Uskoro će i privatnici moći da vam izdaju lekove na recept i to elektronski

Ministarstvo zdravlja i JP "Pošta Srbije" započeli su saradnju na projektu integracije privatnog zdravstvenog sektora u sistem eRecept, čime će se privatnim zdravstvenim ustanovama omogućiti da izdaju recepte elektronskim putem.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.08.2022.

13:09

Uskoro će i privatnici moći da vam izdaju lekove na recept i to elektronski
Foto:Shutterstock/Lunatta

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek rekao je danas da je reč o veoma značajnom projektu, koji ima za cilj da poveća kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i podsetio da se u državnim ustanovama već izdaju elektronski recepti.

Istakao je da je važno da se privatni i državni zdravstveni sistem objedine u jedan centralni informacioni sistem, kako bi se uspostavila kontrola nad količinom lekova koji se propisuju.

"Primetili smo da se ogroman broj lekova propisuje u privatnom zdravstvenom sektoru, pa ćemo integracijom ova dva sistema imati potpunu kontrolu i uvid u propisivanje i količinu lekova i na taj način ćemo donositi zaključke od kojih će korist imati pacijenti", kazao je Ðerlek na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Podsetio je da je vlada usvojila akcioni plan i program digitalizacije 2022-2026 i da je resorno ministarstvo realizovalo mnoge elemente iz tog plana, poput elektronskih zakazivanja i elektronskih uputa.

Ðerlek je najavio i da će u narednom periodu početi realizacija projekta eBolovanje, što će, kako je rekao, olakšati građanima i pacijentima.

"Zahvalan sam JP ''Pošta Srbije, jer ćemo zajedno početi ovu integraciju privatnog zdravstvenog sektora. Iskoristićemo njihove softverske potencijale", naveo je Ðerlek.

V.d direktora "Pošta Srbija" Zoran Ðorđević rekao je da to javno preduzeće ima najveći potencijal kada je u pitanju IT, te da je i očekivano da učestvuje u projektima digitalizacije naše zemlje.

"Želeli smo i da eRecept implementiramo i kod privatnika i da pomognemo našim građanima, ali i resornom ministarstvu, kako bi vodili evidenciju i omogućili da lekovi, koji su u takvim situacijama preko potrebni, budu dostupni građanima" , rekao je Ðorđević.

Ðorđević je naveo i da je razgovorano o mogućnosti da pošta dostavlja lekove pacijentima na kućnu adresu.

"Želja nam je da ovo zaživi od današnjeg dana, ali punu primenu možemo očekivati od 1. januara, jer treba obavestiti privatne ustanove da mogu da koriste taj sistem i da je nuznno da mu se prilagode", kazao je Ðorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: