Sve je bliži Srbiji, stigao i u Hrvatsku

U Hrvatskoj se pojavio novi soj koronavirusa "Kraken", saznaje HRT.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.01.2023.

10:42

Sve je bliži Srbiji, stigao i u Hrvatsku
Foto: TANYARICO/Shutterstock

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u prošle nedelje četvrtak kako je u Hrvatskoj verovatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

"Sada ga vrlo verovatno ima već i kod nas, jer nismo izolovani od ostatka sveta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i Kraken", izjavio je tada Capak.

Novi sojevi Kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

"Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i Kraken su očigledno zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest", rekao Capak za HRT 12. januara ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: