Rusko ministarstvo odbrane: Virus kovid 19 stvoren u laboratoriji, Amerikanci radili na tom projektu

Rusko Ministarstvo odbrane se oglasilo povodom porekla i širenja koronavirusa. Tvrde da širenje pandemije kovida 19 ukazuje da je virus kreirao ljudski faktor.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto:EPA/ ROLEX DELA PENA
Foto:EPA/ ROLEX DELA PENA

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) mogla biti uključena u stvaranje patogena kovid 19 i orkestriranje pandemije, s obzirom na istraživanje agencije i prirodu širenja bolesti.

Istraga Svetske zdravstvene organizacije o poreklu bolesti zbog koje su zemlje širom sveta bile zatvorene dala je neuverljive rezultate.

SAD su, zauzvrat, pokušale da odgovornost za pandemiju prebace na Kinu, ali su kasnije priznale da nemaju konkretne dokaze koji bi podržali tu tvrdnju.

Ministarstvo je istaklo da je USAID finansirao program "Predikt" fokusiran na proučavanje novih koronavirusa, uključujući slepe miševe, ali ga je zatvorio neposredno pred početak pandemije.

"Sprovođenje scenarija razvoja kovida 19 i hitno ukidanje programa Predict od strane USAID-a 2019. godine sugerišu namernu prirodu pandemije i učešće SAD u njenom izbijanju", rekao je Kirilov.

Ministarstvo je takođe podsetilo na vežbe "Događaj-201" (Event-201) koje su sprovedene na Univerzitetu Džon Hopkins u SAD 2019. Vežbe su bile posvećene kursu delovanja u slučaju hipotetičke pandemije ranije nepoznatog koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu