Svetski dan borbe protiv side: Poznate ličnosti koje su priznale da su HIV pozitivne

Od otkrića virusa HIV osamdesetih godina, kao i teške bolesti koju izaziva, mnoge poznate su ličnosti otvoreno priznale da su HIV pozitivne i deleći svoja iskustva pomogle su mnogima koji su se suočili sa ovom opakom zarazom.

Zdravlje

Izvor: zena.rtl.hr

Četvrtak, 01.12.2022.

16:07

Svetski dan borbe protiv side: Poznate ličnosti koje su priznale da su HIV pozitivne
Foto: Alexxndr/Shutterstock

Osoba koja ima HIV infekciju (HIV pozitivna osoba) inficirana je HIV-om, može godinama da nema nikakve simptome bolesti, najčešće se oseća sasvim dobro, a s obzirom da može godinama biti bez ikakvih znakova oboljenja, epidemiološki gledano, ovaj period predstavlja “najopasniji” period za dalje prenošenje virusa, jer se inficirana osoba oseća sasvim “zdravo” i najčešće nije ni sama svesna da je inficirana.

Klinički simptomi se javljaju u proseku tek posle nekoliko godina od infekcije (najčešće 7 do 10, pa i više godina) i tek kada se pojave kliničke manifestacije, kada krene klinička slika bolesti, kažemo da je osoba obolela od AIDS-a, ili side.

Ali da bi se što više približili ljudima koji boluju od ove bolesti i osnažili ih, poznate ličnosti su istupile i pokazale ljudskost.

Rok Hadson

Prvi holivudski glumac koji je priznao da je HIV pozitivan bio je Rok Hadson, zvezda bioskopskog platna 50-ih i 60-ih godina. Njegovo priznanje značilo je veliko buđenje javnosti za ovaj zdravstveni problem:

"Od kada je Hadson dao priznanje, privatni donatori su dali više od 1,8 miliona dolara za podršku istraživanju AIDS-a i pomoć žrtvama te bolesti", objavio je tada magazin Pipl.

Fredi Merkjuri

Za bolest čuvene rok ikone javnost je saznala samo 24 sata pre njegove smrti. Iako se neko vreme spekulisalo o njegovom lošem zdravstvenom stanju dok je izgledao sve mršaviji, njegovo priznanje je za sve izazvalo veliki šok. Umro je u 45. godini i iza sebe ostavio slomljene fanove širom sveta.

Čarli Šin

Glumac je javno objavio da je HIV pozitivan 2015. godine, ali je tada već bio zaražen 4 godine. Njegovo ponašanje javnost je prvo smatrala krajnje kontroverznim jer je navodno nastavio da ima seksualne odnose sa ženama iako je znao da je pozitivan, ali se donekle iskupio kada je izjavio da više neće bežati od odgovornosti i obaveza, i da mu je bolest nametnula – da postane bolji čovek i pomogne drugima.

Medžik Džonson

Bivša košarkaška zvezda Medžik Džonson jedna je od prvih HIV pozitivnih poznatih ličnosti koja se javno izjasnila. Za takvo priznanje je svakako bila potrebna hrabrost jer je u vreme kada je Džonson priznao da je HIV pozitivan, a to je bilo daleke 1991. godine, postojalo brdo predrasuda vezanih za ovaj virus. On je na konferenciji za novinare rekao:

"Zbog HIV virusa koji sam dobio, moraću da se povučem iz Lejkersa... Planiram da živim dug život."

Veliki Džonson je bio u pravu, jer u međuvremenu već 30 godina živi sa virusom i osnovao je fondaciju koja nosi njegovo ime, čiji je zadatak da spreči širenje HIV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: