Revolucija u najavi: Naučnici napravili "kiborg" ćelije koje bi mogle da promene tok medicine

Naučnici su putem složenog hemijskog procesa uspeli da u laboratorijskim uslovima stvore multifunkcionalne, sintetičke "kiborg" ćelije.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Utorak, 31.01.2023.

14:45

Revolucija u najavi: Naučnici napravili
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Ovi sićušni kiborzi dele mnoge karakteristike živih ćelija, ali ne mogu da se dele i da rastu, što je zapravo izuzetno važno. Naime, veštačke ćelije prilikom upotrebe treba pažljivo kontrolisati.

Stručnjaci zaslužni za ovo otkriće smatraju da bi ovi kiborzi mogli da imaju višestruku funkciju, od lečenja raka do čišćenja zagađenja putem ciljanih hemijskih procesa.

"Kiborg ćelije mogu da se programiraju, ne dele se, održavaju bitne stanične aktivnosti i imaju dodatne sposobnosti", rekao je biomedicinski inženjer Tan, a prenosi Science Alert.

Ćelijsko inženjerstvo se trenutno temelji na dva ključna pristupa: genetska modifikacija postojećih ćelija sa ciljem stvaranja novih funkcija (time nastaju fleksibilnije ćelije) i stvaranje sintetičkih ćelija (koje imaju ograničene biološke funkcije).

Kiborg ćelije pripadaju trećem, novom pristupu. Stručnjaci su kao temelj za njihovu izgradnju uzeli ćelije bakterija i dodali delove iz veštačkog polimera. Nakon što se polimer našao u ćeliji, naučnici su ga izložili ultraljubičastom svetlu kako bi se umrežavanjem ugradio u matricu hidrogela oponašajući prirodni izvanstanični matriks.

Iako sadrže većinu normalnih bioloških funkcija, kiborg ćelije su otpornije na mnoge mikronepogode poput visokog pH i antibiotika, koji inače uništavaju ćelije. Dakle, moglo bi se reći da se zaista radi o otpornim minikiborzima.

"Kiborg ćelije mogu da očuvaju bitne funkcije, uključujući stanični metabolizam, pokretljivost, sintezu proteina i kompatibilnost s genetskim sklopovima", napisali su naučnici u istraživanju. Laboratorijski testovi na uzorcima tkiva pokazali su da ovi kiborzi mogu napasti ćelije raka, što znači da bi jednog dana mogli da se koriste i a isporuku lekova u specifične delove tela.

Naravno, to se neće dogoditi brzo, koliko god da su ovi preliminarni rezultati obećavajući. Dug je put pred ljudima koji rade na ovom istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: