Zvanično ugrožen opstanak čovečanstva? Nova studija pokazala: "Broj spermatozoida opao za 62 odsto"

Izraelski naučnici na čelu s profesorom Hagai Levinom saopštili su da je nova analiza pokazala kako je broj spermatozoida pao za 62 odsto od 1973. godine što predstavlja alarmantne i izuzetno loše rezultate za muškarce.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2022.

18:30

Zvanično ugrožen opstanak čovečanstva? Nova studija pokazala:
Foto: Profimedia

Profesor Levin koji inače predaje na Jevrejskoj univerzitetu u Jerusalimu rekao je kako se nizak broj spermatozoida smatra indikatorom zdravlja muškaraca, a niski nivoi su povezani i sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti, raka testisa i kraćim životnim vekom.

"Trebalo bi da budemo zapanjeni i zabrinuti ovim otkrićem. Trend pada je vrlo jasan. Ovo je izvanredan nalaz i osećam se odgovornim da ga dostavim svetu. Čini se kako se pad ubrzava", rekao je Levin koji je vodio ovu studiju zajedno sa profesoricom Šanom Sven iz Njujorka.

"Pad od 62 odsto odnosi se na broj spermatozoida, što znači broj spermatozoida prisutnih u prosečnoj ejakulaciji. Koncentracija spermatozoida po mililitru manja je za 52 odsto i iznosi oko 50 miliona. To je još uvek znatno iznad granice Svetske zdravstvene organizacije, ali je svakako zabrinjavajući podatak", piše u studiji.

Inače Levin je sličnu studiju objavio i 2017. godine, a uključivala je podatke od 1973. do 2011. godine. Unutar ove studije, objašnjeno je kako je broj spermatozoida među muškarcima i Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda opao za više od 50 odsto.

Nova studija, pokriva period od 1973. godine do 2018. godine te je dodato još sedam godina statističkih podataka i daleko je šireg geografskog dometa s obzirom na to da pokriva oko 53 zemlje.

Takođe, Levin ističe kako plodnost počinje da opada kada koncentracija sperme padne ispod 40 miliona po mililitru. Po stopi trenutnog pada, taj broj bi mogao da postane globalni prosek u roku od jedne decenije.

"Štaviše, ako gledamo proseke i ako muškarci danas imaju u proseku 50 miliona spermatozoida po mililitru, postoji veliki broj muškaraca koji danas imaju ispod 40 miliona spermatozoida. Pred nama je ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovečanstva. Hitno pozivamo na globalnu akciju za promovisanje zdravijeg okruženja za sve vrste i smanjenje izloženosti i ponašanja koje ugrožava naše reproduktivno zdravlje", poručio je Levin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: