Održan simpozijum o transplantaciji genitalnih organa stračnjaka iz celog sveta

Srbija je jedna od 8 zemalja u svetu gde je do sada urađena transplantacija materice, zbog čega je I predsednik Vučić odlikovao doktora Milana Milenkovića.

Izvor: Alo
Podeli
Foto:Shutterstock/Matej Kastelic
Foto:Shutterstock/Matej Kastelic

Simpozijum o transplantaciji genitalnih organa održan je 28.11. 2022. u beogradskom hotelu Hilton u organizaciji ginekološke bolnice Gemma Clinic.

Glavni predavač, dr Mats Branstrum, profesor Univerziteta u Geteborgu, Harvardu i Baylor medicinskom fakultetu, govorio je o transplantaciji materice. Predavanje je održao i profesor dr Miroslav Đorđević, jedan od vodećih svetskih hirurga u oblasti rekonstruktivne genitalne hirurgije govorio o transpolataciji testisa. Na simpozijumu su govorili i profesor dr Aleksandar Stefanović- direktor GAK Kliničkog centra Srbije i Katarina Stefanović predsednica Udruženja za onkofertilitet Srbije u Beogradu.

Oni su govorili o očuvanju fertiliteta kod pacijenata obolelih od malignih bolesti. Inače, Srbija je jedna od 8 zemalja u svetu gde je do sada urađena transplatacija materice, zbog čega je I predsednik Vučić odlikovao doktora Milana Milenkovića koji je učestvovao u ovom zahvatu sa timom međunarodnih stručnjaka.

Ispred Gemma klinike specijalizovane za vantelesnu oplodnju, reproduktivno zdravlje, ginekologiju i lečenje infertiliteta dr Milan Milenković objasnio je koliko je komplikovan sam čin transplantacije ali da su rizici minimalni.

Gemma klinika sarađuje sa Karolinska institutom u Stokholmu, Univerzitetom u Geteborgu i Centrom za trasplantaciju Harvard Medicinskog fakulteta iz Bostona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu