Pijete kafu? Onda će vas ovo istraživanje oduševiti

Viši nivo kofeina u krvi smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti pokazalo je najnovije istraživanje koje je obavio tim istraživača sa Instituta Karolinska u Švedskoj.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.03.2023.

10:10

Pijete kafu? Onda će vas ovo istraživanje oduševiti
Foto: Profimedia

Tim na čelu sa Suzan Larson zaključio je da visoki nivoi kofeina u krvi mogu da smanje količinu telesne masti kod osobe i rizik od dijabetesa tipa 2, koji je povezan sa starenjem i određenim životnim navikama, prenosi Pais. Autori istraživanja ističu da nisu sprovedena kontrolisana klinička ispitivanja koja su veoma skupa i složena za izvođenje, sa kojima može da se utvrdi uzročnost, odnosno utvrdi uticaj kofeina na razvoj dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici su koristili novu metodu, poznatu kao Mendelska randomizacija (kontrolisano kliničko ispitivanje), koja koristi genetske varijacije sa poznatom funkcijom za procenu uzročnog efekta faktora rizika. U ovom slučaju, analizirali su CIP1A2 i AHR gene, koji određuju brzinu kojom naše telo prerađuje kofein, na uzorku od 10.000 ljudi.

Osobe sa genetskim varijantama koje uzrokuju da se kofein duže zadržava u krvi obično piju manje kafe, jer osećaju duže stimulaciju, ali imaju veće koncentracije kofeina u krvnoj plazmi. Ipak, uočeni efekat nije dovoljno velik pojedinačno da bi se razmotrilo ispijanje kafe za sprečavanje dijabetesa.

Korišćenjem ovog pristupa, koji pokušava da odvoji efekat kofeina u krvi na gojaznost ili dijabetes od drugih faktora vezanih za konzumaciju kafe, primećeno je da ljudi sa genetskim varijantama koje usporavaju preradu kofeina i favorizuju njegovo veće prisustvo u krvi imao niži indeks telesne mase i manji procenat masti.

Glavni razlog za smanjenje rizika od dijabetesa, kojem se pripisuje 43 odsto efekta, je gubitak težine, uzrokovan, između ostalog, njegovom sposobnošću da ubrza metabolizam i smanji apetit.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu BMJ Medicine, veruju da bi, s obzirom na njihove rezultate, bilo interesantno da se sprovedu nasumične studije kako bi se videlo da li napici sa kofeinom i bez kalorija mogu da igraju ulogu u smanjenju rizika od gojaznosti i tipa 2 dijabetes. Kako se navodi, rezultati istraživanja su u skladu sa rezultatima mnogih opservacionih studija koje su decenijama unazad videle vezu između konzumiranja kafe i nižeg rizika od dijabetesa.

Larson je još 2018. godine objavila tekst u kome je procenila da se sa svakom šoljicom kafe sa kofeinom, koja se pije dnevno, rizik od razvoja dijabetesa smanjuje za sedam odsto.

Druga studija koju su sproveli naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 2017. godine, izračunala je da tri kafe dnevno smanjuju preranu smrtnost između osam i 18 odsto. Ipak, dodaje se, uprkos brojnim pozitivnim rezultatima, ove studije ne pružaju čvrste dokaze za to.

Tačnije, SZO je 1991. godine stavila kafu na listu mogućih kancerogena i godinama kasnije poništila odluku kada je otkriveno da se veća učestalost raka među uzgajivačima kafe može objasniti drugim povezanim navikama, kao što je cigareta koja ponekad ide uz kafu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: