličnije.

neutralni felš

pre 1 godinu

Priče za malu decu, tj. bolje rečeno zapadnjačke priče za malu decu.
(Bellator, 07. jun 2022 22:23)

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.

malo znanja ,nije na odmet

pre 1 godinu

Grozni je netacan zapadni prevod imena ovog vladara.Najblizi prevod sa ruskog bi bio Ivan Silni
(konzervativac, 07. jun 2022 21:49)

možda je bolje Ivan strašni?
ni u kom slučaju grozni ,u sadašnjem smislu te reči.

Comanche

pre 1 godinu

Ivan Strašni nije dobio taj nadimak zbog svog odnosa prema ženama.

Napomena : pobrojane mu nisu bile sve zaista i zvanično punopravne supruge.

Prof. istorije

pre 1 godinu

znači EU i Amerikanci sve ruske vođe proglasili bolesnicima.. a oni su zdravi naravno..zemljo otvori se
(paja, 07. jun 2022 22:15

Da poznajete istoriju, a knjiga ima prilicno, znali bi kakva zverstva je cinio Car Ivan Grozni. Svome narodu. Horor filmovi bi mu pozavideli.

Милош

pre 1 godinu

У посмртним остацима хемијским анализама утврђене се велике количине живе. Тадашњи доктори веровали су да са живом могу да се ублаже одређени симптоми, постоје и теорије да је трован, али оне су мање вероватне, у сваком случају нервна растројства приликом којих је и сина усмртио су директна последица живе у организму. Иван Грозни је био невероватан владар, све док нису почели да га 'лече'.

neutralni felš

pre 1 godinu

znači EU i Amerikanci sve ruske vođe proglasili bolesnicima.. a oni su zdravi naravno..zemljo otvori se
(paja, 07. jun 2022 22:15)

zaista niste čuli za legendarna dela ivana groznog? to dokazuje tezu da klasičan rusoljubac ne zna mnogo o istoriji zemlje koju tvrdi da voli... a zapravo ga sve to i ne interesuje, njemu je bitno da je to protiv zapada, onako kako on to doživljava - primitivno, mitski i kratkovido.

neutralni felš

pre 1 godinu

Sve laz sta se pise o Ivanu Velikom. Zapravo je on od Rusije napravio imperiju, zato ne mogu da mu oproste pa ga blate.
(anakin, 07. jun 2022 22:10)

jedan je car bio veliki, i zvao se petar.

Vaše ime

pre 1 godinu

Najveci i najznacajniji Rus koji je ikada ziveo. Od potlacenog i porobljenog naroda od strane Zlatne horde, rasejanog i razjedinjenog po bezbroj teritorijica, on je stvorio najvecu zemlju na svetu koja traje vekovima do dana danasnjeg. Potpuno je porazio i proterao okupatorske i veoma neprijateljske zemlje - Poljsku, Litvaniju i Svedsku, i istrebio sve katolicke misionare i pljackase. Iz nicega u Smutnim vrenima, izdigao je veliku imperiju koja je gradjena na temeljima ucenja i rada svetog Save - pravoslavnu drzavu koja pociva na tri stuba: svetovnoj vlasti(drzavi), crkvi i narodu. Na veliku zalost sve se ovo poremetilo i iskrivilo za vreme polu-germanske dinastije Romanova, pogotovo za vreme cara Petra Velikog. Bio je inace i po ocu i po majci poreklom Srbin. Najveci uzori i inspiracija su mu bili sveti Sava i Stefan Nemanja, a zivotni cilj dovrsavanje velike Dusanove ideje o stvaranju Trećeg Rima. U to vreme smo mi i Rusi pricali istim jezikom, i nasi monasi i trgovci su u sumraku zlatnog doba Srbije masovno isli u Rusiju i prenosili sve vrednosti i duhove i materijalne koje su mogli, zatim mnoga znanja, vestine, kulturu... jer je kod nas, nasa pravoslavna civilizacija cvetala i bila na svom vrhuncu. A ovaj nadimak Grozni, na engleskom Terrible, sto je jos grdje, i sve ove uzasne price o njemu dolaze iz iste kuhinje u kojoj se i mi nazalost hranimo vec preko 150 godina.

Јабучило

pre 1 godinu

1. се разболела и умрла

2. отрована, не зна се поуздано налогодавац

3. изгледа отровала рођена мајка

4. замонашена

5. замонашена

6. ухваћена у прељуби и отерана у затвор

7. изгледа није ни постојала. По легенди или замонашена или ју је удавио. Понављам, по легенди.

8. га надживела.

Шта је овде толико језиво, узимајући у обзир тадашње обичаје? Цар Иван је назван Грозни јер је брутално сузбијао моћ бојара.

pre_drag1

pre 1 godinu

Jeste on bio frik i ludak ,ali tek posle smrt svoje prve žene koja je otrovana i koju je mnogo voleo,,On je imao užasno detinjstvo,,,jer mu je otac umro kad je bio dete , a majku su mu otrovali bojari,,,i kao dete je doživljavao strašnu torturu od strane njih,,i zato ih nikad nije voleo,,posebno posle smrti prve žene jer je njih optužio da su je otrovali,,i tada pravi legendarni "opričnike",,ili već kako se izgovara,,a tada je postao baš surov

VukSev

pre 1 godinu

Gospodin Grozni je bio Silni, i razbio Bojare, Kazare i Nogai , takodje je razbio i Turke, ali nije mogao da zadrzi Krim.

Danas Nogai i dalje postoje u Rusiji i imaju pravo na svoj jezik.

chupavi

pre 1 godinu

Kada bolje procitamo tekst vidimo da i nije bio toliko okrutan prema svojim suprugama ako uzmemo u obzir duh vremena. Srednji vek je bio jako lose mesto za sve zene, a za razliku od zapadnjaka na istoku u pravoslavlju ih nisu spaljivali kao vestice...

Po svemu sudeci, doziveo je jako nesrecnu ljubav sa prvom suprugom koja je umrla pod nerazjasnjenim okolnostima, da bi ga nakon toga sledila jos tuznina sudbuna. Ako verujemo ovom izvoru, nekoliko zena mu je otrovano, neke su zaonasene a jedna mozda nije ni postojala.

Inace on je prozvan Ivan Grozni (the terible) od strane zapadnjaka jer im nije bio narocito naklonjen i bioje vise okrenut ruskim i pravoslavnim tradicionalnim vrednostima. Njegova suprotnost je Petar I Romanov Veliki (the great) koji je bio previse okrenut zapadu i hteo je da modernizuje Rusiju po uzoru zapadnjackih drzava...

Jos jedna interesantna cinjenica za Ivana Groznog je da je bio ponosan na svoje nemanjicko poreklo i rado je isticao da je u rodbinskoj vezi sa slavnom srpskom dinastijom.

C i n i k

pre 1 godinu

Ok, da osudimo i samo postojanje RUS, ovako je pomalo komicno...
Ispada da su srednjevekovni vladari po Evropi bili med i mleko a ruski zlo ?

Јабучило

pre 1 godinu

Ivan Grozni je netacan zapadni prevod imena ovog vladara.Najblizi prevod sa ruskog bi bio Ivan Silni
(konzervativac, 07. jun 2022 21:49)

Свиреп, суров, жесток. Приде, олуја је "гроза".

Uzi

pre 1 godinu

Rusi su u istoriji imali mnogo pogubnih po svoj narod istorijskih ličnosti. Ovaj je lud, ali je Staljin broj 1.
(

Ovome je Staljin idol.
Kad koji grad osvoje u Ukrajini, postavljaju Staljinovu bistu.

Ukinuo komisiju za traganje ubijenih pod Staljinom....

Zatvorio sponem park nastradalima od Staljinovih egzekucija itd , itd...

Нарциса зец

pre 1 godinu

Прочитајте књигу "Руски цареви и императори" Едиције Русија па ћете добити мало веродостојније и боље податке о овом владару.

Јабучило

pre 1 godinu

1. се разболела и умрла

2. отрована, не зна се поуздано налогодавац

3. изгледа отровала рођена мајка

4. замонашена

5. замонашена

6. ухваћена у прељуби и отерана у затвор

7. изгледа није ни постојала. По легенди или замонашена или ју је удавио. Понављам, по легенди.

8. га надживела.

Шта је овде толико језиво, узимајући у обзир тадашње обичаје? Цар Иван је назван Грозни јер је брутално сузбијао моћ бојара.

Vaše ime

pre 1 godinu

Najveci i najznacajniji Rus koji je ikada ziveo. Od potlacenog i porobljenog naroda od strane Zlatne horde, rasejanog i razjedinjenog po bezbroj teritorijica, on je stvorio najvecu zemlju na svetu koja traje vekovima do dana danasnjeg. Potpuno je porazio i proterao okupatorske i veoma neprijateljske zemlje - Poljsku, Litvaniju i Svedsku, i istrebio sve katolicke misionare i pljackase. Iz nicega u Smutnim vrenima, izdigao je veliku imperiju koja je gradjena na temeljima ucenja i rada svetog Save - pravoslavnu drzavu koja pociva na tri stuba: svetovnoj vlasti(drzavi), crkvi i narodu. Na veliku zalost sve se ovo poremetilo i iskrivilo za vreme polu-germanske dinastije Romanova, pogotovo za vreme cara Petra Velikog. Bio je inace i po ocu i po majci poreklom Srbin. Najveci uzori i inspiracija su mu bili sveti Sava i Stefan Nemanja, a zivotni cilj dovrsavanje velike Dusanove ideje o stvaranju Trećeg Rima. U to vreme smo mi i Rusi pricali istim jezikom, i nasi monasi i trgovci su u sumraku zlatnog doba Srbije masovno isli u Rusiju i prenosili sve vrednosti i duhove i materijalne koje su mogli, zatim mnoga znanja, vestine, kulturu... jer je kod nas, nasa pravoslavna civilizacija cvetala i bila na svom vrhuncu. A ovaj nadimak Grozni, na engleskom Terrible, sto je jos grdje, i sve ove uzasne price o njemu dolaze iz iste kuhinje u kojoj se i mi nazalost hranimo vec preko 150 godina.

Hammer

pre 1 godinu

Za vreme Ivana Groznog Rusi su uspeli da poraze svoje viševekovne tlačitelje, Tatare! Nakon trijunfa nad Tatarima Rusi su ušetali u Sibir i višestruko uvećali svoju terotoriju, a tokom 36 godina vladavine ovog cara Rusija je na konto prirodnog priraštaja udvostručila svoje stanovništvo. Ivana Groznog je odgaila njegova majkina majka to jest baka po majčinoj liniji koja je bila Srpkinja, ona mu je bila dadilja. Ivan Grozni je od ove svoje bake slušao srpska narodna predanja o knezu Lazaru i Milošu Obiliću i sebe je smatrao njihovim potomkom (u duhovnom smislu), inače je Ivan po još dve svoje pradedovske linije imao dalje srpsko poreklo. Najverovatnije da je i Sibir dobio svoje ime u čast srpskog naroda, naime Ivan Grozni je zaposeo Sibir, a imao je i srpsko poreklo, baštinio je delić srpskog narodnog identiteta i najverovatnije da je vođen tom matricom u čast Srba i Srbije novoj teritoriji dao slično ime, judi na zapadu i danas često mešaju pojmove Srbija i Sibir, a u ta stara vremena zbog veće sličnosti tadašnjih jezika ova dva bliska slovenska naroda navedeni pojmovi su pri izgovoru zvučali još sličnije.

pre_drag1

pre 1 godinu

Jeste on bio frik i ludak ,ali tek posle smrt svoje prve žene koja je otrovana i koju je mnogo voleo,,On je imao užasno detinjstvo,,,jer mu je otac umro kad je bio dete , a majku su mu otrovali bojari,,,i kao dete je doživljavao strašnu torturu od strane njih,,i zato ih nikad nije voleo,,posebno posle smrti prve žene jer je njih optužio da su je otrovali,,i tada pravi legendarni "opričnike",,ili već kako se izgovara,,a tada je postao baš surov

neutralni felš

pre 1 godinu

Priče za malu decu, tj. bolje rečeno zapadnjačke priče za malu decu.
(Bellator, 07. jun 2022 22:23)

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.

neutralni felš

pre 1 godinu

znači EU i Amerikanci sve ruske vođe proglasili bolesnicima.. a oni su zdravi naravno..zemljo otvori se
(paja, 07. jun 2022 22:15)

zaista niste čuli za legendarna dela ivana groznog? to dokazuje tezu da klasičan rusoljubac ne zna mnogo o istoriji zemlje koju tvrdi da voli... a zapravo ga sve to i ne interesuje, njemu je bitno da je to protiv zapada, onako kako on to doživljava - primitivno, mitski i kratkovido.

Милош

pre 1 godinu

У посмртним остацима хемијским анализама утврђене се велике количине живе. Тадашњи доктори веровали су да са живом могу да се ублаже одређени симптоми, постоје и теорије да је трован, али оне су мање вероватне, у сваком случају нервна растројства приликом којих је и сина усмртио су директна последица живе у организму. Иван Грозни је био невероватан владар, све док нису почели да га 'лече'.

Нарциса зец

pre 1 godinu

Прочитајте књигу "Руски цареви и императори" Едиције Русија па ћете добити мало веродостојније и боље податке о овом владару.

malo znanja ,nije na odmet

pre 1 godinu

Grozni je netacan zapadni prevod imena ovog vladara.Najblizi prevod sa ruskog bi bio Ivan Silni
(konzervativac, 07. jun 2022 21:49)

možda je bolje Ivan strašni?
ni u kom slučaju grozni ,u sadašnjem smislu te reči.

neutralni felš

pre 1 godinu

Sve laz sta se pise o Ivanu Velikom. Zapravo je on od Rusije napravio imperiju, zato ne mogu da mu oproste pa ga blate.
(anakin, 07. jun 2022 22:10)

jedan je car bio veliki, i zvao se petar.

chupavi

pre 1 godinu

Kada bolje procitamo tekst vidimo da i nije bio toliko okrutan prema svojim suprugama ako uzmemo u obzir duh vremena. Srednji vek je bio jako lose mesto za sve zene, a za razliku od zapadnjaka na istoku u pravoslavlju ih nisu spaljivali kao vestice...

Po svemu sudeci, doziveo je jako nesrecnu ljubav sa prvom suprugom koja je umrla pod nerazjasnjenim okolnostima, da bi ga nakon toga sledila jos tuznina sudbuna. Ako verujemo ovom izvoru, nekoliko zena mu je otrovano, neke su zaonasene a jedna mozda nije ni postojala.

Inace on je prozvan Ivan Grozni (the terible) od strane zapadnjaka jer im nije bio narocito naklonjen i bioje vise okrenut ruskim i pravoslavnim tradicionalnim vrednostima. Njegova suprotnost je Petar I Romanov Veliki (the great) koji je bio previse okrenut zapadu i hteo je da modernizuje Rusiju po uzoru zapadnjackih drzava...

Jos jedna interesantna cinjenica za Ivana Groznog je da je bio ponosan na svoje nemanjicko poreklo i rado je isticao da je u rodbinskoj vezi sa slavnom srpskom dinastijom.

C i n i k

pre 1 godinu

Ok, da osudimo i samo postojanje RUS, ovako je pomalo komicno...
Ispada da su srednjevekovni vladari po Evropi bili med i mleko a ruski zlo ?

Јабучило

pre 1 godinu

Ivan Grozni je netacan zapadni prevod imena ovog vladara.Najblizi prevod sa ruskog bi bio Ivan Silni
(konzervativac, 07. jun 2022 21:49)

Свиреп, суров, жесток. Приде, олуја је "гроза".

Comanche

pre 1 godinu

Ivan Strašni nije dobio taj nadimak zbog svog odnosa prema ženama.

Napomena : pobrojane mu nisu bile sve zaista i zvanično punopravne supruge.

VukSev

pre 1 godinu

Gospodin Grozni je bio Silni, i razbio Bojare, Kazare i Nogai , takodje je razbio i Turke, ali nije mogao da zadrzi Krim.

Danas Nogai i dalje postoje u Rusiji i imaju pravo na svoj jezik.

Prof. istorije

pre 1 godinu

znači EU i Amerikanci sve ruske vođe proglasili bolesnicima.. a oni su zdravi naravno..zemljo otvori se
(paja, 07. jun 2022 22:15

Da poznajete istoriju, a knjiga ima prilicno, znali bi kakva zverstva je cinio Car Ivan Grozni. Svome narodu. Horor filmovi bi mu pozavideli.

Uzi

pre 1 godinu

Rusi su u istoriji imali mnogo pogubnih po svoj narod istorijskih ličnosti. Ovaj je lud, ali je Staljin broj 1.
(

Ovome je Staljin idol.
Kad koji grad osvoje u Ukrajini, postavljaju Staljinovu bistu.

Ukinuo komisiju za traganje ubijenih pod Staljinom....

Zatvorio sponem park nastradalima od Staljinovih egzekucija itd , itd...

Aleksandar

pre 1 godinu

Neverovatno, bolovao od paranoje, a ubili mu oca, majku, dete, ženu, etc.. I kažu paranoican, pa kako posle tih dešavanja da ne budeš. BTW, jedan od većih ruskih vladara.

Berliner

pre 1 godinu

Sve laz sta se pise o Ivanu Velikom. Zapravo je on od Rusije napravio imperiju, zato ne mogu da mu oproste pa ga blate.
(anakin, 07. jun 2022 22:10)

Pravu, modernu imperiju je od Rusije napravila Nemica Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst, poznatija kao carica Katarina Velika.

kratak kurs obrazovanja

pre 1 godinu

Da poznajete istoriju, a knjiga ima prilicno, znali bi kakva zverstva je cinio Car Ivan Grozni. Svome narodu. Horor filmovi bi mu pozavideli.
(Prof. istorije, 7. jun 2022 23:02)

Cinio je takva "zverstva" svom narodu, da je jednom prilikom, kad je bio umoran od zavera boljara protiv njega, abdicirao i povukao se u manastir. Boljari su sami dosli da ga mole da se vrati na vlast u strahu od seljackog ustanka, jer je Ivan dao kmetovima razne povlastice, npr da ne moze da im sudi feudalac vec samo carski sud. Naravno, kmetovi su bili uplaseni da ce boljari da im ukinu sva prava i zaista su pripremali ustanak, Ivan se vratio na presto da bi sprecio gradjanski rat. A ti manje gledaj americke propagandne filmove a vise citaj knjige pre nego sto komentarises bilo sta.

hm?

pre 1 godinu

Ivan Grozni je prvi ruski vladar koji je uspeo da titulu gospodara nametne vlasteli, ruskim boljarima i obezbedi jedinstvo ruske drzave. Nakon toga je usledilo prosirenje teritorija, ali i ogroman kulturni, naucni i tehnoloski uspon carstva. Prestonica Moskva se modernizuje i pocinje gradnja Kremlja kako danas izgleda. Medjutim, do uspeha je mogao doci samo surovoscu i beskrupuloznoscu u nacinu vladanja. Posebno je bilo tesko nadvladati boljare koji do tada nisu priznavali vrhovnu vlast cara, vec samo svoju vlast na onoj teritoriji koja im je pripadala. Nadimak Grozni je ostao upravo zbog nacina na koji je sproveo svoju vlast, a prema nekim izvorima to je ucinio dosta rano, u ranoj mladosti, cemu je doprinela nasilna smrt roditelja.

observer

pre 1 godinu

Ivan je oslobodio zemlju od Tatara. Posle toga je abdicirao i vratio se ponovo na vlast željom naroda. Njegov lekar ga je lečio živom što je u ono doba bilo rasprostranjeno. Otuda psihički problemi. Tipična zapadnjačka propaganda- samo pola priče ispričaju.

Самосвесна грађанка

pre 1 godinu

Он је у руској историји Иван Пети и и дан-данас слови за цара који је проширењу граница и економском јачању Русије учинио много доброг; једино западно од ондашњих и од садашњих граница Русије он је недуго после његове смрти означен као Иван Грозни и тај надимак нема везе са садашњим односом између Русије и Украјине.

srbin

pre 1 godinu

Srbija koja je obrazovana mora hitno ustati protiv neobrazovane gomile koja truje svojim komentarima sve oko sebe. Nijedan normalan Srbin nece sada okrenuti svu zvanicnu istoriju, pa izmedju ostalog i prihvatiti Ivana Groznog kao nekakvog uzornog vladara protiv koga se digao zapad, masoni i Soroš. Ko god je obrazovan ima duznost da pise komentare jer ovo sto radimo je odvratno i stice se utisak da smo svi takvi.

da

pre 1 godinu

Njega su doktori liječili sa živom što je u to vrijeme bio popularan lijek za sve bolesti i ne samo u Rusiji nego svugdje u Europi . Naravno da živa ništa ne liječi nego čovjeka dovodi do ludila. Tako da je on imao pranoju zbog doktori koji su ga krivo liječili. Što je više imao paranoju više mu žive davali. Bilo je isto tako popularno puštanje krvi što je kontraproduktivno. Tako da su nekad doktori više bile štetočine nego pomagači

Jusa

pre 1 godinu

1. се разболела и умрла

2. отрована, не зна се поуздано налогодавац

3. изгледа отровала рођена мајка

4. замонашена

5. замонашена

6. ухваћена у прељуби и отерана у затвор

7. изгледа није ни постојала. По легенди или замонашена или ју је удавио. Понављам, по легенди.

8. га надживела.

Шта је овде толико језиво, узимајући у обзир тадашње обичаје? Цар Иван је назван Грозни јер је брутално сузбијао моћ бојара.
(Јабучило, 07. jun 2022 22:05)

1. Pouzdano utvrdio Sputnik

2. Otrovala se sama pecurkama, daleko bilo da je car imao veze sa tako necim gnusnim

3. Izgleda da si ti genijalac

4. Bambi

5. Jos jedan bambi za tebe

6. Preljuba utvrdjena nepobitno, daleko bilo da je paranoja. U zatvoru umrla posle par meseci, sama od sebe.

7. Izgleda…po legendi.

Sta je ovde jezivo? Tadasnje ‘obicaje’? Nisu to nikakvi ‘obicaji’ vec je tebi ispran mozak ruskom propagandom. Ne zna covek sta je gore, rusofili ili anglofili…ali ipak su rusofili nekako odvratniji, ako nista zbog licemerja i glorifikovanja Rusije a onda prvom prilikom tutanj na zapad kad se ukaze prilika.

Mile

pre 1 godinu

Tacno, i Engleski kraljevi su ubijali rodjenu bracu samo da bi stigli do krune, nista novo i danas je isto samo na profesionalniji nacin.

dude @ vera, zavera i nevera

pre 1 godinu

jek to onaj čova, kojemu su ćerke „krstili“ sa narodom, da se ikako izbegne incest?
onaj, kome su do zadnjeg kolena prusi krojili državu (nemci za neuke)? koji je maltene na kolenima došao pruskom caru Wilhelmu, starom Fricu? taj lik?
taj car?
to plemstvo, koje se krilo po pariškim buđacima, dok su im jataci krali i palili po rusiji od oktobarske revolucije pa do uznesenja sovjeta?
ta ekipa, kojoj su deca i unuci skriveni u najmračnijim ćoškovima zapadne civilizacije..trpeći zlo zapada na privatnim jahtama, avionima, kućama i vilama.
jel to naš cilj? to je srbija? to su srbi? braća?

Srdjan

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23) a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.

Zvrndov

pre 1 godinu

Oboleo je od paranoje nekako u isto vreme kada su prvi put pokušali da ga ubiju. Paranoja je u vreme Ivana i Henrija bila vrlo česta, ali bile su česte i zavere i hajke na paranoike.

SubmisivniDominator

pre 1 godinu

zanimljivo, Ivan je veoma znacajan za istoriju ruske drzave jer je pod njim postala carstvo, uradio je mnogo za napredak zemlje, posto je to srednji vek bio je okrutan prema svom narodu. Groznim koliko se secam su ga nazvali zapadnjaci jer su price o niegovim delima dolazile do njih.

Hammer

pre 1 godinu

Hammer, 07. jun 2022 23:28

hahaha....tebra jel moguće da si ovo napisao? hahaha!


@(Hrvoje, 8. jun 2022 07:53)




Ustašoidi, zavist, šta li je?!

Lažljivi Ustašoidi na apartima

pre 1 godinu

Nadimak Grozni je dobio nakon što je pogubio sve harubatske kraljeve kroz sva ta vatikanska stoleća. Kako je kog ubio odmah mu je i grob progutao. Zato danas nemaju ni jedog. Baš grozno.

Komša

pre 1 godinu

@vaše ime

Uglavnom tačno.
Jedino onaj deo o njegovom učinku tokom Smutnih vremena je greška.
On je umro pre njih.Na neki način je njegova smrt i prouzrokovala Smutna vremena (mada geopolitika tog doba isto ima uticaj) jer je posle njega na presto dosao Zvonar,za kojeg se veruje da je bio "limitiran" kada su intelektualne sposobnosti u pitanju.

Tada je RPC uzdignuta na nivo Patrijaršije.Te zasluge se pripisuju jednoj od najkotroverznijih i nsjzanimljivijih ličnosti ruske istorije - Borisu Godunovu.

Što se tiče Rujrika oni su autentičnija ruska dinastija od Romanovih,koji bas dolaze na vlast posle Smutnih vremena i čiji dolazak prati i raskol u RPC posle imenovanja Patrijarha Nikona,koji je uneo izmene po diktatu Fanara (tada bili u izbeglištvu ) i uz blagoslov Romdnovih zabranio stare knjige (spaljivali) i uveo nove,štampane u Veneciji...
Što se uticaja srpskih vladara na njega tiče to je tačno - mislim i da je Crkvu jednu posvetio srpskim vladarima- svetiteljima.

Inače,možda najbesprekorniji Rujrik je Svjatoslav za kojeg mozemo reci da je "otac" imperijalne misli kod Rusa i pre formiranja ruske nacije (Vladimir).

neutralni felš

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23)

a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.
(Srdjan, 08. jun 2022 08:00)

sve si promašio. moj deda po majci je bio u kraljevoj gardi, a deda po ocu je bio partizan.

Red *

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23)

a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.
(Srdjan, 08. jun 2022 08:00)

sve si promašio. moj deda po majci je bio u kraljevoj gardi, a deda po ocu je bio partizan.
*(neutralni felš, 11. jun 2022 09:01)



Šta im vredi što su bili to što su bili kad si ti danas 100% ustaša.

Hammer

pre 1 godinu

Za vreme Ivana Groznog Rusi su uspeli da poraze svoje viševekovne tlačitelje, Tatare! Nakon trijunfa nad Tatarima Rusi su ušetali u Sibir i višestruko uvećali svoju terotoriju, a tokom 36 godina vladavine ovog cara Rusija je na konto prirodnog priraštaja udvostručila svoje stanovništvo. Ivana Groznog je odgaila njegova majkina majka to jest baka po majčinoj liniji koja je bila Srpkinja, ona mu je bila dadilja. Ivan Grozni je od ove svoje bake slušao srpska narodna predanja o knezu Lazaru i Milošu Obiliću i sebe je smatrao njihovim potomkom (u duhovnom smislu), inače je Ivan po još dve svoje pradedovske linije imao dalje srpsko poreklo. Najverovatnije da je i Sibir dobio svoje ime u čast srpskog naroda, naime Ivan Grozni je zaposeo Sibir, a imao je i srpsko poreklo, baštinio je delić srpskog narodnog identiteta i najverovatnije da je vođen tom matricom u čast Srba i Srbije novoj teritoriji dao slično ime, judi na zapadu i danas često mešaju pojmove Srbija i Sibir, a u ta stara vremena zbog veće sličnosti tadašnjih jezika ova dva bliska slovenska naroda navedeni pojmovi su pri izgovoru zvučali još sličnije.

neutralni felš

pre 1 godinu

znači EU i Amerikanci sve ruske vođe proglasili bolesnicima.. a oni su zdravi naravno..zemljo otvori se
(paja, 07. jun 2022 22:15)

zaista niste čuli za legendarna dela ivana groznog? to dokazuje tezu da klasičan rusoljubac ne zna mnogo o istoriji zemlje koju tvrdi da voli... a zapravo ga sve to i ne interesuje, njemu je bitno da je to protiv zapada, onako kako on to doživljava - primitivno, mitski i kratkovido.

Vaše ime

pre 1 godinu

Najveci i najznacajniji Rus koji je ikada ziveo. Od potlacenog i porobljenog naroda od strane Zlatne horde, rasejanog i razjedinjenog po bezbroj teritorijica, on je stvorio najvecu zemlju na svetu koja traje vekovima do dana danasnjeg. Potpuno je porazio i proterao okupatorske i veoma neprijateljske zemlje - Poljsku, Litvaniju i Svedsku, i istrebio sve katolicke misionare i pljackase. Iz nicega u Smutnim vrenima, izdigao je veliku imperiju koja je gradjena na temeljima ucenja i rada svetog Save - pravoslavnu drzavu koja pociva na tri stuba: svetovnoj vlasti(drzavi), crkvi i narodu. Na veliku zalost sve se ovo poremetilo i iskrivilo za vreme polu-germanske dinastije Romanova, pogotovo za vreme cara Petra Velikog. Bio je inace i po ocu i po majci poreklom Srbin. Najveci uzori i inspiracija su mu bili sveti Sava i Stefan Nemanja, a zivotni cilj dovrsavanje velike Dusanove ideje o stvaranju Trećeg Rima. U to vreme smo mi i Rusi pricali istim jezikom, i nasi monasi i trgovci su u sumraku zlatnog doba Srbije masovno isli u Rusiju i prenosili sve vrednosti i duhove i materijalne koje su mogli, zatim mnoga znanja, vestine, kulturu... jer je kod nas, nasa pravoslavna civilizacija cvetala i bila na svom vrhuncu. A ovaj nadimak Grozni, na engleskom Terrible, sto je jos grdje, i sve ove uzasne price o njemu dolaze iz iste kuhinje u kojoj se i mi nazalost hranimo vec preko 150 godina.

Prof. istorije

pre 1 godinu

znači EU i Amerikanci sve ruske vođe proglasili bolesnicima.. a oni su zdravi naravno..zemljo otvori se
(paja, 07. jun 2022 22:15

Da poznajete istoriju, a knjiga ima prilicno, znali bi kakva zverstva je cinio Car Ivan Grozni. Svome narodu. Horor filmovi bi mu pozavideli.

neutralni felš

pre 1 godinu

Priče za malu decu, tj. bolje rečeno zapadnjačke priče za malu decu.
(Bellator, 07. jun 2022 22:23)

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.

Uzi

pre 1 godinu

Rusi su u istoriji imali mnogo pogubnih po svoj narod istorijskih ličnosti. Ovaj je lud, ali je Staljin broj 1.
(

Ovome je Staljin idol.
Kad koji grad osvoje u Ukrajini, postavljaju Staljinovu bistu.

Ukinuo komisiju za traganje ubijenih pod Staljinom....

Zatvorio sponem park nastradalima od Staljinovih egzekucija itd , itd...

neutralni felš

pre 1 godinu

Sve laz sta se pise o Ivanu Velikom. Zapravo je on od Rusije napravio imperiju, zato ne mogu da mu oproste pa ga blate.
(anakin, 07. jun 2022 22:10)

jedan je car bio veliki, i zvao se petar.

C i n i k

pre 1 godinu

Ok, da osudimo i samo postojanje RUS, ovako je pomalo komicno...
Ispada da su srednjevekovni vladari po Evropi bili med i mleko a ruski zlo ?

Јабучило

pre 1 godinu

1. се разболела и умрла

2. отрована, не зна се поуздано налогодавац

3. изгледа отровала рођена мајка

4. замонашена

5. замонашена

6. ухваћена у прељуби и отерана у затвор

7. изгледа није ни постојала. По легенди или замонашена или ју је удавио. Понављам, по легенди.

8. га надживела.

Шта је овде толико језиво, узимајући у обзир тадашње обичаје? Цар Иван је назван Грозни јер је брутално сузбијао моћ бојара.

chupavi

pre 1 godinu

Kada bolje procitamo tekst vidimo da i nije bio toliko okrutan prema svojim suprugama ako uzmemo u obzir duh vremena. Srednji vek je bio jako lose mesto za sve zene, a za razliku od zapadnjaka na istoku u pravoslavlju ih nisu spaljivali kao vestice...

Po svemu sudeci, doziveo je jako nesrecnu ljubav sa prvom suprugom koja je umrla pod nerazjasnjenim okolnostima, da bi ga nakon toga sledila jos tuznina sudbuna. Ako verujemo ovom izvoru, nekoliko zena mu je otrovano, neke su zaonasene a jedna mozda nije ni postojala.

Inace on je prozvan Ivan Grozni (the terible) od strane zapadnjaka jer im nije bio narocito naklonjen i bioje vise okrenut ruskim i pravoslavnim tradicionalnim vrednostima. Njegova suprotnost je Petar I Romanov Veliki (the great) koji je bio previse okrenut zapadu i hteo je da modernizuje Rusiju po uzoru zapadnjackih drzava...

Jos jedna interesantna cinjenica za Ivana Groznog je da je bio ponosan na svoje nemanjicko poreklo i rado je isticao da je u rodbinskoj vezi sa slavnom srpskom dinastijom.

Јабучило

pre 1 godinu

Ivan Grozni je netacan zapadni prevod imena ovog vladara.Najblizi prevod sa ruskog bi bio Ivan Silni
(konzervativac, 07. jun 2022 21:49)

Свиреп, суров, жесток. Приде, олуја је "гроза".

malo znanja ,nije na odmet

pre 1 godinu

Grozni je netacan zapadni prevod imena ovog vladara.Najblizi prevod sa ruskog bi bio Ivan Silni
(konzervativac, 07. jun 2022 21:49)

možda je bolje Ivan strašni?
ni u kom slučaju grozni ,u sadašnjem smislu te reči.

Нарциса зец

pre 1 godinu

Прочитајте књигу "Руски цареви и императори" Едиције Русија па ћете добити мало веродостојније и боље податке о овом владару.

VukSev

pre 1 godinu

Gospodin Grozni je bio Silni, i razbio Bojare, Kazare i Nogai , takodje je razbio i Turke, ali nije mogao da zadrzi Krim.

Danas Nogai i dalje postoje u Rusiji i imaju pravo na svoj jezik.

Comanche

pre 1 godinu

Ivan Strašni nije dobio taj nadimak zbog svog odnosa prema ženama.

Napomena : pobrojane mu nisu bile sve zaista i zvanično punopravne supruge.

Lažljivi Ustašoidi na apartima

pre 1 godinu

Nadimak Grozni je dobio nakon što je pogubio sve harubatske kraljeve kroz sva ta vatikanska stoleća. Kako je kog ubio odmah mu je i grob progutao. Zato danas nemaju ni jedog. Baš grozno.

Милош

pre 1 godinu

У посмртним остацима хемијским анализама утврђене се велике количине живе. Тадашњи доктори веровали су да са живом могу да се ублаже одређени симптоми, постоје и теорије да је трован, али оне су мање вероватне, у сваком случају нервна растројства приликом којих је и сина усмртио су директна последица живе у организму. Иван Грозни је био невероватан владар, све док нису почели да га 'лече'.

Jusa

pre 1 godinu

1. се разболела и умрла

2. отрована, не зна се поуздано налогодавац

3. изгледа отровала рођена мајка

4. замонашена

5. замонашена

6. ухваћена у прељуби и отерана у затвор

7. изгледа није ни постојала. По легенди или замонашена или ју је удавио. Понављам, по легенди.

8. га надживела.

Шта је овде толико језиво, узимајући у обзир тадашње обичаје? Цар Иван је назван Грозни јер је брутално сузбијао моћ бојара.
(Јабучило, 07. jun 2022 22:05)

1. Pouzdano utvrdio Sputnik

2. Otrovala se sama pecurkama, daleko bilo da je car imao veze sa tako necim gnusnim

3. Izgleda da si ti genijalac

4. Bambi

5. Jos jedan bambi za tebe

6. Preljuba utvrdjena nepobitno, daleko bilo da je paranoja. U zatvoru umrla posle par meseci, sama od sebe.

7. Izgleda…po legendi.

Sta je ovde jezivo? Tadasnje ‘obicaje’? Nisu to nikakvi ‘obicaji’ vec je tebi ispran mozak ruskom propagandom. Ne zna covek sta je gore, rusofili ili anglofili…ali ipak su rusofili nekako odvratniji, ako nista zbog licemerja i glorifikovanja Rusije a onda prvom prilikom tutanj na zapad kad se ukaze prilika.

pre_drag1

pre 1 godinu

Jeste on bio frik i ludak ,ali tek posle smrt svoje prve žene koja je otrovana i koju je mnogo voleo,,On je imao užasno detinjstvo,,,jer mu je otac umro kad je bio dete , a majku su mu otrovali bojari,,,i kao dete je doživljavao strašnu torturu od strane njih,,i zato ih nikad nije voleo,,posebno posle smrti prve žene jer je njih optužio da su je otrovali,,i tada pravi legendarni "opričnike",,ili već kako se izgovara,,a tada je postao baš surov

dude @ vera, zavera i nevera

pre 1 godinu

jek to onaj čova, kojemu su ćerke „krstili“ sa narodom, da se ikako izbegne incest?
onaj, kome su do zadnjeg kolena prusi krojili državu (nemci za neuke)? koji je maltene na kolenima došao pruskom caru Wilhelmu, starom Fricu? taj lik?
taj car?
to plemstvo, koje se krilo po pariškim buđacima, dok su im jataci krali i palili po rusiji od oktobarske revolucije pa do uznesenja sovjeta?
ta ekipa, kojoj su deca i unuci skriveni u najmračnijim ćoškovima zapadne civilizacije..trpeći zlo zapada na privatnim jahtama, avionima, kućama i vilama.
jel to naš cilj? to je srbija? to su srbi? braća?

Srdjan

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23) a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.

kratak kurs obrazovanja

pre 1 godinu

Da poznajete istoriju, a knjiga ima prilicno, znali bi kakva zverstva je cinio Car Ivan Grozni. Svome narodu. Horor filmovi bi mu pozavideli.
(Prof. istorije, 7. jun 2022 23:02)

Cinio je takva "zverstva" svom narodu, da je jednom prilikom, kad je bio umoran od zavera boljara protiv njega, abdicirao i povukao se u manastir. Boljari su sami dosli da ga mole da se vrati na vlast u strahu od seljackog ustanka, jer je Ivan dao kmetovima razne povlastice, npr da ne moze da im sudi feudalac vec samo carski sud. Naravno, kmetovi su bili uplaseni da ce boljari da im ukinu sva prava i zaista su pripremali ustanak, Ivan se vratio na presto da bi sprecio gradjanski rat. A ti manje gledaj americke propagandne filmove a vise citaj knjige pre nego sto komentarises bilo sta.

Berliner

pre 1 godinu

Sve laz sta se pise o Ivanu Velikom. Zapravo je on od Rusije napravio imperiju, zato ne mogu da mu oproste pa ga blate.
(anakin, 07. jun 2022 22:10)

Pravu, modernu imperiju je od Rusije napravila Nemica Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst, poznatija kao carica Katarina Velika.

observer

pre 1 godinu

Ivan je oslobodio zemlju od Tatara. Posle toga je abdicirao i vratio se ponovo na vlast željom naroda. Njegov lekar ga je lečio živom što je u ono doba bilo rasprostranjeno. Otuda psihički problemi. Tipična zapadnjačka propaganda- samo pola priče ispričaju.

Hammer

pre 1 godinu

Hammer, 07. jun 2022 23:28

hahaha....tebra jel moguće da si ovo napisao? hahaha!


@(Hrvoje, 8. jun 2022 07:53)




Ustašoidi, zavist, šta li je?!

SubmisivniDominator

pre 1 godinu

zanimljivo, Ivan je veoma znacajan za istoriju ruske drzave jer je pod njim postala carstvo, uradio je mnogo za napredak zemlje, posto je to srednji vek bio je okrutan prema svom narodu. Groznim koliko se secam su ga nazvali zapadnjaci jer su price o niegovim delima dolazile do njih.

Самосвесна грађанка

pre 1 godinu

Он је у руској историји Иван Пети и и дан-данас слови за цара који је проширењу граница и економском јачању Русије учинио много доброг; једино западно од ондашњих и од садашњих граница Русије он је недуго после његове смрти означен као Иван Грозни и тај надимак нема везе са садашњим односом између Русије и Украјине.

neutralni felš

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23)

a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.
(Srdjan, 08. jun 2022 08:00)

sve si promašio. moj deda po majci je bio u kraljevoj gardi, a deda po ocu je bio partizan.

Red *

pre 1 godinu

ložiš se na državu čiju istoriju ne poznaješ, to ni mala deca ne rade.
(neutralni felš, 7. jun 2022 23:23)

a ti kao poznajes istoriju? Poznajes ono sto ti je deda pricao dok je bio na istocnom frontu! Kakav deda takav unuk.
(Srdjan, 08. jun 2022 08:00)

sve si promašio. moj deda po majci je bio u kraljevoj gardi, a deda po ocu je bio partizan.
*(neutralni felš, 11. jun 2022 09:01)



Šta im vredi što su bili to što su bili kad si ti danas 100% ustaša.

hm?

pre 1 godinu

Ivan Grozni je prvi ruski vladar koji je uspeo da titulu gospodara nametne vlasteli, ruskim boljarima i obezbedi jedinstvo ruske drzave. Nakon toga je usledilo prosirenje teritorija, ali i ogroman kulturni, naucni i tehnoloski uspon carstva. Prestonica Moskva se modernizuje i pocinje gradnja Kremlja kako danas izgleda. Medjutim, do uspeha je mogao doci samo surovoscu i beskrupuloznoscu u nacinu vladanja. Posebno je bilo tesko nadvladati boljare koji do tada nisu priznavali vrhovnu vlast cara, vec samo svoju vlast na onoj teritoriji koja im je pripadala. Nadimak Grozni je ostao upravo zbog nacina na koji je sproveo svoju vlast, a prema nekim izvorima to je ucinio dosta rano, u ranoj mladosti, cemu je doprinela nasilna smrt roditelja.

Mile

pre 1 godinu

Tacno, i Engleski kraljevi su ubijali rodjenu bracu samo da bi stigli do krune, nista novo i danas je isto samo na profesionalniji nacin.

Aleksandar

pre 1 godinu

Neverovatno, bolovao od paranoje, a ubili mu oca, majku, dete, ženu, etc.. I kažu paranoican, pa kako posle tih dešavanja da ne budeš. BTW, jedan od većih ruskih vladara.

srbin

pre 1 godinu

Srbija koja je obrazovana mora hitno ustati protiv neobrazovane gomile koja truje svojim komentarima sve oko sebe. Nijedan normalan Srbin nece sada okrenuti svu zvanicnu istoriju, pa izmedju ostalog i prihvatiti Ivana Groznog kao nekakvog uzornog vladara protiv koga se digao zapad, masoni i Soroš. Ko god je obrazovan ima duznost da pise komentare jer ovo sto radimo je odvratno i stice se utisak da smo svi takvi.

da

pre 1 godinu

Njega su doktori liječili sa živom što je u to vrijeme bio popularan lijek za sve bolesti i ne samo u Rusiji nego svugdje u Europi . Naravno da živa ništa ne liječi nego čovjeka dovodi do ludila. Tako da je on imao pranoju zbog doktori koji su ga krivo liječili. Što je više imao paranoju više mu žive davali. Bilo je isto tako popularno puštanje krvi što je kontraproduktivno. Tako da su nekad doktori više bile štetočine nego pomagači

Zvrndov

pre 1 godinu

Oboleo je od paranoje nekako u isto vreme kada su prvi put pokušali da ga ubiju. Paranoja je u vreme Ivana i Henrija bila vrlo česta, ali bile su česte i zavere i hajke na paranoike.

Komša

pre 1 godinu

@vaše ime

Uglavnom tačno.
Jedino onaj deo o njegovom učinku tokom Smutnih vremena je greška.
On je umro pre njih.Na neki način je njegova smrt i prouzrokovala Smutna vremena (mada geopolitika tog doba isto ima uticaj) jer je posle njega na presto dosao Zvonar,za kojeg se veruje da je bio "limitiran" kada su intelektualne sposobnosti u pitanju.

Tada je RPC uzdignuta na nivo Patrijaršije.Te zasluge se pripisuju jednoj od najkotroverznijih i nsjzanimljivijih ličnosti ruske istorije - Borisu Godunovu.

Što se tiče Rujrika oni su autentičnija ruska dinastija od Romanovih,koji bas dolaze na vlast posle Smutnih vremena i čiji dolazak prati i raskol u RPC posle imenovanja Patrijarha Nikona,koji je uneo izmene po diktatu Fanara (tada bili u izbeglištvu ) i uz blagoslov Romdnovih zabranio stare knjige (spaljivali) i uveo nove,štampane u Veneciji...
Što se uticaja srpskih vladara na njega tiče to je tačno - mislim i da je Crkvu jednu posvetio srpskim vladarima- svetiteljima.

Inače,možda najbesprekorniji Rujrik je Svjatoslav za kojeg mozemo reci da je "otac" imperijalne misli kod Rusa i pre formiranja ruske nacije (Vladimir).