Redovno konzumiranje jedne namirnice može da smanji rizik od srčanih problema

Ljubitelji sira imaju 38 odsto manje šanse da pate od srčane insuficijencije od onih koji ga izbegavaju. Kod njih visok krvni pritisak je za trećinu manji, dok je rizik od dijabetesa tipa 2 više nego prepolovljen.

Zdravlje

Izvor: Klix

Subota, 26.11.2022.

11:25

Redovno konzumiranje jedne namirnice može da smanji rizik od srčanih problema
Foto: udra11/shutterstock

Stručnjaci kažu da, iako mast u siru može biti loša za nas, kalcijum u njemu može smanjiti njegovu apsorpciju i pomoći u kontroli holesterola.

Mlečni proteini kao što je kazein mogu smanjiti štetno oticanje arterija. Stručnjaci Medicinskog fakulteta Peking Union u Kini proučavali su podatke od 450.000 odraslih Britanaca. Otkrili su da je rizik od srčanih bolesti 35 odsto manji kod ljudi koji redovno jedu sir u poređenju sa onima koji to nisu radili.

Profesor Jue-Đin Jang je rekao: "Suprotno uobičajenom verovanju, unos sira zapravo može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, influencija srca, koronarne bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara",

Kao punomasni mlečni proizvod, sir može intuitivno biti povezan s visokim rizicima od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i njegovog uticaja na holesterol u krvi. Međutim, nedavne studije su pokazale da to možda nije istina.

Britanska fondacija za srce takođe kaže da je mit da bi ljudi sa srčanim problemima trebalo da u potpunosti izbegavaju sir, ali upozorava na preterano konzumiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: