Počeli sistematski pregledi đaka: Uvedena još jedna vakcina

Počeli su sistematski pregledi i vakcinacija đaka sedmog razreda osnovnih škola vakcinom protiv difterije i tetanusa, koji se sprovode prema kalendaru obavezne imunizacije u 14. godini.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.10.2022.

10:13

Počeli sistematski pregledi đaka: Uvedena još jedna vakcina
Foto: BearFotos/shutterstock

Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, Aneta Jovanović, rekla je za Tanjug da su počeli sistematski pregledi koji se tradicionalno svake godine obavljaju u oktobru mesecu i da će oni biti rađeni u kontinuitetu tokom cele školske godine. Roditelje su obavestili putem škola na teritoriji Stare Palilule, a uključena je i zdravstvena stanica Karaburma, gde se prvo pozivaju đaci sedmih razreda.

Prema rečima Jovanović, rade se sistematski pregledi - fizikalni pregledi dece koji obuhvataju merenje telesne težine, odnosno visine, procenu statusa uhranjenosti deteta, vakcinalnog statusa i zdravstvenog stanja dece i ukoliko se nađe neki problem oni se upućuju na dalju dijagnostiku.

“Prema stručno-metodološkom uputstvu i kalendaru obavezne imunizacije predviđene su vakcine protiv difterije i tetanusa koje su obavezne u četrnaestoj godini, za đake sedmog razreda, ali i deca koja su sada osmi razred i nisu obavili prošle godine, mogu da se i sada jave”, rekla je dr Jovanović i dodala da su od juna meseca, počeli i sa preporučenom vakcinom protiv humanog papiloma virusa - Gardasil 9 vakcinom.

Ova vakcina je preporučena prema stručno metodološkom uputstvu Instituta Batut, a daje se u sklopu sistematskog pregleda paralelno sa vakcinom protiv tetanusa i difterije. Roditelji dece do 15 godina treba da daju pisanu saglasnost za imunizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: