Radioaktivni gromobran zaustavljen na granici Srbije i Hrvatske: Ima li opasnosti po ljude?

U subotu je na graničnom prelazu Bezdan između Srbije i Hrvatske, detektovan opasan nivo radijacije u putničkom vozilu. Naime, hrvatski državljani su pokušali da prenesu radioaktivnu glavu gromobrana. Posle toga, devet policajaca i carinika je završilo u somborskoj Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović".

Izvor: Andrijana Nikolić
Podeli
Foto: Shutterstock/Morakot Kawinchan
Foto: Shutterstock/Morakot Kawinchan

Kako je B92.net već pisao, Iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" kazali su da su pripadnici MUP Srbije registrovali povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja.

"Pripadnici MUP Srbije zaustavljaju vozilo na graničnom prelazu Bezdan i registruju povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja. Dana 5.03.2023. god inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta 'Vinča'", rečeno je za B92.net.

Šta može da izazove prenos radioaktivnih materija?

Pročitajte i:

Devet policajaca u bolnici zbog radijacije: Novi detalji incidenta, oglasio se Institut u Vinči za B92.net

Kako B92.net nezvanično saznaje, izloženost visokim dozama jonizujućeg zračenja može uzrokovati opekotine, gubitak kose, mučninu, razne bolesti i smrt. Učinak izloženosti zračenju zavisi od količine apsorbovanog zračenja, trajanja izloženosti i pola, starosti i zdravstvenog stanja izložene osobe.

Opasnost

S obzirom na to da je radioaktivna glava gromobrana bila u pokretu, postoji verovatnoća kontaminacije zemljišta, vode i hrane, što sve može imati dalekosežne posledice po zdravlje građana sa nastankom i malignih bolesti, ali i oštećenjem genetskog materijala sa potencijalnim nastankom kongenitalnih anomalija kod dece.

Granične službe pokazale visok stepen profesionalnosti

Kako direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, doktor Branko Vujković ističe za B92.net, državni organi su pravovremeno reagovali.

“Kao država smo, pre samo tri godine, sa svim sektorskim inspekcijskim organima pokazali na koji način treba iskontrolisati potencijalno širenje pandemije koronavirusa iz ugroženih područja. Svaki rizik po javno zdravlje, bilo da je biološki, ili neki drugi hazard, kao što je importovanje ovakvih radioaktivnih materijala iz inostranstva, upravo na ovaj način mora biti zaustavljen”, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu